Ako mám ďalej postupovať?

Príspevok v téme: Ako mám ďalej postupovať?
MATOS

Ahoj.
Som študent a mám 15 rokov. V živote chcem niečo dokázať a mám ambície často väčšie ako niektorí moji spolužiaci. Nechcem byť len obyčajný absolvent.
Cestou bolo a je štipendium. Je to na dva roky aj s medzinárodnou a prestížnou maturitou.
Mama stále nepohovorila áno/nie. Ja som si teda povedal, že toľko času nemám. Začal som vypĺňať všetko potrebné. Včera, ako som si tak písal jednu esej prišla mama a povedala, že prihlášku mi nepodpíše.
Jej dôvody sú, že je to v Izraeli. Snažil som sa jej vysvetliť (informáciami z overených zdrojov a ľudí, ktorých pozná aj ona), že je to ako keď o Slovensku hovoria, že je to východná, komunistická krajina či Československo. Je to jednoducho niečo, čo už dávno nie je pravda a bežný Slovák sa na to právom urazí. Okrem toho je to v oblasti, ktorá je ďaleko od hraníc a vedľa Tel Aviv, kde stoja 10 - krát väčšie budovy ako v Bratislave, ďalší znak toho, že bomby tam nelietajú a je to oblasť, ktorá je na tom lepšie ako niektoré oblasti na Slovensku. Ďalší je to, že to tam vraj nezvládnem. Mám OCD a fóbiu zo zvracania. Teraz som začal ale brať lieky a sám som si povedal, že s tým zabojujem, už len kvôli tomu Izraelu. Ona ma ale stále len zhadzuje, povedala, že hocikde by som to nezvládol ani 3 dni a (citujem) pos*al by som sa.
Síce sa vraví, že chlapi neplačú, ale pri tomto sa mi naozaj tlačili slzy do očí. Nikde nemám podporu (jedine u otca, ktorý mi to ale nemá ako zaplatiť) a skoro všetci mi dávajú najavo, že mám nejaké problémy. Aj keď o nich vedia s prepáčením veľké ho*no, hovoria mi, čo dokážem a čo nie. Drvivá väčšina mojich spolužiakov má budúcnosť dakde, fetujú, pijú. Ja sa chcem učiť a pracovať na sebe, o čo ich rodičia často prosia, no mňa mama len zhadzuje. Chcela vedieť o mojich psychických problémoch a potom povedala, že ju nimi terorizujem. Keby som vedel, ako to dopadne, asi by som jej ich radšej ani nepovedal.
Strácam motiváciu učiť sa a teraz, keď si predstavím, že toto štúdium mať nebudem, stráca sa mi, aký cieľ mám v živote a či ešte môžem dokázať niečo iné ako byť nejakým unudeným pracovníkom, bežnou osobnosťou bez cieľov a motiváciou ďalšieho rastu.
Čo mám teda prosím robiť a ako ďalej postupovať? Mám sa s ňou ešte porozprávať, alebo sa na to vykašlať? Ďakujem za odpovede a prajem všetkým pekný deň. :)

rebeka12

nemas za co dakovat,je to aj tak v rukach tvojej mami.No tiez si myslim,ze domaci by vas nevystavovali nejakemu nebezpacenstvu,oni vedia kde hrozi,upozornili by vas ako sa mate spravat,kde nechodit.Pamatam sa ,ze pri nejakom nebezpecenstve muz plynovu masku vyfasoval,utesnovali okna.ja ta nechcem odradit,vidim ze mas ciel,po ktorom tuzis.Inak oni su velmi vyspela krajina podporovana USA a aj sa povazuju za malu Ameriku.nech to bude akokolvek pacia sa mi tvoje ambicie,drzim ti palce

MATOS

Ok, ďakujem za názor, veľmi si vážim, že si si dala čas odpovedať mi aj na tie ďalšie otázky :) Ešte raz ďakujem a nech sa Ti darí :)

rebeka12

pred siedmymi rokmi tam robil,nezmeni sa tam nikdy nic,stale tam pobehuju arabi.Ved som pisala o tej svadbe znameho.To sa udialo na Vianoce

