Olanzapin

Príspevok v téme: Olanzapin
Nutella

Ahojte, potrebujem poradit. Mam anorexiu uz 3 roky, bola som na lieceniach, striedala som lekarov a prave ta terajsia lekarka mi predpisala olanzapin. Viem aky je to liek, ale nie som si ista ci je vhodny pre mna. Lekarka povedala ze ma zbavi nutkavych obsesivnych myslienok ohladom toho ze musim chudnut. Mne to vsak nejak nesedi a som skepticka. Nechcem brat nejake antipsychotika - ten popis znie desivo a navyse mam pocit, ze mi ho predpisala pre to, lebo vedlajsi ucinok je pribratie. Mam dilemu ci ho brat alebo nebrat. Rodicia mi povedali, ze ked ho nebudem uzívat, po case ma lekarka odmietne liecit a budem musiet ist na liecenie. Bojim sa toho, neviem co si mam o tom celom myslie. Prosim, ak mate niekto skusenosti s olanzapinom a viete mi poradit aj na moju konkretnu situaciu, napiste sem, diki.

jajaa

Ahoj zakladateľka témy. Mám bohaté skúsenosti so psychiatrickými liekmi. Neviem však koľko máš rokov, si plnoletá? A akú dávku olanzapinu máš predpísanú? Tie lieky Ti môžu pomôcť, treba to skúsiť. Na vtieravé myšlienky by mali zabrať antipsychotiká, antidepresíva moc nane nezaberajú. Toto bububu okolo týchto liekov je fakt prehnané. Ty sa hlavne bojíš toho priberania a preto tie lieky odmietaš brať. Odmietaš liečbu. Samozrejme, že Ti len prekryjú symptómy, ale to neznamená, že ich budeš brať do konca života. Máš veľmi nízku váhu a ničíš si takto organizmus. Chodíš ambulantne na psychoterapiu? Ak nie, začni. Je to beh na dlhé trate, tie lieky Ti môžu pomôcť odraziť sa od dna a ak nie, vysadia sa, prípadne by si mohla skúsiť iné. Ja to vidím tak, že tvoja váha a mentálna anorexia celkovo Ťa ohrozuje viac na živote ako antipsychotiká...Vyber si sama....

bromelain

súhlasím s LMarika
Nutella-Prečítaj si o slávnom olanzapine-zyprexa.Ja by som to do svojho dieťaťa nikdy nepchala:
Neuroleptiká
Jedné z najsmrteľnejších liekov, neuroleptiká, sú bežne predpisované na stavy ako schizofrénia, bipolárna porucha a vážne depresie, ale tiež na „bez-titulované“ zdravotné stavy, napríklad mierne poruchy nálad či každodenné starosti.Ukázalo sa, že populárne neuroleptiká Seroquel , Abilify , Risperdal a Zyprexa (olanzapine) zvyšujú hladinu cukru v krvi, tukov a cholesterolu a podporujú k nadobudnutiu nadváhy.
O to viac znepokojujúce je dlhodobé neurologické a mozgové poškodenie, ktoré môže byť dôsledkom brania neuroleptík.K tomu ešte môžeme spomenúť vysoko zvýšené riziko metabolického syndrómu, ktoré môže zahrňovať veľké zdravotné problémy ako srdcovocievne choroby alebo cukrovku.Neuroleptiká sú tak nebezpečné, že štúdium uverejnené v časopise British Medical Journal ich vyhlásilo za viac smrteľné ako terorizmus.
Na chuť do jedla ja používam Zázvor,buď do jedla alebo do čaju.zázvor je zdravý a nijak neuškodí.

Loretin1

Ešte jedno pokračovanie lebo mi to nazobralo celé.
Veľa odhodlania, viem chce to nejakú iskru nejaký dôvod,najdi si ho. Primárne by sa mala liečiť vnutro nie vonkajšok, lebo keď budeš ty sama zo sebou vyrovnaná a spokojna bude dobre. S pozdravom Loretin.

