Vysoká škola hned po strednej škole?

Príspevok v téme: Vysoká škola hned po strednej škole?
Aanička@

Pekný deň prajem. Som žiačkou posledného ročníka na gymnáziu a práve nastal čas aby som sa rozhodla akou cestou sa bude uberať môj život.Je to pre mňa veľmi dôležité rozhodnutie, lenže ja nemám vôbec tušenie na čo sa hodím. Chcem spraviť tú najlepšiu voľbu. Viem, že v živote chcem chodiť na Vš, no nemám záujem vrážať peniaze do nejakej, ktorá ma vôbec nebaví, len preto aby som mala titul. Najradšej by som počkala rok a išla niekde do zahraničia si zarobiť, osamostatniť, spoznať svet aj seba. Lenže mnohí mi dohovárajú, že teraz by bolo najlepšie ísť na Vš, kedže som zabehnutá v učení, že neskôr môžem stratiť ten návyk. Ako to vy vidíte? je lepšie ísť hned po škole na Vš a je jedno na akú hlavne nech je titul, ked si to táto doba vyžaduje?

Slobodna

Tinka to je ok ak si vedela co chces studovat. Ale ak niekto nevie tak si myslim, ze je lepsie dat si pauzu ako stracat roky a trapit sa s niecim co ta nebavi.

Tinka868g

Ja som išla na výšku hneď po strednej a nelutujem.Teraz si konecne uzivam zivot,cestujem,a ked vidím niektoré moje spoluziacky zo strednej ako sa driluju na vyske,tak im veru nezavidim.Uz by som nemala hlavu na ucenie.

Slobodna

No tak ja som si dala asi 14 ročnú pauzu :D po strednej, lebo som vtedy tiež nevedela čo by som chcela študovať a vôbec neľutujem. A návyk v učení? Neboj sa, ten návyk získaš veľmi rýchlo a ešte niečo ti poradím - zahraničie je skvelá škola života, ktorá ťa dokonale pripraví na tú výšku - zdravé sebavedomie, neriešenie hlúpostí ako väčšina, samostatnosť a to nielen finančná a hlavne! životné skúsenosti na nezaplatenie. Lebo na VŠ nie je dôležitá len teória ale hlavne ako dokážeš prepínať medzi teóriou a praxou a vedomosti aplikovať do praxe/života. Ja ti pauzu vrelo odporúčam a ešte vrelejšie ti odporúčam, že keď už budeš v tom zahraničí, urob si školu tam a nie na Slovensku ;) Za jedno kvalita, za druhé nebudeš musieť riešiť zakomplexovaných vyučujúcich a spolužiakov a za tretie ti tá škola dá určite viac a aj bude oveľa viac vo svete znamenať. Tí, ktorí neodišli hneď po strednej, už neodišli nikdy a veľmi to ľutovali.

Kika29542

Ja som tiež uvažovala takto ako ty.Chcela som ísť po gymnáziu pracovať,dať si rok pauzu a potom ísť na Vš.Všetci ma odhovárali.Som rada,že som tak neurobila.Za chvílu budem končiť 3.ročník.Som rada,že školu budem mať skôr za sebou.Chcem si nájsť prácu a druhý stupen Vš pokračovať externe.Urob si školu hneď,lebo potom sa ti nebude chcieť alebo nebudeš mať možnosť.Moja známa si dala pauzu asi dva,tri roky a potom ju už na školu nezobrali.