je perfektcionalizmus choroba?

ShaulaThalit

Perfekcionizmus nie je choroba v pravom slova zmysle...Ja by som to nazvala niecim, cim clovek trpi pre nieco, je to dosledok niecoho, sprivodny jav niecoho, alebo istym sposobom aj uchylka... alebo je to potreba byt najlepsi, dokazat si nieco sam pred sebou, alebo pred ostatnymi...
Istym sposobom som aj ja perfekcionistka, ale to ma take svoje extremne stadia, ze napr tyzden robim vsetko dokonale, makam, vsetko je skvele, a druhy tyzden je vsetko o 180 stupnov...
ja to robim preto, aby som si dokazala, ze nie som taky ten odpad, ze som na nieco dobra a ze ked uz moj osobny zivot je v prdeli, tak aspon ten povrchnejsi stoji za to, taka mala utecha je to pre mna...

Petuska B

Hmmm jediný kto sa tu háda si ty. Ja viem, že žiadna duševná choroba nemá názov Perfekcionizmus, ja nie som taká blbá ako si myslíš :-) To, že taký názov nemá neznamená, že to choroba nie je. Perfekcionizmus zdravý byť nemôže, ukáž mi jediného človeka, ktorý dokáže perfekcionizmus udržať na uzde a neprehupne sa to u neho do nejakej choroby, ako napr. OCD, Bulímia, Anorexia atď. Viem, veľmi dobre, že to choroby sú a nie sú to povahové črty. Nerozumieš sarkastickým poznámkam :-) Vieš, moja zlatá, pre mňa to čo povie nejaký vedec alebo psychológ nie je svätá písmo tak ako pre teba, ja mám vlastný názor a môžme sa stavič o čo chceš, že za pár rokov aj tí svätí uznavaní vedci, ktorými sa tu tak oháňaš priznajú, perfekcionizmus za chorobu. Len im to oveľa dlhšie trvá. Teoria je jedna vec a prax druhá. Skús spoznať osobne nejakého perfekcionistu na vlastnej koži, pozorovať ho a vieš čo si povieš??? "Toto nie je normálne, toto je choré!" Tiež si môžem od slova do slova naštudovať pár vecí a na čo mi to bude? Život sám ťa naučí oveľa viac ako milion múdrych kníh. Ja si myslím, že perfekcionizmus je chorý, je to choroba, ľudia si kladú čoraz vyššie nároky na seba a svoje okolie, ibaže nezastavia sa, stále pôjdu ďalej a kto určí hranicu po kade je to ešte normálne? Kto z nich sa na tej hranici skutočne aj zastaví a povie si, tak stačí mi byť takto perfektný a dokonalý, viac nechcem????
Allison a jajka001 to napísali skutočne výstižne. Ja sa s tebou nehádam Hmm nemám prečo, ja mám svoj názor, že to podľa mňa choroba je a je to choré a ty ma nepresvedčíš o opaku, lebo ja viem o čom píšem a hoci to nenájdeš v žiadnej knihe, prax je o niečom inom.

Hmmmm

karioll:

Doteraz som forum len citala, vcera som zacala prispievat. Nikomu nezazlievam, ked opisuje svoju skusenost, dava vlastne rady, no hadat sa tu o jeden pojem, ktory som nikde popisovany ako chorobu alebo poruchu nevidela, mi pride naozaj neodborne.

Hlavne v tychto pripadoch, ked clovek nenazrie do knih, pripadne na internet a bude ma presviedcat o niecom, co odbornik popisuje inak. Aj priatel studuje psychologiu, jeho mamka je psychologicka, takze nejake info o tychto veciach mam. casto sa o nich bavime. Preto mi je zvlastne, ked niekto si fakt neoveri a bude sa hadat :-)

karioll

hmmmmmmmm
iste ze mas pravdu.
k tomu zaveru tvojho prispevku,prispievas sem snad dost dlho na to,aby si vedela,ze odbornost tu zaujima velmi malo ludi.

Hmmmm

Allisson...takze aj egocentrik a egoista je chory clovek? Tak to aby sa sla polovica sveta liecit :-)

Vsetci tu pisete, ja si myslim, podla mna... pokojte majte svoj nazor, no odbornici, sice nemaju jednotnu definiciu slova perfekcionizmus, tento jav za chorobu nepovazuju.

V literature som nasla, ze: "perfekcionizmus je rizikovym faktorom alebo predispoziciou pre viacere psychicke poruchy, ale sam o sebe NIE JE psychickou poruchou." Mimochodom sa tam pise aj o zdravom perfekcionizme: "snaha dosiahnut realisticke ciele, veduce k sebauspokojeniu a k zvysovaniu sebaucty. Stanovovat si vysoke ciele moze byt adaptivne v jednom pripade, ale nie v inom, preto sa stanovovanie vysokych cielov NEMUSI nevyhnutne vztahovat k patologii."

Chory clovek musi mat viacere symptomy. To, ze ma niekto prehnane ciele a naroky z neho hned nerobi choreho cloveka. Skuste vychadzat z vedy a nie len z "ja si myslim ze". To je ako by som sa s vami hadala, ze topanka je stolicka, lebo ja si to myslim. Neviem co viac chcete, nez nazor odbornikov.

jajka001_

perfectionalizmus je tuzba po dokonalosti. nielen v ohlade na seba, ale na vsetko. vsetko co robi, robi co najlepsie. neznamena to ze je zaujaty sam sebou. ak je zamerany len na seba, moze sa to prehupnut do nejake choroby, ci uz narcizmus, bulimia, anorexia, cokolvek. podla mna je chore byt zamerany sam na seba. v egocentrizme je problem, nie v perfecionizme. ak je perfectionalista inteligentny a nie je sebecky, dokaze udrzat svoju tuzbu po dokonalosti na uzde. lebo chape, ze zaklad dokonalosti je v harmonii. ak sa necha uniest nejakym smerom, vznika problem. prehana to s pracou ( workoholik) - napriklad.

ALLISSON

Perfekcionalizmus už ako ste tú písali je túžba byť dokonalý.Z toho logicky vyplýva,že taký človek sa nadmerne zaujíma o svoju osobu a je na seba nadmerne citlivý.Podľa môjho názoru každý taký stav je porucha osobnosti čiže choroba.

absdcghj

Popisujete dve rozdielne veci tým istým menom. Nechápete význam slova perfekcionizmus. Súhlasím s Petuskou B.

renyyy

nechapem, preco by to mala byt choroba. Ani podla mna to nie je choroba. Mozno len nejaka odchylka. Ved aj taki pokojni ludia mi mozu strpcovat zivot, takisto vybusni ludia a podobne. A to, ze niekto robi veci "perfektne", moze byt v mnohom aj prospesne. Kolko flakacov ja vidim v praci. A kolegyna, co vzdy vsetko skvelo zvladne, prespekuluje a poda vzdy najlepsi, najdokonalejsi navrh, je tak malo docenovana. Pritom je vsak strasne ziva, vesela, plna napadov, narocna je na seba, no nikomu tym zivot nekazi, prave naopak. Taha nas tim dopredu. Mozno je niekedy nervozna, ked sa jej nedari, no rozhodne ju nevnimam negativne, ako tu niektori pisete.