Komplikácie po ťažšej mononukleóze

Mám 20 rokov a pred rokom som prekonala infekčnú mononukleózu s tým, že som dostala infarkt sleziny a tretina mi odumrela. Ako ma pustili z nemocnice, od vtedy mám strašné bolesti v ľavom boku, ktoré sa rozšírili aj na pravý, strašne ma bolia kríže a mám ako keby napuchnuté uzliny, skorej tvrdé hrčky.

Otázka

Mám 20 rokov a pred rokom som prekonala infekčnú mononukleózu s tým, že som dostala infarkt sleziny a tretina mi odumrela. Ako ma pustili z nemocnice, od vtedy mám strašné bolesti v ľavom boku, ktoré sa rozšírili aj na pravý, strašne ma bolia kríže a mám ako keby napuchnuté uzliny, skorej tvrdé hrčky. K obvodnej lekárke chodím ako na klavír, s tým, že ma to naozaj bolí a že v noci nemôžem spávať od bolesti a od potenia. Navyše mám pravidelne závrate a teploty bez iných príznakov. Maximálne ma dusí na kašel, no bez hlienov.

Na krvných testoch som bola asi 10 krát, zakaždým mi nezistili žiaden zápal, preto sú moje uzliny stále záhadou. Jedine čo mi zistili je velice nízka hladina vitamínu D, na čo mi predpísali kvapky. Neviem už čo mám robiť, fakt ma to strašne bolí, celé boky, kríže, krk ako keby so mala stiahnutý, už aj pri pravom prsníku som začala cítit neskutočnú bolesť. Zajtra idem na krvné testy znova, či sa mi náhodou nevrátila mononukleóza. No nemám pocit že by to bola ona. Na infekčnom mi ju vyvrátili.

Odpoveď

Mononukleóza je pomerne závažná vírusová infekcia lymfatického systému Epstein-Barrovej vírusom. Je to pomerne časté ochorenie u mladých ľudí, väčšinou s ľahším priebehom. No u jedincov so slabšou či zníženou imunitou, pri oslabení či pri silnejšej infekcii je priebeh ochorenia vážnejší s výraznejším zápalovým postihnutím uzlín, sleziny, pečene srdca a pod. Časté sú aj následné superinfekcie inými baktériami či vírusmi a reumatoidné problémy. Okrem liečby , ktorú vám poskytnú lekári, budete musieť vyvinúť aj sama úsilie na zvýšenie svojej imunity a kondície a to v rámci zdravotných možností.

Predovšetkým musíte dodržiavať v rámci tzv. konzervatívnej liečby určité diétne a režimové životosprávne opatrenia. Vaša strava musí byť ľahko stráviteľná, domáca, radšej varená, nemastná a hlavne plná vitamínov (kvôli regenerácii pečene a posilneniu imunity). Niektoré vitamíny si musíte dopĺňať aj v umelej forme. Nesmiete jesť ťažko stráviteľnú potravu a hlavne veľa tukov a mastné či smažené jedlá vám môžu robiť problémy. Rovnako žiaden alkohol a pod. Musíte absolvovať denne (dobre oblečená) príjemné vychádzky na vzduchu a slnku aby sa vám tvoril účinkom slnka vit. D v koži vo zvýšenej miere. Musíte chodiť včas a dostatočne dlho spať pretože hlavná regenerácia oslabeného organizmu prebieha v noci (žiadne ponocovanie).

Nespanie a ponocovanie vplýva mimoriadne negatívne na zníženie imunity organizmu. No keď ste dobre vyspatá, doprajte si dostatok rekreačného primeraného pohybu a športu na čerstvom vzduchu, alebo ľahké relaxačné aktivity na chate, záhradke a v prírode. Pri pravidelnom pohybe dbajte aby ste sa nikdy príliš neprečerpala (žiadne výkonnostné športy). Skrátka nemáte dopustiť nikdy stav únavy a dlhodobého prečerpania či už z práce, pohybových aktivít či z ponocovamia. Spolu s dobrou vitaminóznou výživou a liekmi, ktoré vám dajú by sa váš stav mal časom upraviť, no vy už budete musieť dodržiavať správnu životosprávu a výživu po celý život. Je treba ešte vyšetriť a prípadne aj preliečiť iné pridružené infekcie streptokokami či inými patogénmi, pretože tieto infekcie môžu zhoršovať vaše komplikácie po mononukleóze. Rovnako sa teraz vyhýbajte príliš infekčným prostrediam. Vaše okolie a blízki by na vás mali brať ohľad a mali by chápať vaše špecifické životosprávne a výživové nároky. V tejto fáze, až do zlepšenia stavu sa nepúšťajte do žiadných vyčerpávajúcich ambicióznych životných aktivít. Poraďte sa s lekárom aj o predpísaní nejakých kvalitných imunostimulačných prípravkov, ak vám ešte nejaké nedali.

Ste ešte mladá a váš organizmus sa pri dobrej liečbe, životospráve a výžive môže dostať do normálneho stavu, aj keď isté ohľady na prekonané ochorenie bude potrebné brať vždy.