MATOS

Aha :D No a je ešte také UWC, ale tam ma nezobrali a je tam väčší nátresk. Toto je v nejakom HaFkar HaYarok, to je na severozápad od Petah Tikva. A kedy tam robil? Myslíš si, že sa tam už niečo zmenilo?

rebeka12

nikde inde taka skola uz nie je?Moj muz bol v Petach Tikwe.No tam su mesta tak pospajane,ze koncila Petach Tikwa a hned sme boli v Tel Avive ani tabulu som si nevsimla

MATOS

Ďakujem Rebeka :) Na jednej strane to chápem, ale mám nejaký ten pocit, že nemám čo stratiť. Jednoducho v tej škole, kde sa spájajú kultúry a budujú medzinárodné vzťahy vidím zmysel života, ktorý nechcem stratiť, pretože potom by to bolo podľa mňa skoro to isté, ako keby som nežil. Aspoň by som si nežil to svoje. Inak môžem sa ešte spýtať, v ktorom meste, alebo aspoň tak približne, Tvoj muž pracoval?

rebeka12

matos,moj muz v Israeli robil 10 rokov a mozem ta ubezpecit,ze nebezpecno je aj medzi tymi mrakodrapmi!Vies ako?V MHD vybuchuju bomby.Na sukoch /trhoch/tak isto.Na diskotekach..kde su masy ludi vacsinou.Nedavno nam znamy hovoril,ze na svadbe museli povyskakovat z aut a utekat niekde k stene kvoli bombe.Mama sa pravom o teba boji.Moj muz mal to stastie,ze nikdy nebol v nespravny cas na nespravnom mieste.

MATOS

Iné nie je moc čo. Nechcem ísť na rok kvôli "komisionálkam". Existuje ešte UWC, na ktoré je ale nával, pretože existuje už roky. EMIS je nový, takže sa o ňom až tak nevie a tak sú väčšie šance.
V škole by veľa židov nebolo. Učitelia budú z celého sveta a jedny z tých najlepších. Do školy sa nikto cudzí nedostane, nakoľko komplex by mal byť zabezpečený ochrankou.
Ja som sa s ňou snažil o tom komunikovať, avšak vždy musí byť po jej. Preto už od nás odišiel aj otec, pretože toho mal dosť. Jednoducho to len vidím ako šancu. A prečo, keď jej čo i len trocha niečo nevyhovuje a ja po tom môžem akokoľvek túžiť, musí byť po jej. Nie je otvorená kompromisom, o prispôsobovaní ani nehovorím.
Ak by sa hoci čo dialo, hocikedy mi dovolia vrátiť sa a prestúpiť späť na Slovensko, dokonca ak sa tak rozhodnem do pól roka, vrátia mi polovicu zaplatených peňazí.

Inak ďakujem za názory :)

riesitel

izral nie je bohviečo...hlavne židia. cítia sa ako niečo viac za to, že sú židmi.nikdy ťa nepríjmu medzi seba ak nie si žid a to aj keby si konvertoval:) to ako ciganska rodina, držia pohormade. poprip. využiju ta na niečo. ty budeš v sobotu robit miesto nich ked oni maju ten svoj šabat a ešte im podakuješ :D a nie som ani rasistka ani antisemita... Dalšia vec: sú to vzburný nírod, veď si pozri históriu, stále židia s niekym bojovali. ok dajme tomu, že izrael čo sa vojny tyka možme vynechat. Mama sa len o teba boji, je to daleko, natura toho naroda celkom ina.. A to že chcu ovladnut svet o tom ani nehovorim :D Podla mna už len nevie ako ti to vyhovorí. čo tak pozrieť po dačom inom?

hifdsf

poloz si otztku, ci ti to naozaj zato stoji? ci to je naozaj taka skvela vec ako si teraz myslis. maturita v dnesnej dobe je nic a je jedno aku prestiznu ju mas ale s maturitou sa nikam nedostanes. na VS dnes beru kazdeho, ked sa dobre ucis a ams dobre znamky, dostanes sa aj na tie najlepsie VS, takze sa radsej sustred na toto studium, a potom ked budes mat po 18tke a budes si sam zarabat, tak mozes ist aj na VS skole studovat do zahranica na staz..