Nespavosť kôli extrémnej citlivosti

Príspevok v téme: Nespavosť kôli extrémnej citlivosti
nestastna14

Ahojte.

Ani neviem, ako začať- mám problém, kôli ktorému som čím ďalej, tým viac zúfalejšia. Nepatrím medzi ,,zvedavú,, a neskúsenú mládež, a tak ocením, aby ste moju tému brali seriózne, a taktiež ocením skôr názory vyžších vekových kategórií. Môk príspevok je trošku zdĺhavejší, napriek tomu že je zhrnutý v skratke, ale verím, že si ho napriek obšírnosti prečítate.

Od detstva ma trápili problémy so spánkom. Ťažko sa mi zaspávalo, prerušovaný spánok, atď. Jedným z dôvodov veľmi dlhého času, kým zaspím, je citlivosť. Vždy mi vadilo a nemohla som zaspať, ak niekto v rovnakej miestnosti ako ja čo i len hlasno dýchal, nieto ešte chrápal. V mladom veku to teoreticky také vážne nebolo, a moc som sa tým nezaoberala, ale postupom času, čím ďalej tým viac, som extrémne citlivejšia a nedokážem zniesť ani najtichšie zvuky- A týmto sa dostávam k jadru môjho problému. Momentálne mám dlhodobého partnera. Bohužial zatiaľ spolu nežijeme, neviem si predstaviť, že by to tak momentálne bolo, presne koli mojmu problému. Stretávame sa, a cca 2-3 noci týždenne, prespíme spolu v jednej miestnosti. Problém je ale ten, že ja spať nemôžem, a to z dôvodu, že partner hlasnejšie dýcha. Vadí mi to, a nemôžem to zniesť. Doteraz som to riesšila spôsobom, že som odišla spať do inej miestnosti. No viem, že takto to byť doknekočna nemôže, hlavne nie, keď sme vážnejšie začali preberať otázku spoločného bývania.
Viem, môže sa to zdať nereálne, ale naozaj je to tak, nemôžem spať kôli hlasnému dýchaniu. Rovnako ako mi vadí zvuk televízora, alebo slabé zvuky od susedov, z vonku, atď. Kým zaspím, mi zvyčajne trvá od jednej, do troch hodín, s tým, že počas spánku sa niekoľko krát zobudím. Paradoxom ale je, že počas dňa nemám problém zdriemnuť si, a tak často cez deň dospávam.
Skúšala som už všeličo, ale takto to ďalej ísť nemôže. Ja som zúfalá, a obaja sme nešťastní, že nemôžme spať v jednej posteli.
Preto Vás prosím o rady, odporúčania, prípadne sa podeľte o Vaše skúsenosti, ako ste podobný problém vyriešili Vy.
Vopred ďakujem za príspevky

jawwa

JA CHRAPEM AKO CHLAP .A MOJ PRIATEL SPI PRETO VO VEDLAJSEJ IZBE, RANO SA NA TOM SMEJE,,AKO A KEDY ZACNEM CHRAPAT. zaspavame spolocne ale potom sa on prestahuje.Aj on chrape to ho zas ja vyhdim vedla spat. Nijako to nenarusa vztah akurat na zaciatku kym sme si to vysvetlili prve 3 mes bol problem ze sme sa nevyspali.Ved aj slachta cim vyssia ,tym spavali oddelen.A poviem ti ze sa super vyspim..Zaspavame v naruci,,ale potom to fakt vadi. To iste robime ked sme moc chori alebo kasleme..odporucam. Ide o doveru..a rano o to viac sa nevietre dockat kym ten druhy dojde s tej vedlajsej izby,,,je to super

lencok1

to mame podobne, aj u mna to zacalo problemamy a ich neustalym rozoberanim v mojej hlavy po nociach, sme asi moc citlive

inka

neviem,ja som nikdy nespavala nejako super tvrdo,vzdy som zaspavala dlho a nepatrila som medzi spachtosov.ale viem presne kedy som zacala mat uplne extremne problemy s tym .to ano to si pamatam,bolo to ked sa nam zacali v rodine vazne problemy ,vtedy som bola cele noci hore a nemohla som ani zaspat,stal esa mi v hlave nahanali hrozostarsne scenare.a az neskor ked som chodila na terapie k psychologovi ,tak az potom s ato trochu ukludnovalo,ale nezmizlo.

inka

asi mas pravdu,ja som tiez spadla urciteho casu do choroby ,dostala som taku uzkost a paniku ze som myslela ze zomriem.paradoxne vsak je ze vtedy som spala celkom dobre.

lencok1

mne zacali moje problemy s depresiou nespavostou:(...mala som pred sebou krasny zivot, ...na strednej skole gymnaziu, som mala problemy so spankom od zaciatku tretiaka, potom presli dva roky, moje telo sa uplne vycerpavalo, az mi totalne odisla psychika...a to trva dodnes, ostali nasledky...
zavidim ludom co dobre spavaju, tym padom sa im "neopotrebuva" hormon serotonin a ziju pekny zivot...ja aj ked som teraz ok, som tym sputana

invero

inka ved to,keby sme nemali starosto a problemy tak nemame nocne mory a spime ako babatka,ale to je niekedy a hlavne v dnesnej dobe asi nemozne ze?Od starosti neutecies,vsade ta dobehnu,dobre je ludom co su vzdy happy.My zeny v noci nespime,lebo sa viac asi trapime ako co muzi.Inka na tu jogu by som isla.

