Svokra

Príspevok v téme: Svokra
Frotta

Ahojte, chcela by som Vas poprosit o radu, co robit s mojou svokrou. Precitala som si kopec diskusii a clankov, ale presne taky isty problem ako mam ja, som nikde nenasla.

Po svadbe som zacala byvat s manzelom u svokrovcov (stavali sme popritom dom, ale oni sa sami ponukli nech u nich dovtedy byvame). Byvali sme u nich 2 roky (mali sme pre seba poschodie). Avsak ani ten cas, co sme u nich boli, nebol idealny (svokra mi chodila do osobnych veci, do nasej spalne, v ten isty den v tyzdni nam chodila umyvat podlahu,aj ked nam to zrovna nevyhovovalo a vieme si ju umyt samy, ale aj tak prisla, riesila nase navstevy (ktore k nam casom ani nechceli chodit, kedze vedeli, ze hlavne jej to prekaza). Svokra nema rada nikoho z mojej strany, kazdy kto nema rovnaky nazor ako ona, je zly.

Po narodeni mojho dietata sme sa konecne prestahovali (bohuzial dom mame oproti nim cez cestu).
Ide o to, že svokra nám hrozne zasahuje do manželstva (ci uz priamo slovami, alebo nepriamo – placom) hucká manžela proti mne a ten je z toho uz na nervy. Ak nie je niečo podľa nej, je to tým pádom nesprávne. Chodili aj na nas pozemok a planovali bez naseho suhlasu zacat pestovat zeleninu na nasom pozemku. To sme im zatrhli, avsak potom nastala velka vymena nazorov. Prisla som na to, ze svokra planovala aj po odstahovani, zit ako jedna velka rodina, a ze moze k nam chodit,kedy sa jej zachce a pozerat mi do okien a hlavne chodit zozadu, ked jej spredu neotvorim dvere. Vydiskutovali sme si to, avsak pomohlo to iba v tom,ze uz nechodi tak casto ku nam,ale manipuluje si dalej. Vyvrcholilo to najma po narodeni mojho dietata, neustale si vyzaduje byt s nim, ked idem s nim po ulici, vybehne hned z domu (to neprehanam, viem,ze si budete mysliet, ze to tak nie je, ale uz si to vsimli aj ini ludia) a berie mi ju z ruk, neustale mam pocit, ze som pozorovana. Svokre ju davam 2-3x tyzdenne na 2 hodiny. Moje dieta je este male a stale kojim. Avsak svokre to nestaci, najradsej by ju mala cely den a najhorsie je, ze nadava na celu moju rodinu. Od manzela sa dozviem, ze napr. naposledy plakala, lebo zevraj moja mama travi viac casu s malou ako ona. To vobec nie je pravda! Moja mama nebyva v nasej dedine (byva 10km od nas a dokonca musi aj prestupovat). Chodi ku mne, aby som nebola cely tyzden sama, kedze manzel chodi do prace, uprace mi, alebo zatial sa zahra s malou,aby som si ja oddychla a zatial si navarila. A to zaberie max 2-3 hodiny a chodi 2x do tyzdna. Chceme s manzelom zit ako samostatna rodina, nie rodina aj s nimi a neviem ako jej to vysvetlit,ze moje dieta je moje dieta, nie jej. Ma este 1 vnuca a s nim travi velmi vela casu a nepaci sa mi, ako ho vychovava a neprajem si, aby moje dieta takto dopadlo. Mam s jej dcerou dobry vztah, je krsna mojej dcery, avsak, ked je ona u nej (co som spomenula,ze dost casto, kedze svokra si stale brava jej syna) vobec ku mne nepride. Ale ak svokra nie je doma a svagrina pride, zastavi sa a rozprava sa so mnou.

