Zmena krvnej skupiny

Príspevok v téme: Zmena krvnej skupiny
varta

Zdravim.
Chcel by som sa spytat ci niekto nevie ako je to so zmenou krvnej skupiny.
Potrebujem potvrdenie o krvnej skupine a lekarka mi povedala, ze sa krv od narodenia mohla zmenit (v zaznamoch maju krv odoberanu hned po narodeni).
Mne sa to vsak velmi nezda (ved preco by sa mala krv. skupina menit?)
Preto sa chcem opytat: Je mozne, ze by sa mi zmenila krv. skupina? Ak ano, aka je pravdepodobnost takejto zmeny?

Dakujem

odpovedam

Mne to moja Mudr. vysvetlovala. Dakedy davno sa z pupocnikovej krvi odobrala vzorka a spravili sa testy na krvnu skupinu. Neskor sa zistilo, ze je to krv dietata pomiesana s krvou matky, preto sa to prestalo takto robit. Vysledky boli nejednoznacne. Cize mozno kvoli tomu mate niektori nieco ine v karte a ine sa zistilo neskor. Ja napr. v karte skupinu nemam vobec.

alica17

FXNP
Tiez mam podobnu skusenost!V zdravot. zazname mam uvedenu krv. skupinu B a ked som si robila na praxi v nemonici sangvitest, vyslo mi AB!Tak som urobila este raz, poslali sme to s profesorkou do labaku a zas AB!ups....

llek

Citam tu vselico, tak aby sa tu neomotavali nezmysly
- krviny v krvi (biele, cervene a dosticky) sa obnovuju priebezne,
- krvna skupina sa sama od seba spontanne nikdy nezmeni, to mame geneticky dane aku mam krvnu skupinu
- jednia situacia, kedy sa zmeni krva skupina je po transplantacii krvotvornych buniek, ked darca ma inu krvnu skupinu ako pacient-prijimatel. Ak sa krvotvorne kmenove bunky darcu u pacienta uchytia a obnovi sa nova krvotvorba, tak po urcitom case (ked sa vsetky stare cervene krvinky rozpadnu) vieme, dokazat, ze pacient zmenil KS. Tato zmena prebehne postupne v priebehu 2-3 mesiacov. Za inych okolnosti sa KS nemoze zmenit. To co tu pisete, to boli bud laboratorne alebo administrativne omyly. Nastastie, vzdy ked sa ma pacientovi podat transfuzia, vykonava sa na niekolkych urovniach kontrola KS a kompatibilita s transfuziou, takze ak mate niekde zapisanu chybne vasu KS, tato chyba sa odhali.

Maoam

bud sa sekol labak alebo ten, co to zapisoval vtedy pred davnymi rokmi do karty, urcite este raz skontrolovat inym labakom

Tbveverka

Ja som bola teraz na operácii, kde mi robili testy na krvnú skupinu a zistili mi AB negativ, pritom od narodenia mám v karte u všeobecného lekára krvnú skupinu B negativ, tiež tomu nerozumiem a asi sa dám ešte raz otestovať u mojej všeobecnej lekárky, niekde asi nastala chyba...je to taký blbý pocit žiť s tým, že mám určitý druh krvi a potom po 30 rokoch sa dozviem že je to vlastne inak.

datelinka

to je nemozne. ako by sa zrazu zmenili antigeny a protilatky k antigenu?
ked sa podava transfuzia, nie je mozne zamenit krvne skupiny, pretoze by sa zacali rozpadat cervene krvinky (s vynimkou AB, kde sa nevytvaraju protilatky).

momodee

krvna skupina sa v ziadnom pripade nemoze zmenit.....je to dane hned pri splodeni takze je mala pravdepodobnost ze pocas zivota sa zmeni.. :P