Rasizmus?!

Príspevok v téme: Rasizmus?!
abc123

Len ma napadlo zopár myšlienok v súvislosti s Rómskymi obyvateľmi. Nenapadli ma preto, že mám v úmysle sa z nich vysmievať alebo niečo podobné.
Roky rokúce sa aj u nás na Slovensku rieši tzv. rómsky problém. Pomohli sme im my ako väčšinové obyvateľstvo, pomohla im EÚ, dokážu si pomôcť aj sami.
Ja však vidím najväčšie nedostatky v systéme školstva, ktorý k nim nevolí práve ten najlepší prístup. Rómske deti sú dávané do špeciálnych škôl, čo nie je správne.
Treba si uvedomiť, že oni majú iný jazyk, majú inú kultúru.
Nedostatočná znalosť slovenského jazyka vedie k tomu, že Rómske deti rezignujú a potom už na vyučovacích hodinách nič nerobia, učivo ich nezaujíma.
Chcel som povedať len toľko, že Rómovia by mali mať svoje školy, aby k nim učitelia mohli pristupovať inak, aby zvolili iné tempo než je to v prípade majoritné obyvateľstva. Takýto prístup nemá s rasizmom nič spoločné.
Keby sa to poriešilo aj adekvátnymi zákonmi, tak by to bolo v poriadku. Rasizmus, ktorým sa každý tak rád oháňa, je príliš prehnaný.

B.Z

Ja som mal tu česť mať potýčku s rómom asi 5-6 rokov dozadu.Syn mal totiž spolužiaka róma.Celú triedu terorizoval a tak som zakročil.Bol som mu iba dohovoriť, nech má z môjho syna pokoj.Bol som aj za ich triednou.Ešte v ten deň si ma počkal jeho otec.Vyšli sme zo synom zo školy a fyzický ma napadol.Našťastie som sa ubránil a obaja sme so synom utiekli.Ešte v ten deň som bol podať na toho muža trestné oznámenie.Dostal podmienku a ospravedlnil sa mi, ale vedel som, že to nieje úprimne.Syna som dal do mesiaca na inú školu.

Rómovia sa proste nezaprú.

abc123

Ja som postrehol len to, že kým sú ešte malí a stíhajú učivo v škole s ostatnými, tak je to ok, ale akonáhle už nerozumejú učivu, tak v školách len presedia dopoludnia. Vystrájajú a pod.
Ak sa nedá ani tak, ani onak, tak fakt neviem.

MultiLevel

Podla mna je uplna hlupost aby mali svoje vlastne skoly....ako prepacte, ale bola som dalej ako za domom a v ziadnej inej krajine sa k mensine nespravaju tak ako na SR. Tam kde zijem taktiez patrim do mensiny. Mame svoj spolok, mame specialne kruzky urcene pre slovenske deti, pocas ktorych ich ucime nase basnicky, pesnicky, riekanky, citame si slovenske rozpravky....ale pokial sa clovek v danej krajine nevie zmestit do koze, nevie sa prisposobit vacsine, nevie prijat zakony, ake platia pre vsetkych ostatnych, tak ako nech s tym neotravuje vsetkych naokolo a nech ide zit inam! Pokojne aj na mesiac! Keby som si tu zacala vyskakovat, tak ma nakopu niekam a poslu prec, ked sa mi nelubi! Chcem tu zit, musim sa prisposobit, bodka. To iste plati aj pre mensiny na SR. Takze robit im specialne skoly, so specialnym pristupom nie je podla mna riesenie.
Bohuzial, romov nikto nezmeni. Povaha, mentalita, to vsetko je v genoch. Mohlo by sa zacat systematicky pracovat s detmi uz od malinka, s tym, zeby sa ucili medzi nasimi detmi, lenze to by sa potom nesmeli vracat do rozpadnutych chatrc k rodicom, u ktorych zas vidia len ten "klasicky" priklad.....
Uprimne mi je luto romov, ktori ziju inak a aj napriek tomu su osocovani, ludia ich napadaju....vsetko len preto, ze su "tmavi". Treba prosto rozlisovat medzi nimi a nemysliet si naivne, ze vsetci romovia od radu su na davkach a maju po 12 deti

patri

satyr mas pravdu, ale cernosi su rovnaki ako cigani...pozri co sa deje v amerike, najvacsia kriminalita je v ich radoch. aj tie protesty, ktore boli aj predtym v londyne, je to len kvoli tomu aby mohli rabovat a rozbijat, nicit co postavili bieli ludia

philips

Prečo by sa malo Slovensko prispôsobovať im? Náš úradný jazyk je Slovenčina a tak nevidím dôvod, prečo by práve oni ako vyvolená skupina sa mali učiť v inom jazyku. Spoločnosť k nim pristupuje zatiaľ ešte dobre, podstatne lepšie, ako si v skutočnosti zaslúžia...

satyr

V prvom rade si je treba uvedomiť, že cigáni sú geneticky degenerovaný živočíšny druh, ktorý nejakou náhodou nadobudol ľudskú podobu. Takéto zvieratá nemajú čo hľadať v ľudskej spoločnosti, pretože oni sa neprispôsobia nikdy, nemajú to v génoch. Keď sa pozriete na černochov v amerike, oni sa prispôsobili, sú z nich lekári, často úspešný ľudia a skvelý hudobníci. Cigáni sa, až na 1% výnimiek prispôsobiť nedokážu, a ani neprispôsobia. Kam prídu, tam spôsobujú rozruch, pohoršenie, a vysokú mieru kriminality. Robia nám hanbu v zahraničí. Ja by som to likvidoval. A to nemám nič proti aziatom, černochom, maďarom, ani nikomu inému.

gamm

ten problem je komplexnejsi, neda sa zamerat len na jednu oblast. v prvom rade vsak chyba spolocny zaujem to riesit avsak nie sposobom aky ponukaju extremisti a ich sympatizanti, ale civilizovane. ale bezni slovaci maju prilis dogmaticke, rasisticke a ako to... no "mdle" uvazovanie.