8 ročný syn sa budí v noci s plačom

Mám problém so svojim synom, má 8 rokov a už dlhšiu dobu sa budí v noci s plačom že sa bojí. Plače dosť dlho a samozrejme ráno sa na nič nepamätá.

Otázka

Mám problém so svojim synom, má 8 rokov a už dlhšiu dobu sa budí v noci s plačom že sa bojí. Plače dosť dlho a samozrejme ráno sa na nič nepamätá. Spočiatku som myslela že to má z nejakých hier, tak sme mu ich zakázali, ale stále to trvá už min.3 mesiace a neviem z čoho to môže byť.

Odpoveď

Podľa toho, čo ste napísali, by sa mohlo jednať o poruchu spánku tzv. námesačníctvo. Môže sa prejavovať rôzne, od rozprávania, kričania či plakania až po motorické prejavy. Na udalosť si človek nepamätá. Deti z tejto „poruchy“ po určitej dobe vyrastú, ale vhodné by možno bolo kontrolné neurologické vyšetrenie.

Okrem toho alebo ešte pred tým by ste mohli vytvoriť zo zaspávania akýsi rituál. Spočíval by v tom, že zaspávať sa chodí v presne určenú hodinu. Pred tým by ste všetky činnosti, ktoré súvisia so spánkom mohli robiť formou zábavy. Mám na mysli večernú hygienu, obliekanie do pyžama, ukladanie sa do postele. Mohli by ste vyskúšať čítanie rozprávok (ak ich váš 8 ročný syn má rád). Miestnosť by mala byť predtým riadne vyvetraná, mohli by ste nechať zasvietené tlmené svetlo, aby mal váš syn pocit, že je v bezpečí.