Pohryznutá psom

Príspevok v téme: Pohryznutá psom
mandolinka

Dnes sa mi dcéra (15r) priznala, že v piatok ju pohrýzol pes na palec ľavej ruky. Nie je to nič hrozné na pohľad, je to len ako keby taký hlbší škrabanec. Oveľa viac sa však bojím, aby náhodou nedostala nejakú besnotu.
Ako som zistila, pes nebol nikdy očkovaný. Žije u starších príbuzných na dedine, vo dvore rodinného domu.
Čo robiť?

Samosebou

Zdravim, mna pohryzol pred tyzdnom pes. Nejaky poulicny tulak predpokladam. Preto som sa radsej zaockovat nechal. Za dva dni som sa zacal citit dost zle, na treti som bol uz hotovy, odisiel som z prace domov. Nieco hrozne. Nejdem detailne opisovat priznaky , ale bal som sa co sa deje. Dnes po tyzdni je konecne den, kedy si vravim ze to bude ok. No miesto kde ma ockovali ma boli coraz viac a je stvrdnute. To povazujem za zvlastne, cakal by som ze to bude boliet menej a zlepsovat sa, ono je to ale naopak. Lekarka mi dava 2 antibiotika a este nejake tabletky *zajtra s nimi koncim)
Pripisujem to ockovaniu.

tyraniezvier

V utorok 9.2.2010 o 9.30hod. sa bude konat ZHROMAZDENIE za SPRISNENIE TRESTOV za TYRANIE ZVIERAT pred PARLAMENTOM v BA.

Slubena ucast medii, Slobody zvierat a MaciekSOS.

V tento den sa totiz v parlamente prerokuvava navrh zakona za sprisnenie trestov za tyranie. Sucasna situacia je strasna, za utyranie zvierata na smrt nebol doteraz nikto vo vazeni a pritom sa tieto krutosti deju dennodenne!

Prosim vsetkych zastancov prav zvierat, aby nas prisli podporit, je to nesmierne dolezite!

Pre akekolvek info: tyraniezvierat@gmail.com

Kto ste na facebooku, dajte vediet ci pridete na tomto linku a POZVITE svojich PRIATELOV! www.facebook.com

Mame v rukach OSUD ZVIERAT!!!

medicka001

Citujem z casopisu Moje zdravie:
"Ak niekoho pohryzie pes napriklad v dedine pri Kladne, dame mu injekciu proti tetanu a posleme ho domov. Nieco ine je, ked sa to stane vo vzdialenosti do 50km od hranic s Polskom ci Slovenskom, zvlast ked zviera zautoci samo. Majitel psa, ktory na niekoho zautocil, uz nemusi predkladat potvrdenie o zaockovani zvierata proti besnote. /www.svssr.sk. AJ KEBY OCKOVANY NEBOL, v sucasnosti ju zviera u nas nema kde chytit. /robi sa preventivne ockovanie psov a lisok/.

Peto T

Asi by malo význam urobiť toto: keďže majitelia psa nemajú doklad o očkovaní, a pes pohrýzol človeka, psa treba nechať vyšetriť. Pravepodobne sa vyšetrením besnota nedokáže, ale aspoň sa vyhnete riskantnej vakcíne.

Peto T

Treba si najprv uvedomiť, že besnota je u psov zriedkavá, a prenos na človeka je ešte zriedkavejší. Ani v prípade pohryznutia skutočne besným psom ešte nie je isté, či sa besnota preniesla na človeka.

Nie každé podráždené zviera je skutočne besné, a často ani odborník nevie, či besné skutočne bolo. Laboratórne zisťovanie besnoty zvieraťa sa robí tak, že sa zviera zabije a zoberie sa vzorka z mozgu. Ale výsledok je vždy značne nespoľahlivý.

Na Slovensku sa to berie tak, že ak bol pes očkovaný proti besnote, tak pohryzeného človeka netreba očkovať (ako keby očkovaný pes nemohol dostať besnotu a nebol hrozbou). Ale dnes vieme, že teoretická účinnosť väčšiny vakcín býva najviac cca 85%, u niektorých podstatne menej, a stopy akéhokoľvek účinku vakcíny miznú už po niekoľkých rokoch. U väčšiny vakcín pre ľudí nebola nikdy dokázaná ich klinická účinnosť proti skutočnej chorobe, hoci sa plošne očkujú milióny ľudí. Skutočná účinnosť vakcíny proti tak zriedkavému a ťažko dokázateľnému ochoreniu, akým je besnota, zostane navždy hádankou.

Takže teoreticky je postup chybný a na zaočkovanosť zvieraťa sa nedá celkom spoľahnúť. V Rakúsku napríklad požadujú ešte aj test hladiny protilátok psa, ale to je takisto v podstate nanič, pretože protilátky nehovoria nič o odolnosti voči ochoreniu.

Rovnako sa nedá spoľahnúť, že by vakcína znamenala spoľahlivú záchranu pre človeka. Inými slovami, mnohí ľudia, ktorí v zdraví prežili pohryznutie s očkovaním, by ho museli prežiť aj bez očkovania, pretože vakcína nemusela zabrať u psa alebo u človeka. A to ešte nevieme, či vakcína vôbec (principiálne) chráni pred ochorením, chýbajú spoľahlivé dôkazy.

Tiež si treba uvedomiť, že vakcína proti besnote je značne riskantná aj podľa propagátorov očkovania.

Zomreli nejakí ľudia na besnotu? Asi áno, ale nie každé úmrtie po pohryzení muselo byť nutne besnotou. Mohol to byť aj tetanus, alebo jednoducho anafylaktická reakcia. To je ťažké rozoznať aj pre lekárov, a väčšina z nich skutočný prípad besnoty nikdy nevidela, tak ako ani skutočný prípad tetanu.
Zomreli nejakí ľudia na očkovanie proti besnote? Áno, stovky ľudí zomreli už za života Pasteura vďaka jeho vakcíne. Ďalší ľudia ochrnuli. Dnešné vakcíny sa už vyrábajú odlišným spôsobom, ale svoje riziko stále nesú.

Pohryzenie akýmkoľvek zvieraťom vyžaduje predovšetkým čím skôr dôkladné umytie rany mydlom a vodou, a potom dezinfekciu napr. peroxidom vodíka. Ak rana krváca, je to dobre, lebo pomáha vyplavovať nečistoty.

Otázka, čo ďalej, nie je jednoduchá. Žijeme v hlboko zakorenenom strachu a súčasná medicína tvrdí, že očkovanie je jediná záchrana pred istou smrťou.

Nechcem nikomu radiť, čo ďalej, len poskytnúť trochu informácií o tom, že besnota a jej očkovanie má veľké množstvo otáznikov, o ktorých sa radšej ani nediskutuje, pretože by to znamenalo koniec idylického obrazu "medicíny úspešne víťaziacej a cieľavedomej". Chcel som načrtnúť, že otázka je omnoho zložitejšia, než sa bežne pripúšťa.

Ďalšie informácie na zamyslenie sú napríklad v tomto článku: rizikaockovania.sk

Akokoľvek sa rozhodnete, či s vakcínou alebo bez nej, želám dobré zdravie.

Sirius

s dcerou k lekarovi, a so psom k zvelorekarovi, zverolekar mu odoberie vzorky a zisti ci treba alebo netreba liecit dceru na besnotu, alebo ine ochorenia.