Čo je to imunofixacia

Bogi

Je predpoklad že mám syndróm polycystických ovárii na vaječníku ale mýslím že s tým to nesúvisí a mám aj časté zápaly vaječníkov :(

lombardo1981

Naozaj sa nemusí jednať o nič vážne. IgE a IgA máš zvýšené kvôli alergii. IgE sú imunoglobulíny uvoľňované okamžite po styku organizmu s alergénom. IgA slúži na neutralizáciu antigénov na sliznici.
A čo sa týka testosterónu, ten naozaj býva zvýšený pri polycystických vaječníkoch, či nádoroch nadobličiek a vaječník. Ale i pri nízkobielkovinovej diéte, pretože sa viaže na proteíny. A ak ich je v krvnom obehu málo, tak sa jeho koncentrácia v krvi zvýši. Ďalším dôvodom zvýšeného testosterónu môže byť užívanie niektorých liekov (estrogény a lieky, ktoré ich potláčajú, barbituráty, lieky na epilepsiu). Niekedy je geneticky podmienený. Napríklad aj zlým metabolizmom androgénov.

Bogi

necítim sa zle,nič mi nie je..ked nie tie vyrážky po pizze ani by som sa ku alergologičke nedostala..a teraz toto..hoci mi povedala aby som sa nebála, že je to len estetická chybička ,bojím sa..som vydesená z toho čo čítam na nete atd.neviem spať a ešte si musím vyčkať na výsledky 2-3 mesiace. brali mi krv aj na endokrynologii pred 3mesiacmi a vsetko som mala v norme,tak isto mi brali aj u obvodného lekara ako preventívnu a všetko ok a to tiez v oktobri.. akurat u gynekologa som mala zvyseny testosteron a niektore hormony ale teraz v januari uz boli ok.. som z toho uplne zufalá..

lombardo1981

Možno preto, že imunoglobulíny sú odrazom aktivity imunity. Je pravda, že zmenené hodnoty nemusia znamenať nič, ale taktiež môžu byť prvým signálom nejakého vážnejšieho ochorenia ako je napríklad rakovina, lupus, infekčná mononukleóza či Crohnovej chorobe. Samozrejme, že stanovenie diagnózy nespočíva len na základe nameraných hodnôt. Ale spolu s anamnézou a inými, špecifickejším vyšetreniami, môžu dopomôcť pri stanovení správnej dg. Napríklad zvýšené hodnoty IgE sú napríklad pri alergiách všetkého druhu. Vrátane astmy či sennej nádchy.

Bogi

Humorálna imunita :IgG 12,98, IgA 4,83, IgM 1,35, IgE 274
také výsledky som mala,ked len ten imunoglobin je zvýšený neviem prečo strašia :(

lombardo1981

Zvýšená hodnota IgA je príznakom rôznych chronických ochorení (ako je napríklad pyelonefritída, aktinomykóza), pri reume, ochoreniach pečene, cystickej fibróze, Crohne, poškodení slizníc, TBC či iba pri fyzickej záťaži. A mnoho ďalších ochorení.

Michalienka

Dakujem za odpoved, neviem ktorá presne hodnota IgG to bola, ale už som sa dovolala lekárke, tvrdila že o nič nejde, máme to brať ako kozmetickú vadu, vraj jej povinnosťou je to dalej vyšetriť ale na 99% to patologické nebude, tak dúfam.

lombardo1981

Je tá hodnota správna? Je uvedená v g/l?
Toto sú referenčné hodnoty pre IgG a jeho podtriedy:
IgG 7 - 16
IgG1 3,8 - 9,3
IgG2 2,4 - 7
IgG3 0,2 - 1,8
IgG4 0,04-0,9
Keď píšeš, že hodnota bola zvýšená 5-násobne, tak to bolo asi IgG4. Zvýšený býva pri alergiách, atopickom ekzéme, reume, systémových zápalových ochoreniach...