Psík sa ma bojí

Príspevok v téme: Psík sa ma bojí
vsezravec

Ahojte
Moj havo sa ma bojí. Ked som niekde kde je aj ina osoba, tak je vždy pri mne, aj keď ju volajú tak pozrie na mňa či može ísť. No ked som s nou doma sama, tak zalezie buď za kreslo alebo do kúpelne a tam je až kym niekto nepríde. Nebijem ju,kŕmim ju a stále sa ma bojí. Keď sa náhodou niekde vyciká tak na ňu nakričím, ale to je všetko. Neviete čím to može byť a ako spravit aby sa ma nebála?:(

Deria

Ano, existuje aj to, ze sa psik moze bat jedneho pohlavia. Ak psa tyral napr chlap a psik sa dostane do druhych ruk, ci uz cez utulok alebo inac, moze sa stat, ze bude mat strach pred kazdym muzom a to cely zivot. To iste sa stava aj u inych zvierat. Napriklad papagajovi ublizovala majitelka a ked sa dostal do inej rodiny, papuch akceptoval len muza a zeny sa bal.
Este musim dodat k teme: ak sa zrazu bezdovodne zmeni spravanie psa, najcastejsie je to agresia alebo strach, treba dat vysetrit stitnu zlazu. Nespravna funkcia SZ moze byt jeden z dovodov.

lombardo1981

Slobodna hovorí dobre. Najhorší trest pre psíka je ignorácia. Fyzické tresty či okrikovanie spojené až so zúfalstvom majú práve opačný efekt. Napríklad častou chybou je, keď od psíka vyžadujeme nejaký povel, jemu sa nechce a my napokon "pritvrdíme" (nemusí ísť ani o skutočné pritvrdenie, ale o neoblomné státie si za svojim). Pes síce povel vykoná, ale zľakne sa, že to bolo "príliš neskoro". Vtedy veľa ľudí začne svojho hafana chlácholiť, že sa nič nestalo, že sa nemusí báť. Pre človek tieto slová znamenajú to, čo nimi bolo povedané. Ale pre psíka sú akousi výstrahou, že niečo nie je v poriadku, že na neho človek hrá len divadlo. Hafani majú radi priamy prístup. Aj keby mal byť výsledok pre neho negatívny.
MultiLevel, ešteže tak. :-) Ja som pred niekoľkým rokmi za ním chcela skočiť, ale choroba mi prekazila plány. Priznám sa, že jeho práci veľmi obdivujem.
A zase som nejako rozpísala. :-D

Slobodna

Ako písali dievčence, dôležité je poznať dobu odkedy je psík bojazlivý. Už pri výbere šťenaťa sa robí taký trik na zistenie bojazlivosti. Šťena sa vezme do rúk, obráti hore bruškom a pohľadom do očí sa zistí jeho stupeň bojazlivosti. Všetko sa dá u psíka krásne napraviť, len je potrebné s ním správne pracovať. Jednoznačne treba posilňovať sebadôveru, správnym výcvikom a spoločným trávením času. Tiež nesprávne návyky majiteľov pri treste a odmene, spôsobujú u psov zmätok. Neodporúčam trestať ani fyzicky ani hysterickým krikom. Treba sa naučiť pracovať s intonáciou hlasu. Nie je potrebný krik. Ignorácia je oveľa účinnejšia metóda trestania. Určite by ti vedel pomôcť skúsený chovateľ, plus psíka socializovať - skús pohľadať vo svojom okolí nejaký kynologický klub, kde sa majitelia stretávajú za účelom výcviku, spoločných prechádzok atď.

MultiLevel

Nie ze som nepocula :) Nezazila som to a to je rozdiel. Jedine co som u psikov zazila bolo, ak mali strach z pohlavia preto, lebo im dana osoba nieco urobila, ublizila, zvysila velmi hlas a podobne.

lombardo1981

Neboj Vlčáry poznám. :-)
Inak ma aj celkom udivuje, že si nikdy nepočula o strachu z pohlavia. Tuším to spomína aj vo svojej knihe.

MultiLevel

Lombardo, nerozumiem prvej vete tvojho prispevku, nakolko cosi podobne pisem vo svojom prispevku a je teda zbytocne to duplikovat ;)
Vyborny psycholog je p.Desensky, v CR.

lombardo1981

To, že si to nezažila, neznamená, že to neexistuje. Možno by bolo dobré sa skontaktovať s nejakým psím psychológom. Verím, že sa ich nájde dosť, ktorí budú ochotní sa porozprávať. Spoliehať sa len na svoje skúsenosti býva niekedy veľmi zradné.
Ty si poskytla svoje zdôvodnenie strachu z paničky a ja som poskytla niekoľko iných. Je zaujímavé, že si si selektívne práve vybrala práve strach z pohlavia. Pretože môj odhad, z toho, čo napísala slečna, sa pravdepodobne jedná o tento problém:
Veľmi častá chyba je podliezavosť, ktoré nasleduje po vykríknutí zákazového povelu, dokonca i s hrubosťou, nervozity a bezradnosti. Psík nevie, čo môže očakávať. Preto žije v strachu a vo veľkom strese. Vtedy má tiež tendencie zaliezať alebo útočiť na ľudí či iných psíkov.
Ale to je iba môj pohľad. Pretože nik z nás nevie, ako sa k sebe správajú, ako psík na ňu reaguje a mnoho ďalších vecí.
Moja rada znie, aby osobne navštívila nejakého psieho psychológa. Pretože strach neradno nikdy bagatelizovať. Vždy sa napokon zmení na strach sprevádzaný agresiou.
A ešte jedna vec. Napríklad poslať ustráchaného hafana napríklad do kúpeľne, jeho strach iba umocní.

MultiLevel

Lombardo, ano, myslim si to aj ja, pretoze som este nezazila, zeby sa psik bal vyslovene nejakeho cloveka len preto, zeby nepoznal dane pohlavie :) V tom pripade by sa tento psik, o ktorom pise zakladatelka temy, bal aj inych zien, nie? Mali sme uz vela psikov, najma v DO a s tym co opisujes som sa prosto este nestretla :) Co samozrejme neznamena, ze nic take neexistuje :) Len objasnujem, ze preco si myslim co si myslim :)

lombardo1981

Veď mne je to jasné. Ale napríklad pri strachu z nejakého pohlavia, si ľudia vždy zákonite myslia, že muž/žena psíkovi museli nejako ublížiť. A z toho vznikol ich strach. Ale často sa u ustráchaných hafanov stáva, že "nového" pohlavia pretože ho jednoducho nepoznajú. A to je chyba socializácie. Často sa to stáva pri šteniatkach z množiarní. A vtedy je najväčšou chybou chrániť ho pred mužom či ženou, s ktorých pociťuje strach. Vtedy sa ešte utvrdí v tom, že "má pravdu".
A je pravda, treba si počkať na to, čo napíše... :-)
Akosi som sa rozpísala. :-D

MultiLevel

Lombardo, urcite netvrdim, ze zakonite musela psikovi nieco urobit, ale evidentne sa mu nieco stalo. Je dost mozne, ze psik vseobecne nema so zenami dobre skusenosti,mozno bol zenou tyrany pred tym. Uvidime co napise zakladatelka temy...