Je bezpečné cestovať lietadlom počas pandémie COVID-19? Vedci majú jasnú odpoveď!

Tím vedcov z Goetheho univerzity v Nemecku podrobne popísal , ako sa koronavírus zrejme rozšíril medzi rôznymi skupinami cestujúcich počas komerčného letu.
koronavírus sa môže prenášač v lietadle

Zdroj: Freepik.com

Prenos koronavírusu počas cestovania lietadlom

Vedeckých štúdií o rizikách leteckej dopravy a prenosu koronavírusu SARS-CoV-2 je zatiaľ pomerne málo. Avšak dá sa ľahko predpokladať, že byť v uzavretej a slabo vetranej kabíne lietadla nie je úplne bezrizikovým miestom.

V jednej z najkomplexnejších štúdií tím vedcov z Goetheho univerzity v Nemecku podrobne popisuje , ako sa koronavírus podľa všetkého rozšíril medzi rôznymi skupinami cestujúcich počas komerčného letu.

Štúdia uverejnená v JAMA Network Open podrobne popisuje komerčný let z izraelského Tel Avivu do nemeckého Frankfurtu, ktorý sa uskutočnil 9. marca 2020 a trval 4 hodiny a 40 minút.

Keďže to bolo v počiatočných fázach pandémie v Európe, rúška neboli v lietadle povinné a mnoho cestujúsich nedodržiavalo sociálno dištančné opatrenia.

Štúdia uvádza, že počas letu bolo 7 ľudí infikovaných koronavírusom bez toho, aby o tom vedeli, a s najväčšou pravdepodobnosťou preniesli koronavírus na ďalšie 2 osoby, ktoré sedeli v najbližších radoch k nim.

Zdá sa teda, že hoci došlo k prenosu, riziko nebolo také vysoké, ako sa očakávalo.

V lietadle bolo hlásených len málo prípadov prenosu koronavírusu. Môže sa však vyskytnúť, keď sa neuplatňujú žiadne opatrenia na zníženie prevencie. Vieme, že rúška veľmi účinne bránia prenosu koronavírusu a ľudia by ich mali mať počas letu nasadené," uviedla profesorka Sandra Ciesek, autorka štúdie a riaditeľka Ústavu lekárskej virológie na Goetheho univerzite.

Vedci teda tvrdia, že ich štúdia naznačuje, že koronavírus môže byť prenášaný aj v lietadle, pravdepodobne prostredníctvom vzdušného prenosu.


Prečítajte si aj:

Viac ako polovica pacientov, ktorí prekonali koronavírus, má po uzdravení psychické problémy!

COVID-19 a letná sezóna: Ako si nepriniesť koronavírus z kúpaliska?


Smile_girl

nechcem riskovat a preto s detmi cestujeme iba po Slovensku. Výlety plánuju naše deti podla knihy o výletoch po Slovensku a detom sa to veľmi pači