Loretin1

Pokračovanie.
Suhlasim s Marikov, že by si mohla ísť aspoň na tých 55, určite budeš pekná aj tak( keď nie krajšia) váhu nepoužívaj viac než 2x do mesiaca. Viem že je to ľahké napísať ťažšie spraviť ale treba nájsť v sebe odhodlanie a verím že ho v sebe máš a možno o ňom ani nevieš. Treba byť silný. Treba sa naučiť mať rad seba, to ešte ani ja neviem na 100%, ale pomalí to ide...hádam. A k tomu cvičenie je super,len treba viac papať

Loretin1

Ahoj, aj mne lekárka predpísala rôzne lieky. Ale som o nich zistil, že sa predpisujú alkoholikom a schizofrenikom a že vedľajšie účinky sú aj priberanie a ďalšie priznaky,ktoré sa na mne počas uzivania liekov prejavili no hrôza. Jediné čo som celé si robil bolo spánok, bol som strašne unavený, nevladal som sa ani pohnúť z postele. Čo predtým som mali problém si sadnúť, tak som ich prestal užívať, no rodičom sa to nepozdávalo,tak to na mňa bonzli, keď som lenarke povedal dôvod,usmiala sa a povedala ,že chcela aby som si oddychol, a dodala že účinkuj tak ako majú. Potom som jej povedal že mi zničia peceň, a že sa stanem od nich závislý. Tak namňa nahulákala ako nikto. Lieky som nebral, mal som ju v pi**. Úprimne tie lieky nie sú určené na liečbu anorexie ani moje neboli. A ešte jedna vec tie antidepresiva mi spôsobili depresiu a zhoršenie moji psychického stavu ( tak to vnimam ja, a ešte ta info na liekoch - môžu vyvolávať sklony k samovražde je pravdivá). Koľko máš rokov? Sú to tvoje prvé lieky, na anorexiu nie sú lieky,na bulímiu hej, ale mne nepomohli lieky ale vnútorná sila,ktorú máš v sebe aj ty len ju musíš nájsť. Nie som úplne vyliečení ale som spokojný sám so sebou, a k tomu mi lekárka nepomohla ale rodina,pokoj, zvieratá a príroda. Skús radšej psychológa, tomu sa vyrozpravaj, alobo niekomu blízkemu to tiež pomáha, alebo len tak hovor k zvieratám a tak

LMarika

Tak proste oklam aj rodicov, ze ten liek beries a aby to vyzeralo, ze ho naozaj beries, tak kazdy den v case, kedy by si ho mala uzit, vyber z balenia jednu tabletku a niekam ju vyhod, nech sa zdanlivo javi, ze to naozaj beries. Ak ta rodicia nutia take svinstvo brat, tak potom ta bud nemaju radi a nejde im o tvoje dobro, alebo ta sice radi maju, ale jednoducho nevedia, co robia. Toto vsetko su lieky velmi nebezpecne a navykove, su to svinstva a byt tak lekarkou, v zivote by som ich nikomu nepredpisala a ak ano, tak ozaj len velmi, ale velmi tazkemu schizakovi, ale takemu, ktory tie halucinacie a hlasy naozaj ma a ktory uz nieco vyviedol, napriklad niekoho zabil a neskor si na nic nepamata. Ta herecka, o ktorej som tu pisala, normalne pracuje v zahranici, ovlada aktivne nemecky jazyk, je mila, komunikativna a usmievava a tolko srandy, kolko je s nou, nie je fakt asi s nikym inym a ma gymnazium. Jezisikriste, vsak keby tie halucinacie a hlasy mala naozaj a keby vazne mala nejaku schizu, tak by ani IQ nemala, aby mohla vobec nejake gymnazium vychodit, aby mohla odist do zahranicia a naucit sa svetovy jazyk, vsak by ani odvahu nemala na nieco take a ak by aj nastupila do nejakeho vlaku Bratislava - Vieden, urcite by tam vsetkych cestujucich s nozom dopichala a povrazdila... Preto to ti tazki schizofrenici musia brat, aby boli nonstop unaveni, aby sa im mozog vygumoval a aby o pamat prisli, aby kvoli ochabnutemu svalstvu tvare, pootvorenym ustam a vyplazenemu jazyku uz na prvy pohlad vyzerali ako sibnuti, nech sa ich kazdy boji, aby sa im ruky triasli a aby im z nich vsetko padalo, nech ani len ten noz neudrzia v ruke, ak by nahodou chceli niekoho zabit, aby nevladali nic ine robit, len v posteli lezat cele dni a ak by sa aj nahodou pokusili vstat, tak nech odpadnu a hotovo. Nutella - takych 10 kg by ti bolo treba pribrat. Aspon na tych 55 a potom by to uz bolo O. K. a bola by si supre kocka. Pojde to aj silou vlastnej vole, len sa musis prinutit viac jest. Drzim palce!