Svokra ma ohovara za chrbtom a ako som spomenula, nema rada nikoho z mojej rodiny a v podstate nikto nema rad ju. Napr uz spominanej svagrinej manzel sa so svokrou vobec nebavi a nechodi ku nim domov. Tiez riesili to, ze svokra ku nim casto chodila a nevedeli sa jej zbavit. Ja sa jej pravdupovediac vyhybam, ale nemozete sa mi cudovat. Ked chce travit cas s malou, dam jej ju, kedy ja uznam za vhodne, nie si ju vynucovat placom a ohovaranim.
Manzel sice pri mne stoji, avsak sluzi ako hromozvod. Svokra mu nieco nahucka do hlavy, on pride a mna to rozculi,co zase vymyslela. 90% nasich hadok je len kvoli nej. Kedze manzel je jej syn a nechce jej ublizit a nevie ako jej vysvetlit,aby sa do nasho vztahu a vychovy nasho dietata neplietla,ale na druhej som ja jeho manzelka, ktora nema rada jeho mamu. Uz len ked ju vidim, necitim sa dobre. Nejde mi to do hlavy, aj moja mama je predsa babka a ma k malej zdravy vztah, nikdy by si nedovolila mi diktovat,co mam robit,kedy to robit a hlavne ma citovo nevydiera,ze chce malu. Sama povedala, ze hlavne je tu pre to, aby mi s malou pomohla, nie preto, lebo nema co robit. Moja svokra je typicka ucitelka, vsetko musi byt podla nej, vsetko musi riesit, co sa deje u nas v domacnosti. Jednoducho uz nemame sukromie a nevieme ako jej s manzelom povedat, ze my sme jedna rodina a chceme zit sami a nie s nou za zadkom. Uz nevieme ako jej vysvetlit, nech nas necha na pokoji a nech je normalna svokra a nie stihacka a svoju prebytocnu energiu a nalady nech si vybija inde. Dakujem

Deana28

To sú nápady dávať svokre tak maličké dieťa na x hodín v týždni x krát... To je nejaká povinnosť, či o čo ide? Na tom závisia dobré vzťahy? Alebo na tom, že sa naučíš byť falošná, s láskou sa tváriť a v duchu si robiť svoje? Pani je učiteľka, profesionálne deformovaná a chce jednoducho presadiť svoje. Ona taktiež dávala svojej svokre dieťa na určitý počet hodín? Predpokladám, že za bývalého režimu ho dala 6 mesačné do jaslí a išla do práce. A teraz si to chce vynahrádzať aby bola duševne v poriadku. A tá malá je kde? Ona je tu nato na svete, aby bola svokra ok, alebo čo. V prvom rade dieťa potrebuje matku. Na to si na materskej aby si bola s ňou. Kontakty s ostatnými ľuďmi majú byť plne v tvojej kompetencii. Ak by sa malej niečo stalo keď je zo svokrou, ty by si mala problémy, lebo ty si za ňu zodpovedná. Pani by sa mala vpratať do kože. Vie, že cez dieťa má svojho syna i dcéru pevne v rukách. Vy ste samostatná jednotka a tak by ste sa mali správať. Zaujať jednoznačný, pevný postoj bez hystérie. U mňa to zafungovalo, bolo to podobné. Pevný režim pre dieťa a keď chcela svokra sa do neho vpratať musela ho rešpektovať. Samozrejme nielen ona, ale aj moji rodinní príslušníci. Žiadne také, že večer návšteva, posúvanie času vychádzky a podobne. Samozrejme bolo aj u nás zle. Každý si chcel presadiť. A ako to dopadlo po rokoch? Sme najlepšie kamarátky na svete a plne sa rešpektujeme. :-)

betty112

Frotta, nebud hlupa.
Tvoj muz nech k mame chodi a nech sa bavia ako chcu. Doma ti to nebude referovat a basta.
Urob tak, aby si sla k svokre s malou ty a nie ona k vam. Ked bude mat svokra blbe reci, nehadaj sa, iba sa zdvihni, ze treba malu kupat a pod. - a odchod.
Tazsie je zariadit, aby nechodila k vam. Toto je jedine, co by mal tvoj muz dokazat. Trebars nech jej povie, ze si sibnuta, precitlivela, nervozna, hocico .. hlavne, ze budes mat s malou doma pokoj.
Do poradne chod. Nehladaj vyhovorky, ale zariad si to. Je to v zaujme tvojej dcery. Chvilu bez teba vydrzi. Pomozu ti najst nejaky sposob spoluzitia. Asi bude treba ist neskor aj s muzom.
Idealne je byvat v inom okrese, ked mas takuto situaciu. Lepsie nez rozvod.
Rozpravka o hydine je uuuzasnaa!

