Posilovanie v 13 rokoch

Príspevok v téme: Posilovanie v 13 rokoch
Tomáš

Ahoj! Mám 13 rokov. Chcel by som trocha svalov. Viem, že je to na dlho,... Aké cviky odporúčate? Základná je dobrá strava to viem, Ale cviky, kedy, ako cvičiť... Rozmýšľal som, že do 14 rokov (budúci december) by som mohol keby som zapracoval mať aspoň nejaké svaly a možno na narodeniny by som si kúpil činky, ale čo dovtedy?
Na fotke je môj kamarát má 15 rokov- takže myslím, že svaly v 13 rokoch nie je nič zlé :-)

Tomáš

Fajčenie, drogovanie a pitie nehrozí :-D a môžem svičiť aj doma nie? :-D Nemáš nejaké stránky/videá kde sa s tým zaoberajú?

Jefitto

Nie je to zlé, no tvoj organizmus je stále vo vývoji. U mužov je 13 rokov práve ten čas, kedy začína puberta a trvá do minimálne tých 17, u niekoho do 19 rokov (psychická puberta u niektorých jedincov je doživotná).

Určite by si si mal dávať pozor na kĺby, z toho dôvodu by som rozhodne neodporúčal cviky v posilovni, aspoň prvý polrok, tam si naložíš váhu, ktorá ťa môže zničiť, zvlášť vtedy, ak tvoj organizmus ešte rastie.

Odporúčam ti street workout, teda cviky vonku s vlastnou váhou. Pokiaľ nie si z bratislavy, alebo iného hnusného mesta, tak ti pomôže ešte aj to, že budeš dýchať čerstvý vzduch. Cviky s vlastnou váhou sú lepšie na kĺby, viac vyvíjajú silu (posilka zas viac pôsobí na objem) a v tvojom veku budú najvhodnejšie, teda pokiaľ nechceš v tridsiatke jazdiť už len na kryplkáre.

Určite užívaj nejakú dobrú stravu, ak máš na to, kúp si klbovu výživu (cca 10-20€). Nekur, nepi, nedroguj.