Zľahčovanie rizikovej diagnózy u dieťaťa lekárom

Koncom októbra tohto roka dcéra prechladla, čo sme doliečili za pomoci ešte našej pediatričky a po 5 dňoch bola opäť v MŠ. Na ďalší deň dostala dcéra vysoké teploty, ktorým nepredchádzali vôbec žiadne príznaky.

Otázka

Máme 5 ročnú dcérku, ktorá už druhý rok navštevuje materskú školu a doteraz sme okrem banálnejších prechladnutí max. 2krát za rok nepoznali žiadne iné zdravotné problémy.

Koncom októbra tohto roka dcéra prechladla, čo sme doliečili za pomoci ešte našej pediatričky a po 5 dňoch bola opäť v MŠ. Na ďalší deň dostala dcéra vysoké teploty, ktorým nepredchádzali vôbec žiadne príznaky. Po návšteve pediatričky (už nie našej, lebo už bola dlhodobo PN)nám boli predpísané antibiotiká (Duomox) a keďže po týždni bolo po probléme. Opäť sa celá situácia zopakovala po ďalších 2 dňoch v MŠ a okrem vysokej teploty žiadne iné príznaky. Opäť nasledoval Duomox a po 5 dňoch Doxybene. Po 10 dňoch bola dcéra opäť v pohode, ale po 2 dňoch sme už včera znova tam ako predtým. Včera jej bol predpísaný V-Penicilín, Nasivin, pediatrička nám odporúčala dokúpiť Celaskon. Dcéra nekašle, nemá žiadne problémy, len teploty a je viac unavená a podpráždená. Včera večer začala krvácať z nosa, takže dnes po opätovnej návšteve lekára nám predpísali Ascorutin.

Začíname mať obavy o dcéru, ale žiaľ aj napriek tomu, že sme sa s manželom dožadovali odborného vyšetrenia nám pediatrička povedala, že sme úzkostlivý a je to bežná detská viróza, ktorá sa vracia. Neboli sme zvyknutí na podobné zdravotné problémy a už sa s dcérou začíname celkom vyhýbať miestnostiam kde sa zdržiava viac ľudí. Obaja s manželom sme zdraví a nemyslím, že by sme niečo zanedbali. Prosím Vás, ako máme ďalej postupovať, príp. čo sa môže skrývať za zdravotnými problémami mojej dcéry?

Odpoveď

Vaša dcérka dostala v priebehu 1 mesiaca 4x antibiotickú liečbu a horúčky ďalej pokračujú. To je už dávno za hranicami bežnej detskej virózy. To je nanajvýš závažné zaťaženie detského organizmu liekmi a chorobou pri stále nejasnej diagnóze. Vaše znepokojenie je na mieste a vy ste dobrí a starostliví rodičia. No nedá sa to povedať o lekárke, ktorá len preto, že takéto prípady zažíva častejšie, bagatelizuje túto rizikovú zdravotnú situáciu.

Vírusové ochorenia sú rizikové aj preto, že vírusy sú genotoxický faktor (poškodzujú vo zvýšenej miere chromozómy somatických buniek) a pri komplikovaných chrípkových a iných vírusových ochoreniach u imunitne oslabených jedincov môžu iniciovať niektoré vážne, napr. krvné ochorenia. Požiadajte ešte lekárku o rozšírené krvné a sérologické a imunologické vyšetrenia a príp. iné odborné vyšetrenia a ak to neurobí, zoberte si kartu a nájdite si skúsenejšieho a k zdraviu dieťaťa citlivejšieho lekára. Okrem toho zvážte dlhodobé neprerušené zotrvávanie dieťaťa v kolektíve MŠ, kde sa pravidelne deti nakazujú. Poproste vedenie, aby pri príjme kontrolovali deti a vylučovali a posielali naspäť domov tie, ktoré sú evidentne choré. Skrátka , aby zvýšili hygienickú úroveň v zariadení aj po tejto stránke a nenechávali škôlku plnú chorých detí. Sledujte sami svoje dieťa a naučte sa pozerať mu pravidelne do hrdielka či ho nemá nastrieknuté, prekrvené a zapálené a v takom prípade ho neposielajte do MŠ, ale nechajte 2-3 dni doma u babičky a pod., alebo v nejakej inej izolovanej opatere. Tak zabránite rozvoju choroby.

V škôlke komunikujte s učiteľkami a zisťujte si od nich či nestúpa v kolektíve počet chorých detí (chrípkové obdobia) a v takom prípade vyberte na čas dieťa z kolektívu a dajte do inej opatery. Snažte sa zvýšiť imunitu, kondíciu a odolnosť dieťaťa veľmi pestrou a zdravou, prirodzenou vitaminóznou výživou (ovocie, zelenina, zeleninové prívarky, strukoviny, obilniny), denným rekreačným pohybom na vzduchu a slnku a v prírode, na záhrade a pod. a nie niekde v uzavretých priestoroch a kolektívoch, kde sa môže nakazovať. Ak je niekto chorý v rodine, dodržiavajte izoláciu chorého v samostatnej izbičke a potrebné hygienickú ochranu (napr. rúšo na tvári). Zaujíma ma ako sa váš prípad bude vyvíjať a tak mi kľudne napíšte znovu a poinformujte ma i o tom o akú diagnózu nakoniec išlo.