Vitamíny, minerály, stopové prvky a chudnutie

Príspevok v téme: Vitamíny, minerály, stopové prvky a chudnutie
dejzinka

Dobrý deň, chcela by som sa poradiť s niekým, kto sa naozaj vyzná v danej téme. Už pred vyše polrokom som si upravila stravu a začala na sebe makať. Výsledky už je vidieť, no bohužiaľ nie tak, ako by sa na 8 mesiacov patrilo a pri takom jedálničku aký mám. Totiž to, neviem sa zbaviť tuku. Doktorka mi poradila, že môže byť problém v tom, že nemám dostatok minerálov a stopových prvkov. Preto sa chcem poradiť, aké doplnky by som si mohla kúpiť na to, aby telo odbúravalo tuky lepšie. Prosím nie ,,zázračné´´ spaľovače tukov, ale nejaké doplnky výživy..Je vhodný Lecitín? Alebo Mangán, Chróm, Kelp? Viem, že sa nestane zázrak zo dňa na deň, ale možno to pôjde dole adekvátne s mojím cvičením a jedálničkom.

odpovedam

dejzinka, pomoct mozem, ale vzhladom na tvoju diagnozu ho v kazdom pripade konzultuj so svojim lekarom. napis mi radi-radi@atlas.sk - vyska, vaha, vek, a co najviac info o tom, ako cvicis, ako casto a aj tvoje doterajsie stravovanie. cim viac detailov, tym lepsie. samozjrejme, ak mas nejake intolerancie alebo potravinove alergie, tak detto.

dejzinka

odpovedam- prosím ťa, keďže mi vážne to chudnutie nejde, musím niekde robiť chybu. Vedela by si mi pomôcť s jedálničkom? Pretože viem, že strava robí 70-80%, zvyšok cvičenie. Tak mohla by si mi napísať čo jesť a najmä koľko? Lebo zrejme môj jedálniček funguje tak na udržiavanie hmotnosti, keďže nepriberám..Ale mne ide o chudnutie.

dejzinka

Aha, tak potom už vážne neviem v čom by mohol byť problém...Večer si dávam po cvičení len neosladený čaj, na jedenie nič. Keď som veľmi hladná tak menšiu mrkvu alebo malý kaleráb...

lombardo1981

To si nemyslím. Hyperglykémia u diabetika s DM1 v tele vyvoláva niečo podobné ako už spomínaný tukový metabolizmus. A to v dôsledku nízkeho inzulínu, pretože telo nemá ako spracovať glukózu tak ju vylúči. No a namiesto energie využíva uložené zdroje. Najskôr glykogén v pečeni, neskôr uložené tukové zásoby. Preto je nevysvetliteľné chudnutie príznakom DM1. Ale toto je stav, ktorý so sebou prináša aj nezanedbateľné riziká.
Neviem na akú liečbu si nastavená, ale pokiaľ berieš iba dlhodobo pôsobiaci inzulín, tak sa zvyknú jesť tri hlavné jedlá denne (a medzi nimi už nič).
Dôležité je balančné nastavenie inzulínu a energie. A je v podstate "jedno" ako k tomu dôjde. Či budeš jesť 6x a či len 3x denne. Dôležitá je tá rovnováha.
A smiem sa spýtať, či si pred spaním dávaš nejaký proteínový snack či nejaké oriešky či zelené jablko? Alebo nič?

dejzinka

Tak teraz som dostala naozaj perfektné vysvetlenie:) Meriam si glykémiu aj o 3 hod., po tej úprave keď som znížila bazál je to v poriadku, mierne klesá. Predtým to stúpalo, a do rána ešte viac. A presne môj prípad je, že večer nepapám, len bezsacharidové jedlo, cvičím. Čiže teraz to je už v poriadku. Ja len som si myslela, že možno tie nadmerné a nepotrebné dávky, ktoré mi mimochodom aj zhoršovali glykémiu, či majú vplyv aj na tie tuky, keďže v noci sa mi dial ten proces, že telo bolo v strese, vylučovali sa adrenalín a kortizol a to zvyšovalo glukagón....čiže to nemohlo spracovávať tuky..?

