Bolesť žalúdka, lieky a strach z rakoviny

Posledné 3 týždne mám takmer trvalé bolesti žalúdka - uprostred. Bolesti nie sú kŕčovité a nie sú viazané na jedlo a vlastne nechutenstvom ani netrpím, skôr naopak.

Otázka

Mám 34 rokov a momentálne žijem v zahraničí. Posledné 3 týždne mám takmer trvalé bolesti žalúdka - uprostred. Bolesti nie sú kŕčovité a nie sú viazané na jedlo a vlastne nechutenstvom ani netrpím, skôr naopak. Bolesti trvajú len cez deň, v noci som bez problémov. Cez sviatky som bola na Slovensku a navštívila som aj svojho obvodného lekára a gynekológa (to je o.k.), ktorý mi celé brucho prehmatal a keďže bolo nebolestivé tým všetko skončilo. Povedal, že mám dráždivý žalúdok, nakoľko sa mi dosť často aj grgá a trpím plynatosťou. Odporučil mi žalúdočný čaj, Talcid a zdá sa mi, že medzi sviatkami som mala aj pokoj a to až kým som opäť neodišla do zahraničia. Už dlhšiu dobu užívam Wobenzym kvôli častým zápalom zuba. Za posledný mesiac som užívala Dorsiflex, kvôli vysunutému stavcu a Doxybene - zapálená zubná dreň. Odkedy som sa vrátila z SR, tak častejšie čítam internet a žalúdok ma bolí ešte viac, lebo si už namýšľam, že mám rakovinu, resp. lymfóm žalúdka. Odvtedy sa snažím jesť viac mliečneho a piť probiotiká L. casei. Prosím môže to byť pravda? Žiaľ, na Slovensko pôjdem už len v máji, tak si musím poradiť sama.

Odpoveď

V poslednom mesiaci ste brala dosť liekov a preto niet divu, že vás môže bolieť žalúdok. Ten zub nemožno liečiť stále len Wobenzymom a ATB , ale treba ho odborne ošetriť na záchovnej stomatológii. Pokiaľ ide o žalúdok tak lekár predpokladal, že máte veľa kyselín a doporučil vám antacidum Talcid (proti tvorbe kyselín). No diagnóza asi nie je celkom jednoznačná, keďže vám to nepomohlo a môžete mať aj málo tráviacich šťiav a enzýmov či mierny zápal sliznice a pod. Chcelo by to nakrátko trochu odľahčiť a dietnejšie stravovanie. Zdá sa že ide o funkčnú dispepsiu (poruchu trávenia) čo znamená, že nemáte ani rakovinu ani ešte poškodený žiaden tráviaci orgán a nejakú organickú poruchu, ale len poruchu trávenia. Avšak bez správnej diagnózy a liečby môže sa neskôr vyvinúť u vás nejaká organická choroba tráviaceho traktu. Veľkú úlohu u týchto nejasných gastro-dispeptických problémov hraje aj stress a neuróza a potom samozrejme stravovanie a životospráva. Mala by ste čo najskôr navštíviť gastroenterológa. Zatiaľ sa snažte veľmi pravidelne stravovať po malých dávkach ľahkostráviteľnou stravou a nejdzete na noc.

Vyhýbajte sa nalačno a častému používaniu kyslých antireumatík (ibuprofen, ibalgin, salicyláty – aspirín, acylpirí, acylkofín, alnagon, diklofenak – diklobene, paracetamol, Nimesulid – Aulin a pod). Rovnako sa vyhnite hlavne nalačno káve, kyselinovým nápojom a ostrým ovocným šťavám (riedťe si ich s mrkvovou a s banánom a pite po jedle), octom, kečupom, majonézam, štipľavým, pikantným a koreneným jedlám, čerstvému cesnaku a cibuli, prepáleným a presmaženým tukom, mastným jedlám, smaženým a praženým jedlám, hranolkom, chipsom, kokakole, pepsikole, redbullom a podobným energydrinkom, ťažkostráviteľným, príliš horúcim a príliš studeným jedlám, alkoholu atď. Mliečné výrobky a probiotiká majú skôr dobrý vplyv na črevnú flóru čreva, ale menej na žalúdok. Navyše niektoré kyslé mliečné výrobky obsahujú viac mliečnej kyseliny a preto nalačno s nimi opatrne. Celkový ich efekt na zlepšenie bolesti žalúdka asi nebude veľký a navyše niektoré sú aj poriadne mastné , takže opatrne s nimi, len v malých množstvách za jedlom, alebo do jedla a nie na lačno a ešte nebodaj studené. Skúste viac teplej, varenej stravy, viackrát denne a v malých množstvách a rôzne čajoviny na ukľudnenie žalúdka (napr. repík, čierny a zelený sypaný čaj miesto kávy), zásaditú minerálnu vodu Fatra. No a hlavne čo najskôr ku gastroenterológovi a k zubárovi. Ak je tam na príčine aj nejaký stres tak vám lekár môže dať na krátko aj nejaký liek na ukľudnenie.