Nevážim si peniaze, závisla na nakupovaní

Príspevok v téme: Nevážim si peniaze, závisla na nakupovaní
anonym1994

Ahojte, mám problém a potrebujem poadiť.
Mám 20 rokov, študujem ale aj si popritom zarábam a ešte ma financujú aj rodičia. Nie sme nejako extra bohatý, ale ani na tom nie sme veľmi zle. Taká normálna rodina.
Naši šetria peniaze, ale ja si ich absolútne nevážim. Stále si musím niečo nakupovať, skoro každý deň, aj keď len za 5, či za 10 E. Keď mám peniaze aj 20 E za deň. Stále si potrebujem nakupovať oblečenie, kozmetiku, rôzmne blbosti, ak keď to vôbec nepotrebujem. Keď nemám peniaze som nervózna a potom si vypytujem od rodičou, ktorí sú taktiež s toho nervózny potom.
Je to psychycká porucha? Mám psychycký problém?..Neviem ako to mám riešiť. Myslím, že pokrok je už len to, že si to uvedomujem, ale druhý bod je, začať to riešiť a niečo s tým robiť.
Mám navštíviť psychológa? Riešia sa vlastne takéto prípady? Existuje aj takáto diagnóza či psychycká porucha?????

kiwi

Povedať ze koly tomuto problému si nevazi lasku rodicov je trochu vela. To je ako tvrdit ze anorekticka/bulimicka si nevazi lasku rodicov preto ako zaobchádzajú z jedlom od nich.

V rozumnej miere nie je naozaj nic zle keď sa clovek obcas potesi niecim peknym. Ak to ale prehanas buď je to zlozvyk alebo si tým kompenzujes nedostatok niecoho iného. Skús porozmyslat co okrem nakupou by ti spravilo radost a venuj sa tomu. Tiez moze pomoc keby si mala nejaku zalubu kde by si nieco tvorila keramika/vyroba sperkov/maľovanie, človek má pri tomto stále radosť s pekných nových vecí a nemusí ani nakupovať.

dalsi

Ako tu bolo pisane, mas problem s nakupovanim.

To by vsak nebol taky velky problem, pretoze ak niekto na to ma, tak je to len mala uchylka, neskodna - pokial neprerastie do chorobnosti.

Ty mas vsak vacsi problem. To, ze minas peniaze rodicov, ktore oni musia usetrit a NEVAZIS SI ICH LASKU. Chcu ta podporit a v dobrej viere ti daju peniaze a ty ich minies na hluposti.

Skus zacat tym, ze peniaze od rodicov nedas na nic ine, ako na to co maju byt - teda skolu, stravu atd. Pripadne sa snaz uplne zbavit podpory rodicov a osamostatnit sa, co by bolo najlepsie...

Ked budes samostatna a budes musiet sama zit, vsetko si platit a od rodicov nebudes cakat financne dotacie, az potom uvidis, ci to nakupovanie je ozaj problem, ci malo zarabas, alebo prilis vela minas. Ak minas ozaj tak vela, co nie si si schopna zarobit, tak potom to ries.

Ale nezneuzivaj rodicovskej lasky k tomu, aby si preflakala ich peniaze, ktore tazko zarobili na svoje vystrelky. Potrebujes dospiet a osamostatnit sa, nech pocitis vahu financii na svojich bedrach. Potom prehodnotis sama aj vztah k peniazom.

betty112

anonym, je super ze ty sama vidis, ze mas problem. Prvy krok si uz urobila. Skusila vy som najprv hladat odborne clanky na nete, vyskusat tie rady. Ak by to nepomohlo, tak za psychologom. Mas dobru sancu sa toho zbavit. Alebo minimalizovat dopady, napr.ako pise Lulu.

Agnes989

Skus navstivit nejakeho dobreho psychologa, nech ti s tym pomoze. Niektore taketo nakupne maniacky neustrazia svoje hranice a koncia v dlhoch, takze moze to byt dost nebezpecne.

Lulu2011

tým som si presla, spustilo to, ked som prisla zo zahranicia, zrazu som som si mohl akupit vsetky ti epekne veci o ktorých som len snivala, posledne roky na strednej mama stratila pracu, otec na mna neplatil, len nejakych na terajsie peniaze 30 e a mali sme teda problem s peniazmi, potom som sa vratila na chudobne Slovensko, ale nutkanie nakupovat ostalo a teda musela som sa pekne rýchlo prebrat, ale aj teraz mame take tiky, ze ked pride vyplata, strasne mam potrebu apson jedno tricko si kupit, ruz, nejaku blbost, riesim to tak, ze si nieco male doprajem, aj tak nemam cas chodit po obchodoch, takze si vyclenim napr. 1 den ked koncim skor v praci a idem sa vyjasit do mesta, ja mam to statsie, ze milujem second handy, takze niekedy miniem tak 2 eura a domov dovleciem aj 3 veci :))

ivana456

Najprv si nieco nacitaj: shopoholizmus, oniomania, zavislost na nakupovani.
Su navody, ako to odtrenovat. Ake si polozit otazky pred zaplatenim.
Si na dobrej ceste. Drzim ti palce.

adri3335

Mas aj niejake ciele do zivota?Co zacat tam dat si ciel napr idem si kupit auto,byt,bicykel,dovolenku.A tak si zacnes peniazky odkladat a pomalicky setrit trebars si aj zriad terminovany ucet v banke aby ta to nelakalo vybrat.Musis niekde zacat.Alebo z kazdej vyplaty si hned 20-30% odloz.A snaz sa nakupovat len z toho co ti ostane.