Je vobec mozne prijimat dostatocne mnozstvo zivin?

Príspevok v téme: Je vobec mozne prijimat dostatocne mnozstvo zivin?
jordana1

Ked sa tak pozeram na tabulky s odporucanou minimalnou dennou davkou vsetkych vitaminov a mineralov atd., zda sa mi, ze je uplne nemozne, aby sme toho kazdy den prijimali dostatok.
Napriklad take zelezo, s ktorym mam problemy.. mali by sme denne prijimat aspon 25mg, no len 100g telaciny alebo jahnaciny udajne obsahuje iba 3,7g. Bodobne je to v strukovinach. Okrem toho, iba cast zeleza sa vstrebe...
A je nemozne jedavat kazdy den tak obrovske porcie roznych potravin.
Cize pokial neberiete dodatocne rozne doplnky vyzivy, mam z toho pocit, ze dostatocne mnostvo nebudete mat nikdy?

tqvvvv

Ano je to mozne dosiahnut pestrou stravou a nie hlupou dietou ktora vylucuje hocico zo stravy je nespravna.roznorodo sa stravovat tak ze vsetko jes a z kazdeho roska troska si dodas vsetky ziviny.Vtedy aj zeleza si dostatok dostanes ak ho mas malo to uz moze byt z ineho zdravotneho dovodu.vela skody skor napachaju diety ktore zarucuju chudnutie ak nueco vylucis zo stravy.nejest maso alebo uplne vylucit fhlieb uhlohydraty a vtedy telo nedostava a ani mozog ziviny ktore potrebuje.

vitavi

Varením sa stráca iba vit. C, a to až po čase varenia. Chýbajúci vit. C nahradíš surovou kvasenou zeleninou, ktorá ho má zvýšený obsah.Kvasená zelenina má i zvýšený obsah enzýmov a probiotických bakteriálnych kultúr.

Varením sa zmäkčujú tvrdé vláknité štruktúry a tým sa sprístupňujú minerálne látky zo zeleniny, takže varená zelenina je ľahšie stráviteľná a minerály lepšie využité. Treba dbať na to, aby sa zelenina varila spravidla menej ako 20 minút, aby nestratila zásadotvornosť. Dlhšie varenú zeleninu jedávame len v malom množstve z dôvodu dosiahnutia sladkej chuti a dostupnosti minerálov, hlavne vápnika.

lemur_ka

Trošku by som sa chcela pripojiť. Čo je pravdy na tom, že zelenina by sa mala spracovávať tak ako ju robia číňania, že trošku ju tepelne spracovať. Vždy som si myslela že je zdravšia surová priamo zo záhrady a teraz som čítala článok, vraj varená je lepšia. Veď sa nestrácajú varením živiny?

Maoam

este nieco - kedysi sa jedlo menej mäsa (viac ryb, hlavne kvoli omega - 3- kyselinam velmi dolezite), ludia jedli vseobecne MENEJ a viacej fyzicky pracovali, teraz je to presne naopak, s vynimkou anorektikov

dalej potraviny fermentovane - zincica, bryndza, mliecne vyrobky, kysla kapusta kvasena, dnes sa vsetko pasterizuje, kedysi sa to jedlo CERSTVE, plne probio-kultur

dalej bola cista voda, mohla si pit z potoka, bol cisty vzduch, lesy, priroda bola proste panenska, luda jedli aj vela zeleniny zo zahrady, co dopestovali, cerstve ovocie priamo odtrhnute zo stromov, bobulovite ovocie z krikov, cize vsetko bio, nestriekali chemikaliami ako dnes - dnes? vsetko naopak

vsade volne radikaly, toxiny, znecistenia, vsade auta, splodiny...

musime vychadzat z aktualneho stavu,

Maoam

potraviny KEDYSI (vsetko bio) a DNES - uplny rozdiel

dalej - mnohi ludia maju problem v absorpcii zivin, latok z roznych pricin (intolerancia niektorych latok v potrave, ochorenia, zapaly, oslabena funkcia organov, nedostatok enzymov, probiotickych kultur, vlaknin, mikrovlaknin, cize nedostatocne travenie ako take, dalej rabuju mineraly a vitaminy veci ako cukor, biela muka, stavy ako zapaly, menstruacia, tehotenstvo, stres!!! - vtedy su potrebne aj niekolkonasobne davky mineralov a vitaminov, cize casto dochadza k dlhorocnemu latentnemu nedostatku

kedysi cukor, sol boli vzacnostou - ale boli v uplne inom zlozeni, ako ich pozname dnes

to iste muka, dalsie druhy obilia, vela druhov obilia dnes vobec nekonzumujeme, hoci maju uzasny potencial - pohanka (ok, nie je to priamo obilie), jacmen, tmava ryza so supkou atd.

dalej vit. D3 - v nasich polohach ho ma väcsina ludi nedostatok kvoli nedostatku slnecneho ziarenia, oslabenej cinnosti obliciek, malabsorpcie v tenkom creve, vela ludi ma latentny nedostatok B-komplexu (vitaminov) a magnezia (horcika), vela ludi zije v chronickom strese a nespravne sa stravuju, dalej beru lieky - tie tiez ovplyvnuju absorpciu zivin

takze ako RNG uz pisal, treba v dnesnej dobe dodavat preparaty, jod je tiez dolezity, mame ho malo...

RNG

Nuz lekari, co sa s tym zaoberaju uz davno odporucaju na rozne ziviny doplnky, kde sa v koncentrovanom stave nachadzaju davky, co vyskumom zistili za optimalne, tj nie podla odporucenych archaickych dennych davok z roku 1948, ktorych sa dodnes lekari spiatocnicky a tvrdohlavo drzia, hoci ich kolegovia v statisicoch vyskumnych sprav dokazali, ze tie davky su mnohe nedostatocne.
Co sa tyka zeleza, obvykle ho ludia maju dost, ked ho vedia dobre absorbovat(=dobre zlozenie stravy a dobre travenie) a prilisne ho nestracas tazkym menstruacnym krvacanim, ale su ine, co nijak nemozes dostat z potravy v mnozstvach, co povazuju dnes za optimalne.
Teda na doplnok menujem
selen
zinok,
jod
vitaminy C
E
D-3
K-2,
a samozrejme mikrovlakniny a probiotika.
Niekto ma nedostatok aj magnezia a kalia(horcik a draslik)
Ono to vsetko je najma dosledok vycerpanych [poli, kde sa tieto prvky za starocia uzivnia vyrabovali. Tiez slachtenim a sterilizaciou sme hodne zmenili obsahy rastlin, k comu sa telo za tak kratky cas nemoze nijak prisposobit.