Doopatrovanie rodica - tazka situacia

Príspevok v téme: Doopatrovanie rodica - tazka situacia
yyzz

Mame (80) diagnostikovali rakovinu a zatial je v nemocnici. Za nejaky ca ju prepustia a ja mam z toho nocnu moru, co dalej. Ako to bezi dalej, existuje nejaka sluzba -sestry, co chodia kazdy den do domacnosti? Moj otec fyzicky i mentalne sa nedokaze plne postarat o mamu a ja musim do prace.
mate nejake skusenosti, rady? Budem sa samozrejme pytat v nemocnici, ale viac praktickho sa dozviem asi tu.

Inac som v Ziline, ak ma niekto konkretne.

1_Judita

My sme mali opatrovateľskú službu na 8 hodín denne, okrem víkendu.
Celý proces čo sme vybavovali nám trval zhruba 5 dní, ale bolo treba hodne papierov.
Ja s LDCH nemám dobré skúsenosti a môžem povedať, že pobyt svokry na tomto oddelení mi spôsobil väčšie problémy ako by mi bol k osohu. Nemôžem však posúdiť ako sa starajú o chorých na takomto oddelení v iných mestách. Tu bola starostlivosť nulová, vôbec sa tam o ňu nestarali, bola vždy v špinavom, bez stravy a pod.. Problém nastal až vtedy keď sme sa s manželom dohodli, že ju po týždni vezmeme domov a primárka nám oznámila, že na LDCH musí zostať pacient 3 týždne, lebo v opačnom prípade nebude mať preplatené od poisťovne.
Byť na Vašom mieste, tak zájdem za primárom oddelenia, príp. ošetrujúcim lekárom kde je momentálne hospitalizovaná a on sám najlepšie vie čo a akú starostlivosť si bude vyžadovať, resp. aj šance. Ja som to spravila tiež a môžem povedať, že ešte on mi pomohol najviac (u nás v BB).
Prvých pár dní je podľa mňa najlepšie, aby ste boli s ňou. U nás bol problém v tom, že sama som ju tiež nevládala, takže ju dvíhal manžel so svokrom a ku koncu som sa už o ňu starala ja so svokrom, hoci som už bola tehotná.

Justina III

Neviem ti poradiť presne, keďže nevieme, ako to bude ďalej ani kedy čo bude. Ak ju prepustia, zober si pár dní dovolenku, alebo OČR - myslím, že máš nárok, opýtaj sa na mzdovom. Opatrovateľky z MÚ sú až na 8h denne. Ale ako dlho trvá vybavenie tejto služby, to ti neviem povedať. Hneď na druhý deň choď s prepúšťačkou k obvodnému, on by ti mal vedieť poradiť a myslím, že na to bude mať aj nevyhnutné lajstro.
K imobilným chodí lekár domov, na to sa tiež opýtaj, neviem presne.
Podrobnosti o ADOS a opatrovateľkách v rámci mesta si nájdi na príslušných stránkach po zadaní vhodných kľúčových slov.

yyzz

judita, a dalsi

koko hodin denne moze moze byt opatrovatelska sluzba ? Kedy treba zacat vybavovat sluzbu, teda presnejsie, ako dlho to trva, kym sa to vybavi. Stale neviem, kolko bude v nemocnici a ked bude doma, ci ju zase nezoberu naspat, cize ja vobec teraz neviem nejaky ten casovy harmobogram. Mama je stale na posteli, nechodi, je velmi slaba a ja aj tak nedokazem s nou manipulovat sama. nejde o to ze by som nevladala, ale fakt tu treba nato 2 ludi.
V nemocnici mi povedali, ze ked ju prepustia domov, ze bude chodit ambulantne do nemocnice. Ona nevladze chodit, nesadne do auta kvoli chbtici. O sanitkach, ze oni zbieraju rano ludi a potom rozvazaju - no to si neviem predstavit, ako to bude vyzerat.

Justina III

Je mi ľúto, v akej situácii sa nachádzaš. U nás prakticky nie sú domy ošetrovateľskej služby, ani hospice, ktoré sú najlepším riešením (aj z ľudského hľadiska) pre rodiny, ako ste vy. Hospice sú, ale málo-pramálo, sú prakticky čiernou dierou čo sa týka financií. Na stránkach hospice.sk, uvádzajú, že 1/2 nákladov na lôžkodeň platí poisťovňa, asi 1/4 rodina (cca 15 eur na deň) a zvyšnú štvrtinu si hospice musia vyžobrať od neziskoviek, charitatívnych organizácií, firiem, fyzických osôb a iných sponzorov. Choď na ich stránku,a tam nájdeš zoznam lôžkových hospicov, a aj mobilných hospicov (návštevná služba domov, pomoc rodine, + poradenské služby).
Dohodni sa s oš. lekárom, nech mamu preloží na ODCH. Tam môže byť 3 týždne, než ju prepustia. Dovtedy si zist všetky možnosti - ADOS (sestry, ktoré navštevujú pacientov a robia preväzy, podávajú lieky do žily, do svalu..., naučia ťa ako s človekom manipulovať) Aby ti to ppreplatila poisťovňa, musí o to požiadať váš obvoďák, čo asi pri dg tvojej mamy nebude problém.Niektoré ADOSky majú aj opatrovateľskú službu, čiže hygienu, kŕmenie.....
opatrovateľky z mestského úradu, sociálny odbor. Určite sa dá nájsť na nete. Vykonávajú návštevy a pomáhajú s domácnosťou a starostlivosťou. Pacient dopláca, ale málo.
Neviem, koľkí sa v rodine môžete poskladať na súkromnú opatrovateľku, je ich na nete dosť, pýtajú cca 3 eurá/hod. Prispôsobia sa časovo, určíte si, kedy budú chodiť a čo budú robiť.

1_Judita

Dobrý deň,
my sme mali úplne rovnaký problém so svokrou akurát jediný rozdiel bol veku, nakoľko mala len 58 rokov.
My sme situáciu riešili cez domácu opatrovateľskú službu (ja som z RS), predpokladám, že niečo podobné funguje aj u vás.
Oni sa o ňu starali cez deň, na noc sme sa museli zariadiť my. Cez deň sme nemali žiadne starosti, jediné čo bolo, tak mali požiadavku, aby prvé 2 dni bol s nimi niekto z rodiny, kým sa zorientujú.
Ich služby sme využívali takmer 3 týždne, potom sa situácia skomplikovala a nakoniec som ju doopatrovala ja.
Ona bola tiež onkologický pacient s metastázami prakticky v celom tele.
Okrem toho existujú aj "súkromné" opatrovateľky, tie sú hoci drahšie, ale mnohé majú skúsenosti zo zahraničia.
Všetko záleží od pacienta akú pomoc je ochotný prijať a samozrejme od finančnej situácie v danej rodine.