Je to sociálna fóbia?

Príspevok v téme: Je to sociálna fóbia?
kvetinnka

Chcela by som vopred poprosiť len o seriózne a citlivé odpovede, nie je pre mňa ľahké niečo také písať ani na anonymnom fóre.

Prejdem rovno k veci - v spoločnosti väčšiny ľudí neviem spontánne reagovať, neviem sa brániť, pripadám si ako retardovaná, neviem viesť nezáväznú konverzáciu, doma a v spoločnosti ľudí ,,mojej krvnej skupiny" tento problém takmer vôbec necítim. Neskutočne si nechávam skákať po hlave, ľudia si na mne zvyšujú svoje ego, povedali mi hrozné veci a ja som nevedela reagovať, ostanem ticho, akoby som nevedela prekonať nejakú bariéru, nič ma vtedy nenapadne. V domácom prostredí som naopak výbušná a dokážem si obhájiť svoje. Keď mám vykonávať pred ľuďmi činnosť, ktorou si nie som 100% istá, znervózniem, mám divné, trhané pohyby a väčšinou všetko neskutočne pokazím. Niekedy sa nedokážem poriadne sústrediť na veci čo mi hovoria a potom ľudom pripadám ako nenormálna, lebo sa znova spýtam na tú istú vec, alebo prepočujem niečo o čom sa hovorilo pred pár sekundami. Kvôli tejto mojej ,,poruche" mám vodičák, ale nedokážem šoférovať, čiastočne sa podieľala na tom že ma vyhodili z mojej vysnívanej VŠ, ale hlavne som strašne sklamaná sama zo seba že to nedokážem prekonať :( Strašne mi to ničí život.
Uvažovala som o tom, či sa jedná o sociálnu fóbiu, nemám problémy s takými vecami ako jesť na verejnosti a riešením vecí na úradoch, nerobí mi problém osloviť neznámeho človeka, nerobí mi dokonca problém ani veľa rozprávať, len sa nedokážem baviť ,, o ničom" a smiať sa na debilinách. Bola som u psychiatričky, aj keď s iným problémom, ale tá moje správanie nijak nekomentovala.

Ďakujem za všetky názory a rady, chcem s tým už naozaj niečo robiť :)

Panda ^-^

Podla mna tiez nemas sf, to by si sa spravala uplne inak. Mala by si problemy s komunikaciou a hanbila by si sa pred ostatnymi a stale by si rozmyslala co si o tebe druhi myslia. Podla mna mas mozno aj trochu nizsie sebavedomie a skus porozmyslat v com su ostatny ludia iny od tvojich blizkych (preco si nenechas skakat po hlave od kamaratov ale pri cudzich ludoch mas akysi respekt a radsej sa stiahnes akoby si mala naspat zautocit).

Anonym001

Ahoj a kolko mas rokov?.:)
Pozri ako sama vravis ze ri nevadi oslovovat ludi a jest na verejnosti tak si nemyslim ze mas SF :)
Vsetko je to o nasej hlave a o tom co si myslime...ak si budes mysliet ze ju mas tak sa to moze zacat odrazat v realite.

kvetinnka

asi ste ma nepochopili, ja sa nesnažím byť zdvorilá, ja mám proste v hlave blok ktorý mi nedovolí brániť sa a správať sa prirodzene, tak ako sa správam doma a pred kamarátmi
introvert si tiež nemyslím že som, ja mám práve že rada spoločnosť ľudí a nerada trávim čas osamote, vidím to fakt na tú SF :(

Axel Wers

Zrejme si introvert s nízkym sebavedomím. Vonku po tebe každý skáče a keď prídeš domov do známeho prostredia, tak to musíš všetko nechať vyventilovať, preto sa doma správaš tak ako správaš. Ďalšia možnosť je taká že voči cudzím ľuďom sa snažíš byť príliš zdvorilá a preto si necháš skákať po hlave.