Ako dlho po zaruke je este mozne uzivat lieky, kvapky..?

Príspevok v téme: Ako dlho po zaruke je este mozne uzivat lieky, kvapky..?
liecivo

Je to pravda co mi povedala jedna znama ktora robi zdrav. sestru na ambulancii ze lieky po skonceni zaruky teda lieky po expiracii je mozne este uzivat cca 6 mesiacov? Vraj im to na skole jedna profesorka povedala ze vyrobcovia rataju s tym ze pacient si nemusi vsimnut dobu expiracie a preto davaju datum expiracii skor aj ked je liek este stale v zaruke. Je to pravda? Rad by som cital nazor ludi ktori sa viacmenej vyznaju v oblasti mediciny a lieciv.
Srdecna vdaka

liecivo

odpoved852 naozaj je to tak ako pises? Da sa nato spolahnut? Lebo liek nemusi menit farbu ale ten obsah ucinnych latok ci neslabne alebo ci nieco ine v nom nezosilnuje svoj ucinok.

odpoveď852

Bubliiii.... robím v lekárni, a keď niečo exne, bežne to tu s kolegovcami papáme... najprv mi to prišlo tiež blbé, ale ptm som videla, že oni tak fungujú už roky... ale zase, len jednotlivo balené tbl/cps v blistroch, tam sa vzduch/vlaha nedostáva každodenným otváraníma zatváraním :)

Bubliii

Ahoj, ja som tento problém konzultovala s odborníkom v oblasti biotechnológii (výroba farmaceutík) a presne som sa pýtala, že keď sa nemení vôňa ani chuť, či je to problém.. odpovedal mi, že on by to neriskoval. jasne že nejaký týždeň po záruke je OK. ale pol roka.. čo na tom, že ty necítiš zmenu, ale vnútri sa už niečo môže diať (nejaké mikroorganizmy napr) a ja by som to neriskovala. staré lieky sávam do lekárne a radšej kúpim nové. na zdraví nešetrím.

hamham55

tak vyrobca musi asi prostrednictvom nejakeho testu preukazat ze si liecivo zachova svoje vlastnosti pocas celej doby expiracie. a podla mna je dost malo pravdepodobne, ze sa to da zaistit tak, aby liecivo ku dnu expiracie este bolo v poriadku a na druhy den uz bolo neucinne alebo nebezpecne, teda urcite sa to robi tak, ze sa otestuje ze to vydrzi okolo 2 rokov a na zaruku sa potom preto napise 1,5 roka. ale to je len moj dohad:)