lombardo1981

Nemáš za čo.
Ono to znie celkom absurdne, keď sa povie, že veľa inzulínu vyvolá hyperglykémiu. Existujú dva fenomény, ktoré vedú ku nočnej hyperglykémii... dawn fenomén a somogyiho fenomén.
Somogyiho fenomén je obranná reakcia organizmu predovšetkým na nočnú hypoglykémiu. Telo sa začne správať akoby bolo v strese. Zvýši sa vylučovanie kortizolu a adrenalínu. To následne zvýši vylučovanie glukagónu, hormónu zvyšujúcemu glykémiu. Častou príčinou je vysoká dávka nočnému inzulínu, vynechanie druhej večere, fyzická záťaž (svaly spotrebujú svoje zásoby glykogénu a začnú využívať glukózu).
Dawn fenomén je zase stav rannej hyperglykémie (cca medzi 2-4 hodinou s maximom o 8 hodine), ktorý je spôsobený znižujúcim sa účinkom inzulínu a hormónom, ktoré proti nemu "idú" (glukagón, adrenalín, rastový hormón, kortizol). Príčinu je nízka dávka nočnému inzulínu.
Napríklad rozlíšiť medzi oboma efektami sa dá skontrolovaním glykémie cca o 2-3 hodine rannej. Pokiaľ je vysoká, ide o dawn fenomén. Pokiaľ je nízka, ide o somogyiho fenomén.

dejzinka

lombardo1981- ďakujem pekne za vysvetlenie, len mi nie je jasné to, že napríklad ak som mala doteraz v noci dosť veľa prísunu bazálneho inzulínu, je možné že to bránilo odbúravaniu tukov, tým, že moje telo malo čo robiť napr pri kontraindikácii s cukrom? Pretože ja večer zvyknem cvičiť, po cvičení je gly napr 7-8 a ráno som sa budila niekedy s 10-14...teraz po úprave (znížení bazálu cez noc) mám po cvičení 6-8 a ráno 4-5...??
odpovedam- tak musím skúsiť, lebo neviem už čo môžem robiť...ten iontový nápoj, kde nájdem? ďakujem za radu

odpovedam

ak ti to poradil lekar, tak vyskusaj doplnat mineraly. rastlinna strava je pre cloveka horsie vstrebatelna, ale preto sa jej este nevzdaj. tiez som skor za to, aby si si doplnala mineraly vo forme mineralnych vod nez tabletiek.

u doplnkov si davaj pozor. 62% z nich po kontrole neobsahovalo to, co ma a obsahovali aj latky, ktore vyrobca na obale neuviedol. Preto ked uz, tak z lekarne a idealne certifikovane vyrobky. vyhni sa vyrobkom "vsetko v jednom", pretoze doplnat treba to, co ti chyba, nie vsetko (cize ziadne Centrum, Spektrum a neviem este, ako sa volaju podobne produkty).

Premyslam nad tym, ci by si neskusila aj iontovy napoj - ja si ho davam ihned po treningu (obsahuje mineraly a vitaminy) - tekuty je drahy, ale najdes ho v rpaskovej formy a zriedis vodou. Ale to je len na tebe.

Skus podrobnejsie rozpisat, ako vyzera tvoj trening. Co cvicis, ako casto, ako dlho atd.

lombardo1981

dejzinka, inzulín napomáha vytváraniu tukových zásob tým, že v tukových bunkách stimuluje vstup glukózy, ktorá sa potom premení na tuk. Najmarkantenejšie je to práve na miestach aplikácie inzulínu a kvôli tomuto je potrebné ich striedať. A v takto "podnietenom" tukovom tkanive následne dochádza ku vytvoreniu rezistencie na inzulín.
A čo sa týka tých náhradných sladidiel, tak napríklad taký manitol, xylitol či sorbitol sa za určitých okolností dokážu metabolizovať na glukózu. A sorbitol sa priamo dokáže premeniť i na fruktózu. A naopak, fruktóza sa dokáže metabolizovať na sorbitol. Lenže táto vetva je naozaj veľmi minoritná.

dejzinka

idylka- strukoviny jem takisto občas, ak možno 1x do týždňa. Ďakujem pekne, skúsim ten vitamín C. Sladidlo používam buď stéviu, jeden čas som mala sladidlo s obsahom chrómu tiež z DM alebo používam z Lidl- Cologran no ten však obsahuje sacharín.

Slobodna - prišla som k tomu záveru po rozhovore s mojou doktorkou, pretože už nevieme v čom môže byť problém, keďže stravu a pohyb mi schválila, no keďže ako som spomínala nejem ovocie a niektoré typy potravín napr. mäso hovädzie, bravčové atď. alebo ich jem v obmedzenom množstve, tak môžu mi chýbať tie minerály, stopové prvky, ktoré sú prítomné pri premenách tukov, cukrov. Preto som sa chcela poradiť, či to môže byť v tom a čo je najlepšie. Pretože takým veciam ako chilli burner a slim a všetky tie zázraky na chudnutie- neverím.
Mimochodom s postavou a chudnutím som nemala nikdy problém, až keď som začala užívať HAK sa to všetko pokazilo, nabrala som a nechce to ísť preč. Inak štítnu žľazu mám ok.