Žalúdočné problémy po jedle

Absolvovala som z dôvodu bolestí, nafukovania, "bublania" v bruchu a silným kŕčom po jedle gastro vyšetrenie. Všetky výsledky boli negatívne. No v ďalšom liste som mala diagnózu: sacharáza, trehaláza, laktáza, diamonipeptidáza - silná pozitivita. Nerozumiem tomu

Otázka

Nakoľko som z dôvodu bolestí, nafukovania, "bublania" v bruchu a silným kŕčom po jedle absolvovala gastro vyšetrenie, teda hadičku (2012 a august 2014) s verdiktom negatívne, sono brucha a čriev - negatívne. Povedali mi, že je všetko v poriadku, dnes mi poslali ďalší list a v ňom bolo napísané - sacharáza, trehaláza, laktáza, diamonipeptidáza - silná pozitivita - nerozumiem tomu.

Odpoveď

Žiadajte kozultácie u odborníka. Musí vám vysvetliť čo výsledky znamenajú a aký bude ďalší postup a poraďiť vám aj diétny prístup či nejakú zdravotnícku literatúru. Vo vašom prípade nie je dôležité že niektoré výsledky sú v poriadku, ale ak aj napriek tomu pretrvávajú vaše problémy s trávením treba hľadať ďalej príčiny a stanoviť a aké diétne postupy a zmeny, liečbu či ďalšie vyšetrenia a musíte urobiť. Aktivitu tráviacích enzýmov máte v poriadku a sono by odhalilo aj výraznejšie anomálie v tráviacom trakte. Zatiaľ teda viete len čo vám nie je , ale neviete čo vám je. To znamená, že treba skúmať ďalšie možné príčiny vaších problémov - infekčné, diétne, psychické atď. Škoda že ste nenapísala, či ste okrem spomínaných vyšetrení brala aj nejaké bežné či špeciálne lieky počas problematického obdobia a akú máte výživu, životosprávu a psychohygienu a stress, vek, váhu, povolanie, významné ochorenia z minulosti, lieky a pod. Môžete napísať ešte raz a uviesť viac súvisiacich anamnestických údajov. Zatiaľ to nevyzerá na nič vážne, skôr je to nepríjemné no bez širších údajov a presnejšej diagnózy je teraz ťažko radiť. Napriek tomu vám doporučím tieto základne prístupy: Keďže to mávate vždy po jedle, dajte pozor aby ste jedla v kľude a pokoji, aby ste na jedlo mala dosť času a hlavne aby ste jedlo dobre rozžula, pomiešala so slinami a nehltala v celých kusoch a bez slín či tekutín a nenahádzala ho do seba rýchlo. Nejezdte ťažkostráviteľnú a len surovú stravu. Sústa musia byť v kašovitom stave a tak suchšie a husté potraviny mierne zapijte aj tekutinami. Jedzte menšie dávky jedla naraz, neprejedajte sa a nalačno jedzte najprv nedráždivé neutrálne potraviny a prílohy a tekutiny. Pri jedle neriešte akékoľvek osobné či pracovné problémy a vzhľadom na silnú aktivitu tráviacich enzýmov si nedávajte po jedle a medzi jedlami kávu, ale skôr nejaké trieslovinové čaje ako napr, zelený, čierny dlhšie vylúhovaný čaj a na noc repíkový čaj ale kľudne aj detský čaj. Jezdte často ľahkostráviteľnú, dobre uvarenú stravu, cestoviny, kaše, pyré, ryžu a iné dobre uvarené obilniny. Bude dobre ak napíšete svoje doterajšie stravovacie zvyklosti a aj vyššie spomenuté údaje aby sme boli múdrejší a aby som vám zbytočne neradil niečo čo možno už aj robíte. Určite je treba preveriť aj infekčné príčiny. Vôbec ste nespomenula či vám robili nejaké kultivácie na niektoré rizikové bakteriálne kmene. Stačí ak máte premnožené kandidózne baktérie a podobné problémy sa vyskytnú.