Strach z problémov so spánkom

Príspevok v téme: Strach z problémov so spánkom
plná obáv

Ahojte všetci, možno sa vám môj problém bude zdať trochu bizárny, ale bojím sa, že sa opäť dostanem do problémov so spánkom...prežila som jedno veľmi ťažké obdobie, kedy som po rozchode s priateľom nemohla spávať...spočiatku to bolo kvôli úzkosti z rozchodu, ale časom som už bojovala s úzkosťou kvôli tomu, že nespávam...tým som sa dostala do blúdneho kruhu...strašného, ani lieky na spanie mi nezaberali, max. na 2-3 hod. čím viac som sa snažila spať, tým som väčšiu úzkosť pociťovala a tým pádom som nespala...teraz mi stačí, že sa poriadne jednu noc nevyspím a hneď sa dostanem do takýchto problémov a skončím na Tritticu...viem, že všetko je len v mojich rukách...len ako ten strach prekonať...myslím, že všetko to súvisí s tým, že keď neviem dlhšiu dobu spávať, upadám do depresie...a bojím sa, že raz si narobím také problémy, že ich nezvládnem a spácham samovraždu...ak ste mali niekto rovnaké problémy, poraďte, ako ste ich zvládli...totiž plánujeme mať časom bábätko a pri malom drobcovi toho veľa nenaspím...a lieky nepripadajú v úvahu...ďakujem!

plná obáv

Sarah1234, máš úplnú pravdu...tiež som mávala občasné problémy zo spánkom, ale nesústreďovala som sa na ne, a preto aj samé pominuli...všetko sa to pokazilo vtedy, keď som sa dostala k liekom na spanie. už keď sa jednu noc nevyspím, rozmýšľam, čo si "naordinujem", aby som sa nedostala do horších problémov a nedaj Bože, že by mi tie lieky nezabrali...vtedy mám panické stavy...a presne ako si písala, keď sa nevyspím, stále to riešim dookola v hlave...čim sa ešte viac zamotávam a ubližujem si...ako nadobudnúť naspäť ten "správny" postoj k spánku, ze ak sa nevyspím, inokedy dospím? svet sa nezrúti, ja sa z toho nezbláznim? ako sa na tento môj problém prestať zameriavať? ja totiž teórii veľmi dobre rozumiem, len uviesť ju do praxe je ťažké...

ostatným tiež ďakujem za príspevky :)

asipako

Vyskusaj zaspavacie meditacie a vyber si, ktora ti nejlepsie sedi a tu si potom nacvikom upevni. Mozes to aj kombinovat s hypnotikami. Precitaj si o spankovej hygiene (vetrat, ..) a snaz sa fyzicky unavit.

Ak sa budes bat, ze nezaspis, nezaspis (heh).
Ako decko sme na prazdninach spavali v jednej izbe so starymi rodicmi. Strasne chrapali a kazdy inak. Ak mi napadlo, ze musim zaspat, kym zacnu chrapat - bola som pekne do svitania hore. No, nic moc. Nastastie to bolo len na par dni.

sarah1234

Ahoj..uplne ta chapem, ked som dospievala, mala som asi 2 roky vkuse problemy spat.. normalne denne 3 hodinky a bolo a zijem, len vtedy som s tym akosi strasne bojovala, bolo to psycho uz cez den som myslela, ze ako sa nevyspim.. vies co, myslim si, ze keby som si vtedy zacala s liekmi, tak by som sa stala z nich zavisla.. teraz tiez mam niekedey problemy so spankom, hlavne pred dolezitymi udalostami, lebo uz mam v hlave, ze na dolezite veci sa treba poriadne yvspat a just sa nevyspim..proste psychika, strach ze sa nevyspim..zaklad je podla mna nebrat lieky, nejak sama si povedat, ze ved to dospim a ked aj nie, ono to nejako pride.. inak mavala som aj obdobia, ked som nespala aj 48 hodin vkuse nedavno a vaickrat a nic som nepokazila a tu som, nebol ten stav taky hrozny..a ked si pomyslim, ze moji rodicia pravidlene z nocnych sluzieb idu domov, ani nespia a pracuju v domacnosti, oco kopal jamy hlboke, mam chystala kolkonkrat velku hostinu po nocnej bez poobedneho slofika..nic sa nestalo..co maju hovorit napr. aj lekari na nocnych sluzbach ktori rano nastupuju do prace... a ked nespim, tak si vravim, ze nevadi, odpocivam aj tak, i ked nie plnohodnotne, ale aj tak je to oddych pre telo.. a melatonin a pod., ono to utlmi, ale ked mas v hlave problem, nepomoze, moja skusenost, musis mat viac na haku, cavko :)

RNG

Moja zena si napr znizuje obcas stress pred stresovymi situaciami narazovou davkou vytazku z lubovnika, kde davka obsahuje 3 mg hypericinu a 30 mg hyperforinu. Tento obsah najdes v 3 kapsuliach napr vyrobku firmy Paradise Herbs, pod menom st John's Wort. Ine znacky zialbohu nemaju taketo zlozenie, velkej vacsine chyba hyperforin.
Tato davka pracuje asi 1.5 hodiny po zobrani a ucinok trva vyse 8 hodin.
Samozrejme to beries nie pravidelne, ale len ked ti to treba.
Nikdy nie viac, ako raz denne!!!

Spankovy hormon je melatonim , ktory sa vytvara zo serotoninu na silnom svetle cez den a uvolnuje sa v noci v uplnej tme.
Kratkodobo sa da brat ako uspavadlo, v davkach 3 az 10 mg, tesne pred spankom, co moze napravit vnutorne hodiny(circadian rytmus).
Po zobrani melatoninu musis spat aspon 8 hodin, inac ta rozboli hlava.Totiz ked mas v krvi zaroven melatonin na utlmenie a napumpujes si adrenalin tak sa tieto dva biju.

llllllaaaaa

Pravdepodobne trpis generalizovanou uzkostnou poruchou. To liekmi na spanie nevyriesis..a s nespavosťou, ktorú planujes, si akurát tak pocuchas nervy ešte viac. Potrebujes nakopnut serotonin. Inštrukcie máš, už je to na tebe ;-)

plná obáv

a neviete mi prosím niekto povedať, ak by som sa dostala do takéhoto blúdneho kruhu, či by po niekoľkých dňoch úzkosť "opadla" aj sama a zaspala by som?

sponka

dospavaj cez vikendy a s drobcom budete spať spolu aj cez deň.Len si nenahovaraj že musim ešte urobiť to a ešte to,alebo nebodaj si povieš aka som leniva.Nie,si unavena a preto spi aj cez deň.

RNG

Adresuj stres, ten casto zamedzuje dobremu spanku. Pozri cez google pod mojim nickom na temy stres a tiez spanok.Tam mozno najdes riesenie na svoje problemy. Stres a spanok su uzko zviazane o uzatvoreneho kruhu. Pre stres nespis a ked nespis sa zvysuje stres.