inka

tina,je to stale rovnake.su dni ked spim v celku dobre.ale dobre pre mna znamena,ze sa nezobudim 5x za noc ale len raz.je pravda z eked som chodila na jogu,tak som spala celkom obstojne.ono je to vsetko o tej citlivosti ale nie len na zvuky.ako nahle mam v rodine co len sebamensi problem tak hned sa to odzrkadli na spanku.niekto povie ze je totalne vycerpany a unaveny ,lahne do postele a je mrtvy,toto ja nepoznam.ja ked som totalne vycerpana tak si nemozem ist ani lahnut lebo moje telo a myslienky su tatalne roztrusene a nemozem sa uvolnit.ja som skusala aj prirodny melatonin ale ani ten my nezabral.mozno ked som si dala 1/2 neurolu tak som lepsei zaspala,len tam je zase problem z eked som zistila z eje navykovy tak som okamzite dosatla strach z jeho uzivania a zahodila celu krabicku.takze stal esom na tom rovnako,ked som velmi unavena tak uzivam magne B6 a pijem caje z medovky a nejake zmesi na dobru noc.momentalne nemam cas na jogu lebo je dost daleko od mojho bydliska ale hned ako to bude mozne budem v nej pokracovat.skoda ze sa nedokazem sama doma k tomu prinutit.respektive neviem sa sama tak uvolnit.takže piste vase skusenosti a tipy.a prajem prijemny a nicim neruseny spanok!

invero

Este dodam,ze keby som ja mohla mat viac casu pre seba,tak urcite chodim na jogu.tie cvicenia maju nieco do seba,tam by som vedela najst cestu ku spanku,ale sama jogu neovladam a z domu sa nemozem dostat na nejake cvicenie,ale moc po nom tuzim.co na to povies nestastna14?

invero

nestastna14,tak ako ti napisala inka,my ti asi ani jedna neporadime a uprimne mi je luto,ze mas problem zo spankom.Ja som presla tiez vselicim,ale vzdy som to nejak ukocirovala,je to hrozne,ked si clovek dobre nepospi.Ja sa staram o svoju bezvladnu mamu 10r a musim k nej vstavat dost casto v noci,ale som sa tak nejako naucila z toho vytazit maximum.Zo zaciatku som nemohla po prebudeni zaspat,ale som sa v tej tme snazila sa sama seba upokojit,znelo to ako modliba,ale nemodlila som sa,sama seba som dostala do takeho stavu, ze som totalne vypla svoj mozog od zvukov a myslienok.Viem,ze si urcite aj toto skusila a tiez,ze sa to nedarilo niekedy ani mne.Ja momentalne nemozem spavat skoro ako ty,je to hrozne,ale ja viem,ze to mam zo zdravotnych problemov,navaly mavam aj v noci,srdce mi ide vyskocit z hrude a tie pocity su nepopisatelne.Trapi ma aj vela veci v rodine, takze nervy mam na zrutenie.Najhorsie je,ze na vsetko smutne,zle, si moj mozog spomenie v noci.Musim vstat a uvarit si caj,citam,alebo teraz v lete som sa isla prejst von na terasu,len ,aby som upokojila myslienky v hlave a schladila sa.No minuly tyzden som to prehnala,pre tie horuce navaly som tak prechladla,ze teraz mam zapal mechura a nespim ,lebo musim chodit stale na toletu.Ale to som nechcela,prepac nechala som sa uniest.Niekde som citala,ze za spanok vdacime hormonu v mozgu a vola sa melatonin.Nezlakni sa slova hormon,ja ich tiez neuznavam,ale tento je dostat v lekarni,je to prirodny produkt pouzivany pri nespavosti.Totiz tento hormon mame vsetci v mozgu,ale starnutim ho prirodzene stracame.Preto cim sme starsi,tak menej potrebujeme spat,ale to je tiez individualne.Mozno aj v tom je tvoj problem.Ja ho uzivam pohode,aj moja rodina ked nemoze zaspat,no niekedy to nezaberie,ale je to neskodne a keby ze to uzivas pravidelne dlhsiu dobu ,mozno by si zbadala zmenu.Ty mas hlavne vysoku citlivost na zvuky,presne aKO moj muz, musi mat totalny klud,pri zaspavani,mava v usiach stuple kazdu noc,je velmi pracovne vytazeny,nervy na pochode,a ked nema klud,tak je az zly,ked ho nieco rusi.Mne okrem jeho chrapania,nevadia zvuky,ale moje starosti a problemy,s ktorymi musim dennodenne bojovat a hlavne v noci.Kto to nezazil-nepochopi.Zelam ti vela sil a aby si nasla sposob ,ako svoj problem zo spankom vyriesit,bohuzial,musis asi vyhladat pomoc u odbornika,ale nejakou chemiou to neries.Ten MELATONIN stoji okolo 190sk a nie je navykovy.Prajem ti pohodove spanie myslim,ze potom velmi tuzis.papa.