Bezlaktozove mlieko

Srnka552

Dakujem krásne za odpoved a vysvetlenie, takže v podstate robím dobre, to striedam a budem v tom pokračovať ďakujem :)

Radoslava123

Normálne môžeš piť bezlaktózové mlieko a nič sa ti od neho nestane. Laktóza je mliečny cukor a zároveň je to aj potravinová zložka najčastejšie spôsobujúca intoleranciu. Slabšia intolerancia sa prejaví škvŕkaním v bruchu po jedle, prípadne miernou plynatosťou, že po vypití mlieka trochu prdíš a silná intolerancia ti môže spôsobiť hnačky, pocity na odpadnutie po jedle a náhle stavy únavy po jedle, silnú niekoľkohodinovú bolesť hlavy s pocitom na vracanie a nakoniec aj to vracanie. Nezabudni ale, že zo slabšej intolerancie sa môže vyvinúť silnejšia, pokiaľ človek s tou slabšou intoleranciou neprestane konzumovať laktózu. Intoleranciu ti môže diagnostikovať gastroenterológ, ak máš toto podozrenie a asi by to malo byť zadarmo, prípadne tam necháš pár drobných a nejaké nervy z dlhého čakania na termín. Na gastro treba dlho čakať na termín, tak by bolo najlepšie objednať sa čo najskôr, pokiaľ chceš vedieť, na čom si. Ľudia s laktózovou intoleranciou mávajú aj vyššiu kazivosť zubov ako zdraví ľudia bez intolerancie pri rovnakej hygiene. Nikomu zdravému však bezlaktózové mlieko neublíži. Laktáza je enzým, ktorý pomáha štiepiť laktózu a chorým ľuďom v tele chýba. Niektorí sa s tým už narodili (bábätká, ktoré majú koliku). Aj u zdravých sa však môže s pribúdajúcim vekom enzým laktáza vyčerpať, ak pili veľa laktózového mlieka. A keď sa vyčerpá, potom už majú intoleranciu. Pokiaľ budeš piť len laktózové mlieko, môže sa ti vyčerpať skôr, ako keby si ho striedala s bezlaktózovým - to bola úvaha pre prípad, že si celkom zdravá.

Srnka552

No ja obmieňam mlieka takmer stále, minulý týždeň som mala napríklad sojové. Ale pijem aj úplne klasické. Snažím sa žiť zdravšie a preto tieto obmeny. Toto bezlaktózove mlieko je v bežných obchodoch veľmi drahé a vôbec by som si ho nekúpila, ale kedže ho mám možnosť za lacnejšie a chutí tak prečo neskúsiť :)

NANA4545

som alergicka na laktozu a takmto mlieku som este nepocula, ja naskor ze myslis sojove... ale vygooglila som si nieco a vravia ze to ma rovnake vyzivove doplnky ako normalne.... len je sladsie... ale skor by som to uzivala asi na striedakcu, raz normalne a raz nenormalne... alebo sa spytaj vseobecnej lekarky, alebo nejakeho odbornika na to....

srnka552

No my toto mlieko mame možnosť kupovať za lacné peniaze, mňa len zaujíma jeho účinok na telo. Chuťovo je dobre, mne osobne vyhovuje super, len ci to môžu všetci piť ma zaujímalo a či je nejak zdravšie alebo podobne?

Kýčera

Srnka 552, bezlaktózové mlieko môžu piť normálni aj nenormálni ľudia a nielen ľudia. A aký to má na nich účinok? Obsah ich peňaženky sa rapídne zmenší a môžu získať odpor k pitiu mlieka, čo zasa vedie k obnove jej obsahu. Jedine ak by sa za nákupmi vybrali do Rakúska.