ČO ROBIŤ?

aknitka

kristína nie som odborník, napíšem len čo som čítala. ale ak si v posledných dvoch rokoch pred tým ako ti vznikne nárok na materské platila nemocenské poistenie 270 dní tak by si mala mať nárok na máterské. ak som ja dobre pochopila to čo som čítala tak ak sa ti za rok 2008 a 2009 spolu naráta 270 dní čo si bola nemocensky poistená tak materské dostaneš. a navyše ak chceš dostávať maximálnu možnú materskú tak viem že sa dá doplatiť len tá suma čo ti chýba k tomu maximu. choď sa poradiť do soc. poisťovne.

16Kristína02

Dobrý deň, Chcela by som sa spýtať ohladom materskej. Som SZČO od Apríla 2009. pred tým som bola zamestnaná, kde za mna firma platila odvody. Od Apríla 2009 si platím Dochodkové poistenie a nie nemocenské. Som 3 týžden na PN a v 13 týždni tehotenstva. Chcem sa spýtat či budem mať narok na vaplácanie materskej, alebo či aspon nejaký príspevok budem dostávať. Či sa dá doplatit nemocenská aby som mala nárok na materskú. Ďakujem.

alica7

Ako nezamestnanej za Vas stat nebude odvadzat poistne, takze narok na matersku Vam nevznikne, dostanete iba rodicovsky prispevok (toho casu okolo 4700 Sk/mesacne). Materska sa nerata z odpracovanych rokov. Rata sa splnenie podmienky 270 dni nemocenskeho poistenia v poslednych 2 rokoch pred porodom(akehokolvek, moze byt aj sucet:zamestnanie, SZCO alebo dobrovolne poistenie.)Cize to mate splnene. Potom z toho min. 26 tyzdnov nepretrziteho nemocenskeho poistenia pred porodom (znova akehokolvek). Vyska materskej sa urci bud podla priemeru v minulom roku (v pripade ze poistenie este trva), alebo podla priemeru posledneho poistenia (min. vsak trvajuceho 26 tyzdnov). Zaver: Ak sa zamestnate a potom o par mesiacov otehotnenie, dostanete matersku vo vyske 55% Vasej mzdy. Ak budete len evidovana na urade prace, dostanete 4700 Sk mesacne a nic viac. Ak si ku ktorejkolvek z tychto moznosti budete tych min. 26 tyzdnov pred porodom platit dobrovolne poistenie, budete mat matersku takmer 15 tis. Dufam ze som to napisala jasne :)

alica7

1) Ochranna lehota: "Podľa § 32 ods. 1 a 2 písm. b) zákona ochranná lehota je 42 dní po zániku nemocenského poistenia, ak tento zákon neustanovuje inak. Ochranná lehota poistenkyne, ktorej nemocenské poistenie zaniklo v období tehotenstva, je šesť mesiacov." Cize Vas, ak este nie ste tehotna sa v podstate netyka (pokracovanie v dalsom prispevku)

Petuska

Cize ak to spravne chapem, tak ked sa nam zadari, tak sa bude materska ratat z tych odpracovanych rokov? A vtedy si musim platit to poistenie alebo nie? A ako je to ked sa zaevidujem na urade prace, vtedy sa materska rata z posledneho zamestnania alebo z tej ciastky, ktoru dostanem z uradu?

alica7

Takze ked pracovna zmluva konci v novembri - znamena to, ze do 2 rokov-9 mesiacov (t.j. tusim do nejakeho januara 2010)mozete byt uplne v pohode co sa tyka buducej materskej - zakonna podmienka na vyplacanie materskej bude splnena v pripade, ze si zaroven min. od druheho mesiaca tehotenstva budete platit dobrovolne poistenie. Alebo sa mozete zamestnat (ale pozor - aby nove zamestnanie trvalo tiez aspon tych 26 tyzdnov pred porodom, inak dostanete len minimalnu matersku .. takze ak sa rozhodnete zamestnat, o dieta sa pokusat az ked budete zamestnana). Vyhoda dobrovolneho poistenia je v tom, ze si takto mozete zvysit matersku - je to dobre hlavne v pripade, ze by ste v novej praci zarabali podstatne menej nez max. vymeriavaci zaklad (28 tis. hrubeho mesacne). Ci je to fer voci zamestnavatelovi - no voci malemu podnikatelovi dost nefer, voci velkym firmam, ktore sa snazia zmykat zamestnancov sa mi to nezda byt nic zle - a v 28 rokov mate predsa plne pravo planovat si rodinu, je to ten najvhodnejsi cas a ked sa len trosku da, treba to skusit.

carolline

Na pohovore sa ta to uz dnes nemaju co pytat,mozes sa voci tomu ohradit.
Chapem ta ze nechces aby to vyzeralo blbo.Aj tak by som to na tvojom mieste asi riskla s tym zamestnanim, a moze ti byt jedno co si myslia,tvoj zivot je predsa dolezity.