Tupozrakost

Príspevok v téme: Tupozrakost
oči

Chcem sa spýtať ci má niekto z vás tupozrakost?Ja to mám na jednom oku.V zivote mi to problém nerobilo.Len raz ked sme boli na kontrole zo skoly vyrazil mi to dych ked som mala zakryť jedno oko a druhé nesluzilo ako má.Inác nikdy som okuliare nepotrebovala,vlastne som ani nevedela ze mám tu vadu.Teraz ked som uz starsia musela som na malé písmenká na tie najdobnejsie na etiketách atd.sidat vypisat okuliare.Očná mi nedala zvlást na to oko silnejsie sklo,vraj také tam dá co aj do druhej.To spravila správne?Ved ked to lepsie zavrem tak s tým ani cez dioptrie nevidím jasno.Ze tupozrakost sa nedá odstránit ani s dioptriami celkom.Treba si dávat na normálne oko väcsi pozor aby nemal uraz.Normálne som z toho ohromená.Ze vraj to neni taká ocná choroba,to sa neprenesie z jedného oka na druhu,len je to stav,tým sa nedá nic robit.Odpíste mi ked máte s tým suvisiace nieco.Len to som sa zabudla pitat ci je to dedicné,a v ranom detstve ci sa to dá korigovat keby nahodou..

Rebči

Na jedno oko aj ja vidím rozmaznane,do dialky okuliare nepotrebujem podľa očnej lekárky,na to tupozraké oko vraj aj tak moc nepomôže,rozmaznane vidím všetko,vlastne na písmenká vôbec nevidím,tie absolutne neviem rozoznať,s druhým okom som na tom dobre,do diaľky by som mohla podľa mna už tak nejak medzi 0,25až 0,50 dioptrii,podľa očnej ešte netreba,vraj 0,50 by bola ešte silná,a 0,25 to sa dá korigovať bez okuliarov.ja som len vyskušala dcérkine okuliare a na to zdravé oko to bolo dobré,lepšie ako bez.lenže neviem či to chodí s vekom ale na čitanie čo mám,odkedy používam okuliare po roku sa mi to začalo zhoršovať,dala som silnejšie a teraz už mi začína vadiť,že mám rovnaké sklá,akoby mi rušilo aj to druhé.pri menšej dioptrii mi to nerobilo nič.V optike mi zas hovorili,že ked si dám rozdielne sklá do jeného a do druhého tak to bude ešte viac rušiť,lebo na tom tupozrakom bude oveľa silnejšia a aj tka nebudem veľa a čisto vidieť a bude mi to rušiť ro zdravé oko...tak už som z toho hotentot,čo mám skusiť.Každý hovorí ináč.Už skúšam dierkové okuliare,dokonca som skúšala chvíľku zdravé oko prekriť a tupozrakým sa pozerať cez dierkové,je to trošku čistejšie,ale písmenká su aj cez to len tmavé fľaky na nerozoznanie a ešte sa mi to oko unaví...aké máte dipotrie na tupozrakom oku väčšina ľudí?Rozdielné či rovnaké s tým druhým okom?

Diana77

ernestino: Aj ja mám tupozraké ľavé oko a na pravom dioptrie 4 a polky...rozhodne je treba nosiť okuliare..ale vlastne je to iba na tebe lebo ja ich nosim iba doma a v skole cez hodiny...

2611

gardenia,ale ja nemám ani jedno oko zdravé a narodila som sa s tupozrakosťou gravis na ľavom oku,kedy sa už ani v detskom veku nedalo nič robiť-bolo to ťažké poškodenie oka a na pravom oku mám astigmatizmus,čiže nie je zdravé a tiež mám vyše päťdesiat rokov.Ktoré oko mám zdravé,podľa teba?Ľavé oko mám slepé od detstva,pravým som ako tak videla s okuliarmi,už dva roky sa mi zhoršuje aj to pravé oko.Tretie oko,nemám,aby som sa nemusela báť,že sa mi nič nestane so zdravým okom.

gardenia

Ja mám tiež tupozrakosť na ľavom oku, mám to zrejme od narodenia. Vždy som si ako dieťa myslela, že každý vidí na ľavé oko slabšie, presne ako ja. Až v 7. roč. ZŠ, keď sme sa pozerali do mikroskopu, som zistila, že niektorí pozerajú aj pravým.
Tá tupozrakosť keď sa nelieči v detstve /prelepuje sa oko leukoplastom/, tak neskôr sa s tým už nič nedá robiť. Ja mám už 56 rokov a nikdy mi to nejako zvlášť nevadilo. Celý život strašne veľa čítam a až teraz mám okuliare - na diaľku 1,5. Také isté sklíčko mám aj na tupozrakom oku. Nebojte sa, že sa vám niečo stane so zdravým okom a vôbec na to nemyslite.

2611

datelinka. Ja mám obidve oči funkčne vadné.Na ľavom oku mám Amblopia gravis-nevidím vôbec,len oneskorene pohyb a na pravom oku mám Astigmatismus-vidím len rozmazane a obojstranne mám Cataraktu,pričom na ľavom oku mi povedali,že ani operáciou sa nič nezmení,preto ho odmietli operovať.

datelinka

2611, katarakta ani tupozrakosť nie je indikácia na invaliditu. katarakta sa dnes už veľmi úspešne operuje kdekoľvek na slovensku. okrem toho, ak ti zdravotný stav nedovoľuje vykonávať tvoju prácu, podľa zákonníka práce máš možnosť požiadať zamestnávateľa o preradenie na inú prácu, zodpovedajúcu tvojmu aktuálnemu zdravotnému stavu. zamestnávateľ ťa má do 15 dní preradiť, alebo ti oznámi, že nemá možnosť zamestnať ťa v inom pracovnom zaradení. to je dôvod na ukončenie pracovného pomeru. túto možnosť môžeš využiť a zaradiť sa tak medzi "klientov" ÚPSVaR.

oliviadddd

tiez mam tupozrakost a bola som aj u doktora Izaka v BB a on mi navrhol implantovat do rohovky sosovku, vraj je s tym lepsie vidiet a bude to uz nastalo, ale je to trochu drahe..

oliviadddd

tiez mam tupozrakost a bola som aj u doktora Izaka v BB a on mi navrhol implantovat do rohovky sosovku, vraj je s tym lepsie vidiet a bude to uz nastalo, ale je to trochu drahe..