alergia

inkalina

Pri alergii na potravinu samozrejme môže opuchnúť hrdlo, môžu byť bolesti žalúdka, napínanie na zvracanie, hnačky, kožná vyrážka, kýchanie a iné príznaky. Pravkepodobne ide o alergiu na konkrétne ovocie, alebo na pridané chemické látky.

Denz

Alergia a jej prejavy

Nástup príznakov môže byť takmer okamžitý, ale môže sa prejaviť až o niekoľko hodín. Aj trvanie príznakov môže byť rôzne – niekedy trvá pár minút, inokedy niekoľko hodín, či pár dní. Asi tušíte, že pri tak širokej škále možností nie je možné zostaviť nejaký univerzálny a jednoduchý návod. Spomeňme preto aspoň niektoré príznaky potravinovej alergie. Ak ich máte, alebo ich má niekto z vašich blízkych, nepodceňujte tieto príznaky a choďte s ním k lekárovi, najlepšie alergológovi.

Ak máte nejaké ťažkosti s trávením, či alergiou a neviete, čo je vo veci, snažte sa zistiť, čo ste jedli pred tým, než sa ťažkosti objavili. Zapisujte si čo ste jedli aj 24 hodín pred problémami a poznámky si niekam odložte. Časom sa vám možno podarí odsledovať, ktorá potravina vám robí problémy. Potom sa jej môžete vyhýbať.

Prejavy alergie v tráviacom systéme

Hnačka, nechuť jesť, bolesti v bruchu, pocity na zvracanie, alebo zvracanie. Tieto prejavy môžu signalizovať rôzne iné ťažkosti, ale môžu byť aj alergického pôvodu. Ak pretrvávajú, riešte ich s lekárom.
Opuchnuté pery a svrbenie pier, či úst, jazyka, podnebia a hrdla. Tu už ide o alergiu bez pochybností. Môže ísť o reakciu na pokrm ktorý jete, napríklad na arašidy, alebo na jeho skrytú súčasť – napríklad pleseň. Mnohé potraviny sa k nám dovážajú vo veľmi zlom stave a arašidy nespomínam náhodou. Aj oriešky bývajú často v zlom stave, dokonca niekedy skazené…
Prejavy alergie a dýchanie

Asi najznámejším prejavom alergie je kýchanie a nádcha. Pri potravinovej alergii sa s ňou stretnete zriedkavo ako s izolovaným prejavom. Ak nie je nádcha spôsobená vdýchnutím alergénu, napríklad pri čistení zemiakov, ide väčšinou o celkovú alergickú reakciu po požití potravy a kýchanie či nádcha sú len jedným z príznakov.
Priedušková astma, čiže sťažené dýchanie. Može vzniknúť po inhalácii alergénu, napríklad pri varení, či krájaní surovín.
Kožné prejavy alergie

Na alergén v potrave môže reagovať aj koža. 30 až 60 minút po zjedení nevhodnej potraviny sa môžu objaviť rôzne výsevy, začervenania, pocity svrbenia kože. Pretrvávanie kožných prejavov môže byť rôzne dlhé, niekedy pár hodín, inokedy pár dní. Ak máte kožné problémy, je dobré myslieť aj na možnosť alergie na niektorú potravinu. (Môže ísť aj o iný typ alergie, kontaktný, kedy za kožné prejavy môže kozmetika – mydlo, šampón, aviváž na uterákoch…)

Denz

V dnešných dňoch už človek trpiaci niektorou alergiou nie je žiadnou raritou, práve naopak. Myslíte si, že patríte do tej šťastnej skupiny, ktorú ešte vlna alergií nezasiahla? Možno sa mýlite. Jednou zo zákerných, a často krát dobre utajených, je alergia na potraviny.
Najnovšie prieskumy ukazujú, že ľudia trpiaci napríklad alergiami na peľ majú zároveň problémy aj s určitými potravinami. Táto informácia nie je potešujúca, pretože to znamená nielen sezónne obmedzenia, ale i zásah do jedálneho lístka.
Alergény
Mali by ste vedieť, že ktorákoľvek zložka našej potravy sa môže stať alergénom. Problém s alergiou sa komplikuje ďalej tým, že táto potravinová alergia vyvoláva rôzne skrížené reakcie s ďalšími potravinami, alebo spôsobí precitlivenosť na iné druhy alergénov. Vystopovať pôvodného spúšťača celého procesu je potom možné len s veľkými problémami.
Mnohí ľudia trpia potravinovými alergiami bez toho, aby o tom vedeli. Ak sa u nich priamo po konzumácii neprejavia búrlivé príznaky v podobe opuchov slizníc, svrbenia, či šokových reakcií, nespájajú si zvyčajne ďalšie ťažkosti s konzumáciou istých potravín, alebo ich kombinácií.
Nečakané reakcie
Napríklad ak ste alergický na peľ stromov, môžete precitliveno reagovať na zelené jablká, lieskové alebo vlašské orechy či arašidy. Naopak ľudia, ktorí majú alergiu na kravské mlieko môžu rovnako nežiaduco reagovať na hovädzie mäso.
Medzi veľmi časté alergizujúce potraviny patrí ovocie, predovšetkým to tropické – citrusy, ananás, ďalej jahody, ryby sladkovodné i morské a morské plody, všetky druhy orechov, mlieko a výrobky z neho, ale aj čokoláda, kakao, zelenina, mäso, múka, strukoviny,...
Nezdravé „éčka“
Pozor aj na rôzne druhy korení, potravinárske farbivá, konzervačné prostriedky alebo plesne v syroch, jogurtoch alebo hríboch. Možne ste spozorovali, že po poháriku vína sa vám začne ťažšie dýchať, akoby vám opuchla sliznica v nose. Alkohol je veľmi dráždivý a mnohí ľudia na neho reagujú citlivo. Rovnako môžete mať alergiu aj na pivo, alebo destiláty.
Mnohoraké prejavy
Prejavy potravinovej alergie môžu mať mnoho podôb. Reakcia je buď okamžitá, alebo prichádza s odstupom niekoľkých hodín, či dní. Veľmi nepríjemný je okamžitý opuch slizníc v ústach a hrdle, rovnako sa vám na koži môžu objaviť opuchy a červené fľaky, vyrážky, často sprevádzané svrbením. Výtok z nosa, problémy s dýchaním a nádcha patria k tým dlhšie prebiehajúcim prejavom. Po požití nevhodnej potraviny sa môže dostaviť aj ťažký šok. Neustále dráždenie alergénmi je veľkou záťažou na váš imunitný systém, preto ich neberte na ľahkú váhu.
Pátranie po alergéne
Mnohí pacienti podceňujú črevné a tráviace prejavy alergií na potraviny. Je pravdepodobnejšie, že tieto nepríjemnosti pripíšete niečomu „pokazenému“ ako alergii. Spôsob ako odhaliť potravinovú alergiu je dosť zdĺhavý, avšak vyplatí sa. Dôležité je sledovanie váš