Z nádchy sa vykľula mononukleóza?

Vyše roka mám problémy s dutinami, aspoň som si to myslela. Bolievala ma hlava, zapchatý nos, zatekanie hlienov. Toto sa dosť často opakuje. Vybrala som už dosť antibiotík a tak som sa rozhodla, že keď mi nezaberajú tak ich už nebudem jesť. Z vlastnej iniciatívy som sa pýtala po roku týchto trápení na infekčné oddelenie, pretože som bola a stále aj som unavená, nemám na nič náladu a ani chuť.

Otázka

Vyše roka mám problémy s dutinami, aspoň som si to myslela. Bolievala ma hlava, zapchatý nos, zatekanie hlienov. Toto sa dosť často opakuje. Vybrala som už dosť antibiotík a tak som sa rozhodla, že keď mi nezaberajú tak ich už nebudem jesť. Z vlastnej iniciatívy som sa pýtala po roku týchto trápení na infekčné oddelenie, pretože som bola a stále aj som unavená, nemám na nič náladu a ani chuť. Jednoducho sa cítim pod psa, aj keď miestami je to lepšie.

Na infekčnom mi bola zistená prekonaná mononukleóza, tak neviem či to má so všetkým súvis. Beriem veľa vitamínov (vitamíny D,C, selén zinok,probiotiká,B comlex). Tlačím do seba veľa liekov ale necítim zlepšenie. Teraz som bola na alergo-imunológii, kde mi nasadili injekcie imunor, čo je dosť drahá zaležitosť a je otázne, či mi to vôbec pomôže. Okrem toho mám niekedy dosť divný zápach potu, načo ma upozornila moja mama, že normálne cítiť zo mňa akoby chorobu alebo niečo také. Pach je taký kyslý alebo kyslo hnilobný. Všetky výsledky krvi som mala OK až na nejaký ojedinelý nález atypických lymfocytov. Vedeli by ste mi poradiť čo mám spraviť, alebo akého odborníka navštíviť?

Odpoveď

Teraz len neviem či ste tú mononukleózu prekonali v tom čase čo máte problémy s dutinami, alebo už dávnejšie predtým. Mononukleóza sa totiž prejavuje aj anginóznym povlakom v hrdle a často ju najprv liečia omylom ako angínu a nasadzujú ATB čo sa práve pri mononukleóze nemá robiť a zvlášť penicilínové ATB sa nemajú podávať. No teraz je to už jedno. Mononukleóza je infekčné vírusové ochorenie lymfatického tkaniva (Epstein-Barrovej vírus) s tendenciou spôsobovať zápal a opuch vo viacerých oblastiach a orgánoch (pečeň, slezina, lymfatické uzliny a ich okolie, mandle, hrdlo nos a pod.). Atypické B-lymfocytárne bunky sú zmenené a poškodené práve infiltráciou EB vírusu do nich. Tie sú potom u zdravého človeka s dobrou imunitou likvidované tzv. T-lymfocytmi ktoré sú tzv. „prirodzenými zabijákmi“ („natural killers čiže NK bunky “) poškodených zmutovaných B-lymfocytárnych a iných buniek.

NK bunky, alebo T-NK (Tlymfocytárne NK) bunky sú významnou zložkou bunečnej imunity a odstraňujú abnormálne a zmutované buky poškodené či už infekciou, alebo chemickými látkami. Preto majú významný antikarcinogénny účinok, čiže chránia nás pred vznikom rakoviny. Vaše problémy sú teda z mononukleózy a preto aj liečba by mala pozostávať z podpory imunitného systému a preto ste dostala aj imunomodulačný prostriedok na podporu imunity a tvorbu T lymfocytov. Okrem toho musíte mať aj diétnu a režimovú liečbu čiže vyhýbať sa jedlám zaťažujúcim pečeň (mastné jedlá, alkohol, ťažkostráviteľné a dráždivé jedlá), musíte prijímať veľa vitamínov (špeciálne vit E v tabletkách), ale nielen v tabletkách ale aj v prirodzenej ľahkej vitaminóznej strave a imunizovať sa aj rehabilitačne denne na vzduchu a slnku pri ľahkých vychádzkach a pri ľahkom dennom rozcvičovaní doma. Ťažko stráviteľné a dráždivé zeleniny a ovocia (napr. hlúboviny, redkvička, paprika, cesnak, cibuľa, fazuľa, sója, hrušky a pod.) vám môžu robiť problémy a preto ich jedzte uvarené (prívarky), alebo rozmixované či nastrúhané a len v malých množstvách vmiešané do iných jedál a nikdy nie nalačno. Jedzte veľa jarného ovocia a zeleniny, čerstvý zelený hrášok, jahody, čerešne, ríbezle egreše, skoré jabĺčka, marhule a pod. Ak vám niektorá inak zdravá plodina či potravina nerobí opakovane dobre, vynechajte ju, alebo ju uvarte, alebo ju vmiešajte najemno nastrúhanú či rozmixovanú do iných jedál, alebo ju jedzte za inými neutrálnymi jedlami a v malých množstvách.

Ťažké fyzické výkony a prečerpanie síl teraz nie je žiadúce. Rovnako je dôležitý dostatočný spánok (neponocujte, oslabuje to imunitu), odpočinok po práci a regenerácia. No akonáhle sa cítite lepšie, treba sa aj rekreačne hýbať a posilniť, aby ste veľmi fyzicky neoslabli.

Teraz si len uvedomte, že mononukleóza je ochorenie, ktoré u niekoho prebehne ako ľahšia chrípka a u niekoho veľmi dramaticky. U vás mala ťažší priebeh a preto sa z jej následkov budete liečiť dlhšie a to nie len pomocou imunopreparátov a umelých vitamínov, ale opatrne aj pomocou konzervatívnej (prirodzenej) režimovej, výživovej a životosprávnej terapie, ktorú som spomínal vyššie. Tá má rovnaký význam pre zvýšenie vašej obranyschopnosti ako lieky a vitamíny, ktoré beriete a to nielen teraz, ale aj keď už budete zdravá a lieky prestanete brať.

A ten zvláštny pach tela môže byť práve z liekov a vitamínov, ktoré beriete. To nič neznamená. Postupne ako sa bude váš stav zlepšovať, vysaďte po dohode s lekármi postupne tie lieky, ktoré už nemusíte brať.