Frotta

ada45, to mi je velmi luto, co sa tebe stalo a ze to vyustilo az konzumovania liekov.

Najlepsie by bolo,keby vymyslia nejaky liek na aspon trochu normalnu svokru,ze? :)

Dakujem ti za prispevok, potesil ma :)

ada45

to ako keby som citala o sebe ...ja byvam na jednom poschodi u svokrovcov uz 20 rokov a presne pred tymi 20 rokmi som zaziva zomrela ...ba co skoncila som na psychiatrii a kazdy den rano si musim dat tabletku aby som zvladla dalsi den ...
ju uz nikdy nezmenis , ma taku povahu , urci si jasne pravidla a hranice aby sa ti neplietla do zivota
je to podla toho co pises nedobry clevek a takym sa treba vyhybat a obmedzit s nimi kontakt na minimum
necitaj tie sprostosti , ze ako si ju mas vazit a mat jej byt vdacna , pokial ona sa chova tak sko sa chova , nezasluzi si tvoju uctu ...
ona v podstate obmedzuje tvoju osobnu slobodu a tym ta vlastne psychicky tyra
velku chybu ste spravili , ze ste tam postavili ten dom , uz tam budes musiet zostat zit a ju nezmenis musis zmenit len ty vo svojom vnutri postoj ku nej

Frotta

anjelik * to je pekny a vazne pravdivy pribeh.

Ja moju svokru respektujem, ked som u nej byvala ani slovo som jej nepovedala, ked mi nieco vadilo,lebo som bola pod jej strechou.

Aj ked sme sa prestahovali a liezla mi do domu bez ohlasenia,otvarala mi okna ako sa jej zachcelo, chodila zadom cez terasu a premiestnovala mi veci. Nadavala a ustavicne aj nadava na moju rodinu bola som ticho,ale ked pretecie pohar to sa uz neda. Snazila som sa si to s nou vydiskutovat, velakrat som jej podakovala, ked mi pomohla s malou, ale ked som si ja povedala vlastny nazor, iba na mna vystekla,ze co mi ona v zivote pomohla. ale myslim,ze je vrchol, aby som si nemohla svoj nazor povedat. Ja som clovek, ktory chce s kazdym vychadzat za dobre, ale pri nej sa to neda.

Tiez sa nechcem hadat, netuzim po tom, radsej by sme s manzelom mali klud,ale ona ako keby to vyhladavala, vynucovala si pozornost.

Este raz dakujem za vase nazory, premyslim si to ako to dalej bude :)

anjelik *

Kde bolo, tam bolo, bol raz jeden krásny hospodársky dvor. Žili na ňom, ako je to zvykom, sliepky. Jedna z nich bola stará a vážená, vychovala veľa kurčiat, veľa ich videla vyrásť na veľké a úspešné sliepky a tak si nárokovala právo o všetkom rozhodovať. Ale bola tu aj mladá slepica, tá síce vychovala len jedno kuriatko, ale tak tiež mala už vlastný rozum a nijak sa nechcela zmieriť s tým, že by mala počúvať starú sliepku. Našlo sa aj malé kuriatko. to bolo bystré a veľmi skoro zistilo, že stačí riadne pískať a trepať krídelkami a hneď je celý kŕdeľ sliepok okolo neho a všetky sa mu venujú. Medzi sliepkami sa motal aj jeden kohútik.Ten bola ale celý vypelichaný a utrápený. Najradšej sedával vzadu na bidielku, kde mal svätý pokoj a kde nehrozilo,že ho stretne jedna z tých dvoch a že budú na neho kdákať svoje problémy. ;o)