Nutella

Dakujem za super dlhu odpoved. Tiez si myslim, ze mi to lekarka dala uplne od veci, vobec co nie je na moju diagnzu. Je to strasne silny liek a ak pribrat tak silou vlastnej vole a nie nejakou chemiou. Co je najhorsie, ze rodicia na mna tlacia a hovoria nieco v tom zmysle, ze ak ich nezacnem zrat, tak to znamena, ze sa nechcem liecit a ze ma poslu do cvokarne. Je to take psychicke natlakove vydieranie. Problem samozrejme mam, na 170cm mam 43-44kg a jem 1/3 toho, co by som mala, ale neviem s tym nic sprait "silou vole". Kazdopadne si nemyslim, ze olanzapin je riesenie.

LMarika

Jedna moja znama s uzasnym, az obdivuhodnym hereckym talentom mala v lete 2012 taky teatralny vystup, ze za taky herecky vykon by si zasluzila Oscara, naozaj. Rozhodla sa totiz, ze pojde ako simulantka na psychiatriu lezat. Rodicia jej liezli na nervy, jej otec chlastal, bol humusak a bordelar, pocural koberce, matrace, cural do kuchynskeho drezu, hubkou na umyvanie riadu si hocikedy vytrel zadok a kus hovna zostal v kuchynskom dreze... Ona je alergicka na roztoce a velmi poriadkumilovna, tak jedneho dna si zaumienila, ze uz ma toho dost. V zahranici, kam mala chodit na dvojtyzdnove turnusy robit pomocnicu v domacnosti, sa jej nepacilo, ze agentura jej v urcitej veci nevysla v ustrety, tak sa vyzliekla donaha a vykrikovala, ze je lesba, uhryzla jednu pani, ktora sa k nej aj tak zle chovala a nechala sa zachrankou odviezt do cvokarne, kde pobudla 3 dni s tym, ze nakolko tam nebola poistena, musela sa vratit domov a rozhodla sa pokracovat v "hrani divadla" na Slovensku. Po vete: "Mamicka, prosim ta, daj ma na psychiatriu, lebo je so mnou velmi zle!" nasledovalo, ze mamicka ju chytila za ruku a odviedla na psych. oddelenie - 31 rocnu staru kravu, kde herecka oklamala lekara, ze je velmi smutna, lebo jej vraj niekto zomrel, co ale nebola pravda a ze ma asi depresiu. On jej nato, ze psych. oddelenie je preplnene a ona mu: "Mam halucinacie a pocujem hlasy." A on sa jej spytal, co tie hlasy hovoria a ona, ze pocuje smiech a vysmech a hlasy sa jej vysmievaju, ze je skareda. Vtom jej povedal, ze tak teda musi ist lezat a dosiahla, co chcela. Hospitaizaciu a psychicky oddych od spiny a neporiadku v sterilnom nemocnicnom prostredi - v hoteli zvanom psych. oddelenie s plnou penziou. Napchavali ju tam presne olanzapinom. Odvtedy uplynulo uz dva a pol roka a milostiva "pani herecka" dodnes chodi na kontroly, tvari sa, ze berie lieky a ked raz jej psychiater nadobudol podozrenie, ze tie lieky neberie, tak jej navrhol cvokarske injekcie namiesto liekov, tie ale ona odmietla s tym, ze sa vyhovorila na nespavost a na to, ze ona to liecivo potrebuje do seba dostat prave pred spanim, lebo inak nezaspi. Tak zostala akoze na liekoch. Jasne, ze ani jedinu tabletku v zivote nevzala. Ved naco su simulantovi lieky, no nie? A vrchol vsetkeho bol, ze bola zaradena do psychoterapeutickej skupiny pre tazkych schizakov, ktori kazde 3 sekundy povedia, ze si chcu podrezat zily a ze chcu zomriet - su tucni, ruky sa im trasu, chodia slintajuc s vyplazenym jazykom a maju neustale zavraty - tiez beru olanzapin a podobne svinstva, ale vo velmi velkom mnozstve a v kombinacii s cvokarskymi injekciami, ze su uz zavisli. Aj tam isty cas chodila, lebo mala pocit, ze sa uz z toho akosi nedokaze vykrutit, no nakoniec znovu zmizla do zahranicia. Primarka jej v case hospitalizacie zdoraznila, ze jej liecba by nemala trvat dlhsie ako dva roky, ale milostivy pan doktor to zbytocne natahuje. Vsak kto ma malo skutocnych pacientov, musi "liecit" simulantov az na veky vekov amen, no nie? Ona sa so svojim psychiatrom v podstate iba hra na trpezliveho a trpezlivejsieho. Trpezlivy lekar caka, ze za definitivne ukoncenie liecby dostane uplatok a herecka by chcela vyckat, ci to pojde aj bez uplatku, tak som velmi zvedava, ako to nakoniec dopadne :) Ona si ten liek len tak zo srandy raz aj dala vecer pred spanim, spat isla o nejakej desiatej a zobudila sa na prave poludnie s tym, ze po vykroceni z postele dostala zavrat a odpadla. Ona je za kazdu srandu a raz nevie brat zivot vazne. Ak ti mozem poradit, NEZER TO SVINSTVO! Neber ten liek, ak nechces odpadavat, mat trasuce sa ruky, z ktorych ti bude vsetko padat a chodit s vyplazenym jazykom, ak nechces stratit pamat (tie lieky poskodzuju pamat) a byt nonstop unavena. Ina kamatatka sa mi zdoverila, ze ho brala tiez, ked mala nestastny vztah s alkoholikom a porozpravala mi uplne podrobnosti, ako sa citila v case branie lieku a v case, ked ho nebrala. A priberala od neho rychlostou 10 kg za mesiac. Je to liek urceny pre tazkch schizakov, ktori maju halucinacie a pocuju hlasy, napriklad schizak kraca po ulici a pocuje hlas, ktory mu prikazuje, ze ma zabit tu staru babku, ktora kraca vedla neho a on chyti noz a zabije ju, lebo mu to prikazali neexistujuce hlasy, ktore su jeho vlastnou halucinaciou, ale psychologovia a psychiatri ho predpisuju aj simulantom :) CHodievaj pekne na pravidelne kontroly, klam lekara, ze tie lieky beries a hotovo, ale neber ich!!! Myslienok na hladovanie a strkanie si prstov do hrdla s vracanim za ucelom chudnutia sa predsa mozes zbavit aj sama silou vlastnej vole. Ako vyzeras? Ak si prilis chuda, tak priber nejakych par kil, aby si nevyzerala ako koza a kost. Pripadne ak sa ti nepaci trasuci sa tuk, tak zacni chodit do posilky a skus nabrat svaly pod dohladom trenera, ktory ti poradi tie najvhodnejsie cviky. Svaly tiez nieco vazia. Jedz vela masa a mliecnych vyrobkov, tie pomahaju pri budovani svalovej hmoty (pokial na ne nemas intoleranciu, co uz ma dnes kazdy druhy clovek - ze ta prezenie po vypiti mlieka, pripadne mas krce v bruchu, skvrkanie v bruchu, velmi silnu bolest hlavy spojenu s vracanim, plynatost po mlieku a syreckoch - ze prdnes kazde 3 sekundy a najmenej 10 hodin trva, kym to prdenie pominie... nemusis mat vsetky priznaky, staci iba jeden - nemusi sa objavit po kazdom vypiti mlieka, ci zjedeni mliecneho vyrobku, ale aj tak je to uz intolerancia, treba sa dat vysetrit).