Obezita a nedostatok pohybu - rizikové faktory aj pre rakovinu

Posledné dni pociťujem pocit dušnosti a to už pri menšej námahe. Nie je to klasická dýchavičnosť s hlasným dýchaním, ale skôr akási tieseň a nedostatok vzduchu. V noci žiadne problémy nemám, ale cez deň mi to strašne vadí. V sede mám občas pocit ťažšieho dýchania.

Otázka

Posledné dni pociťujem pocit dušnosti a to už pri menšej námahe. Nie je to klasická dýchavičnosť s hlasným dýchaním, ale skôr akási tieseň a nedostatok vzduchu. V noci žiadne problémy nemám, ale cez deň mi to strašne vadí. V sede mám občas pocit ťažšieho dýchania. Zaujímavé je, že niekedy spravím aj 30 drepov a bez problémov. Mám problémy s chrbticou, stuhnuté svalstvo chrbtice a trpím na reflux. Mám nadváhu. Momentálne som v zahraničí a mám obavy.

Odpoveď

Nadváha a nedostatok pohybu sú hlavné rizikové životosprávne faktory pre vznik srdcocievnych a onkologických ochorení a dušnosť je pri tom prirodzený následok, pokiaľ samozrejme nemáte nejaké ochorenie srdca a pozápalové zmeny. Ak sa k tomu pridá aj riziková výživa a diéty, sedavé zamestnanie, stresy, prečerpanie, neurózy, lieky, fajčenie, infekcie a pod. výsledkom je vznik typických civilizačných ochorení ako napr. aj niektoré druhy rakoviny. Bohužiaľ dnes má väčšina populácie tieto problémy a preto aj úmrtnosť na srdcocievne a nádorové ochorenia najvyššia.

Vy ste si vo svojej otázke vlastne sami urobili aj diagnózu, čiže nedostatok pohybu, nadváha sú rizikové faktory a možno že máte aj nejaké ďalšie spomínané, napr. stravovacie riziká, vzhľadom na prítomnosť refluxu. No uviedli ste veľmi málo údajov, neviem akú máte nadváhu, váš vek, stravovacie zvyklosti a žiadne ďalšie anamnestické okolnosti. Nabudúce napíšte viac. Váš stav vôbec nevyzerá vážne, je to len rizikový stav, ktorý sa dá sa zmeniť vlastným pričinením. No ak to necháte tak potom sa toto riziko po rokoch premietne do rôznych ochorení a v súvislosti s rakovinou hrubého čreva je obezita tretí najrizikovejší faktor.

Dušnosť pri obezite a sedavom zamestnaní sa dá očakávať a neznamená nijaké ochorenie, ale telo vám signalizuje, že ste v riziku a treba začať niečo robiť a systematicky sa venovať zdravšiemu dennému životosprávnemu režimu. Samozrejme dýchavičnosť čiastočne súvisí aj s refluxom, ktorý máte. Stuhnuté svalstvo je následkom nedostatku pohybu, uvoľnenosti, nevyspatosti, stresu a pod. Mne sa zdá, že vy tých problémov máte viac, len ste všetky neuviedla.

Pre istotu preto choďte na EKG srdca aby sa preverilo či nejde o nejakú funkčnú poruchu na srdci ktorá vám spôsobuje dušnosť. Ak to bude všetko v poriadku, tak potom tú dýchavičnosť musíte liečiť životosprávnym režimom. To znamená pomaly znižovať nadváhu zdravou, pestrou no kvantitatívne redukovanou výživou a súčasne denne rekreačne cvičiť, športovať, chodiť na vychádzky a turistiku do kopca, bicyklovať, behať a pod. Tuk ktorý dolieha na srdce, pľúca a ostatné orgány sa stratí a tým aj dýchavičnosť a samozrejme sa zvýši pohybom aj výkon srdca a elasticita cievneho systému. Iná cesta nie je. Niekedy je dýchavičnosť aj u štíhlych ľudí následkom srdcovej neurózy zo stresu, psychického neustáleho napätia a pod. Vtedy musí nastúpiť aj psychohygienický režim a odstránenie zdroja stresu, alebo aj liečba liekmi.

Píšete že niekedy urobíte aj 30 drepov bez problémov. To je dobre. To znamená, že nie ste v najhoršej kondícii, len treba zaviesť do pohybového režimu pravidelnosť. Cvičte vtedy, keď sa cítite dobre a pre začiatok 3x týždenne. Jeden deň cvičte a druhý regenerujte. Neprejedajte sa, nejedzte večer a v noci. Ak váha nejde pomaly dolu, ešte zredukujte množstvo jedla a všetky mastné jedlá, umelé cukry a sladkosti, umelé sladené nápoje. Po zhodení váhy začnite občas opatrne behať, tak 1-2x týždenne 20-30 minút. Ak by vás boleli spočiatku kolená tak to striedajte s chôdzou do kopca, alebo bicyklovaním v kopcovitom teréne.