Rozhodne ti to nič nepripomína, že? Ty a aj tvoja svokra miesto toho, aby ste spolu normálne vychádzali, užívali si, že jedna má dieťa a manžela a spokojný život, určite krásny dom, druhá má vnučku, tak sa iba hádate a dohadujete, ktorá bude mať viac navrch. Nemyslíš, že je to naozaj strata času a že si zbytočne ničíš zdravie, otravuješ seba, svoje dieťa a svojho manžela? Ja ti veľmi dobre rozumiem, že je to ťažké, ale nie je to nemožné. Mať niekoho rád, aj keď je otravný a protivný. Ty musíš byť tá rozumná, u svokry to očividne nehrozí. Alebo chceš stále dokola riešiť toto? Čo povedala, čo urobila? Veď je to úplne jedno. Ako ti už napísali, tvoje dieťa vyrastie a ty zbytočne riešiš, čo riešiť nemusíš. Svokru ber takú, aká je. Pekne ju počúvaj, pekne prikyvuj a urob si po svojom. Ale s pokojom v duši, s láskou k nej a najmä k sebe. Nikto nestojí za to, aby si si kvôli nemu ničila zdravie. Teš sa zo svojej dcérky, z toho, že máš určite skvelého manžela, zdravých rodičov a hlúposti pusti z hlavy. Každý je len taký, aký vie byť. Tak ukáž svojej svokre,že ty si tá lepšia, Tá čo dokáže zachovať zdravý rozum a nadhľad a nie sa iba dohadovať. :o)

Frotta

Ja viem ako sa starat o svoje dieta.

Mala uz aj koliku, rastu jej zubky, neboj sa viem, kedy je syta, ma dostatok jedla,robim jej neustale jedlo aj ju kojim,pije dostatok,kaka pravidelne.

Nie je to normalny plac, jej plac zacina z nicoho nic, zo sekundy na sekundu. smeje sa a je pokojna a do toho plac, ako keby ju zaziva rezete. Uz si toho vsimli viaceri, co maju skusenosti s detmi aj zdravotne vzdelani ludia a povedali,ze mame ist s nou k lekarovi a my sami to povazujeme za nutne,aj ked nam doktorka predpisala kvapky a ine veci, nepomaha to a ona vravi,ze je to normalne, ale normalne to nie je. preto chcem s nou ist k specialistovi.

Avsak nepisem tu kvoli svojej malej.
Tak prosim vas neriesme ju.

Svojho manzela nebudem,ani nehuckam proti mojej svokre,on sam je bezradny a nevie co s nou.

Chapem,ze tu mi nikto neda navod,co jej presne povedat,aby sa zo stihacky stala normalna svokra,ako je napr moja mama, ktora nam nediktuje co mame robit ako to mame robit a neprenasleduje nas.

Dakujem Vam za odpovede ale aj tak.
Vidim,ze nie som sama...

ivobrick

2x2hodiny take male dieta dat svokre to by som nedal ani za boha, ved to je este uplne malinka.

Ty si si uz sama odpovedala co mas robit.

Ty niesi svojpravna osoba? Alebo o co ide? Chce malu, chod tam, s nou, potom odid ked uz tam byt nechces, pol hodina zo slusnosti je dost.

Ak sa budes nechavat komandovat, budes komandovana, bude komandovany tvoj svokor, manzel, dieta.

TY rob rozhodnutia sama za seba a svoju rodinu, nevravim teraz ze mas muza zavriet do pivnice a zadebnit okna. Proste povec nie ja to spravim tak lebo ja to tak chcem, ja idem s malou tam, lebo ja chcem. a tak dalej.

Nauc sa ignorovat.

Olesya

Vidis.to je to co som pisala.jedna z moznosti, ako to moze skoncit.ze o chvilu je vsetko pri starom...
S tou poradnou....no najlepsie by bolo, keby aj ona isla.ale to asi nehrozi.

V tom pripade mas len jwfnu moznost.zatat zuby a ignorovat....
Ps: jedna noznost by tu predsa len bola, ale zbavit sa svokry nadobro asi nechcete:-D:-D:-D
(Vtip na odlahcenie)