Je povinnostou prenajimatela udelit prechodny pobyt najomnikovi?

Príspevok v téme: Je povinnostou prenajimatela udelit prechodny pobyt najomnikovi?
prenajom

Potrebujeme si vybavit prechodny pobyt, mame prenajaty byt. Zdrziavame sa tam uz vyse roka, cize mi zo zakona vyplyva povinnost nahlasit sa na prechodny pobyt.avsak majitel bytu je k nezastihnutiu, stale sa vyhovara a nechce s nami ist na mestsky urad. Je to jeho povinnostou? Ked je mojo povinnostou sa na PP nahlasit, tak jeho musi byt ma tam nahlasit, pretoze bez jeho podpisu to nejde. Najomnu zmluvu mame.

ewelin2828

Palo 152...tak sa s ňou skús nejako rozumne dohodnúť, aby ti ten prechodný pobyt dala len na jeden, dva mesiace....neviem o aký príspevok sa jedná....ale stačí tam len jednorázové potvrdenie o PP, a potom už nič? alebo ten pobyt budeš musieť pravidelne dokladovať? ona ti musí dať súhlas, no na druhej strane ti môže ten PP kedykoľvek a bez tvojho vedomia zrušiť :)

Adulka

Ked som byvala v jednom podnajme, mala som aj zmluvu a tam to dokonca mali uvedene v zmluve, ze nieje mozne sa nahlasit na prechodny ani trvaly pobyt.

spolubyvajuc

uz mi len povedz, ze kto normalny by si niekoho cudzieho prihlasil na prechodny/trvaly pobyt.
si predstav situaciu, ze podnajomnik by mal dlhy a prisiel by exekutor. vsade pisu, ze exekutor najprv zabavi veci a az potom sa dokazuje koho to je-myslis si, ze by nezobrali veci prenajimatela? ako by dokazal, ze tie veci su jeho, ked vacsinou blocky nikto neskalduje? naco si robit problemy?

Adulka

Nieje povinny ta nahlasit na prechodny pobyt. Ja byvam v podnajme uz par rokov a trvale bydlisko mam u rodicov stale.

Palo152

Dobry tiez mam takyto problem, ze si chcem dat prechodny pobyt nakolko ako uz viete od noveho roka by mali davat z uradu prispevok na podporu mobility..ale majitelka s tym nesuhlasi..ako ju presvedcit?? Ona s tym nema nic, len staci ze mi da podpis a ja aspon dotsanem peniaze ak sa ten prispevok bude vyplacat..ale ako jej to vysvetlit?

ewelin2828

Jeho povinnosťou to nie je, ale ty by si si po správnosti mal nahlásiť prechodný pobyt vtedy, ak sa viac ako 90 dní zdržiavaš mimo trvalého pobytu. Samozrejme, že ak to neurobíš, nič sa nestane....ide tu o to, aby hlavne úrady vedeli kde si, ak by ti chceli poslať nejakú zásielku. A presne ako sa tu aj písalo, automaticky ti vyrúbia poplatok za smeti, aby si nebol prekvapený potom. Ale ak to potrebuješ, tak choď na mestský úrad na evidenciu obyvateľov, tam ti dajú papier, na ktorý ti musí dať vlastník nehnuteľnosti súhlas k prechodnému pobytu (on tam osobne byť nemusí, aspoň u nás to tak funguje, len ti ten papier podpíše a ty ho odnesieš na úrad)- ale tu neviem, či náhodou nebude potrebný aj list vlastníctva (kolok stojí 8 eur tuším)..takže budú to pre vlastníka, resp. pre teba náklady...

aogssobvs

kukni si stranku mesta, tam mas doklady, co na to treba. prvdepodobne treba najomnu zmluvu a opotvrdenie od majitela, ze suhlasi s nahlasenim prech. pobytu.
ale tiez nechapem, preco na to tlacis-ziadnu vyhodu nevidim. jedine co ma napada, tak nahodou nebudes musiet platit poplatok za smeti aj v mieste prechodneho pobytu?

soha

pozor ak najomnik tlaci na trvaly ci prechodny pobyt a pozor po meviem kolkych rokoch 7?ci mnej ci viac ma narok na byt prednostne pravo kedze roky platil najom.zistite si to.nikomu kto prenajima byt nedoporucujem aby jednemu prenajimal dlhsie ako 5rokov.co da ryka zahranicnych studentov oni musia mat trvaly pobyt nahlaseny u nich je to ine.nijake pokuty pre prenajimatela neplynu ak najoknikovi neudeli prechodny pobyt.