Aktuality, ktoré ovládli 34. týždeň: Pozor na hoaxy o nosení rúšok! Používanie rúšok má skutočne dôležitý význam

Rúško sa stalo bežnou súčasťou nášho života. Hoci sa stále nájdu ľudia, ktorí jeho dôležitý význam proti šíreniu ochorení spochybňujú, vedci sa zhodujú na tom, že ide o užitočnú formu prevencie pred ochoreniami.
Aktuality, ktoré ovládli týždeň

Zdroj: súkr.archív

1. Polícia upozorňuje na nepravdivé hoaxy ohľadom nosenia rúška

hoaxy o nosení rúška

Zdroj: Pexels.com

Na Facebooku sa šíri hoax (nepravdivá a zavádzajca informácia) o nosení rúška, ktorý zobrazuje koláž fotiek ľudí (väčšinou bez tváre) s rozličnými kožnými problémami v okolí úst. Autor hoaxu tvrdí, že uvedenené problémy sú výsledkom nosenia rúška, ktorému ďalej pripisuje aj deštrukciu imunity a vdychovanie oxidu uhličitého. Nosenie rúška nespôsobuje alergiu alebo oslabenie imunity, upozorňuje Slovenská polícia.

Viac sa dočítate v správe: Polícia upozorňuje na tento šíriaci sa hoax o nosení rúšok!

2. Je bezpečné cestovať lietadlom alebo nie? Aké veľké je riziko nakazenia sa koronavírusom v lietadle? Vysvetľujú vedci

koronavírus sa môže prenášač v lietadle

Zdroj: Freepik.com

Ako je to s prenosom koronavírusu počas cestovania lietadlom? Pomáha, keď cestujúci dodržujú predpísané hygienické opatrenia, sociálny dištanc alebo nosenie rúšok? Tím vedcov z Goetheho univerzity v Nemecku podrobne popísal, ako sa koronavírus zrejme rozšíril medzi rôznymi skupinami cestujúcich počas komerčného letu. Výsledky ich výskumu sa dozviete v nasledujúcej správe.

Viac sa dočítate v správe: Je bezpečné cestovať lietadlom počas pandémie COVID-19? Vedci majú jasnú odpoveď!