Meckelov divertikul po operácii

Približne pred troma týždňami som absolvoval operáciu kvôli Meckelovmu Divertikulu. Ale ide o to že dnes sa mi na toaletnom papieri objavila krv (sýto červená). Je možné, že mi tvrdšia stolica nejak rozdráždila konečník a následne som mal krv na papieri? Alebo to môže mať nejaký súvis s tým divertikulom?

Otázka

Približne pred troma týždňami som absolvoval operáciu kvôli Meckelovmu Divertikulu. Ale ide o to že dnes sa mi na toaletnom papieri objavila krv (sýto červená). Ešte dodám, že posledné dva až tri dni mám tvrdšiu stolicu ako zvyčajne. Je možné, že mi tá tvrdšia stolica nejak rozdráždila konečník a následne som mal krv na papieri? Alebo to môže mať nejaký súvis s tým divertikulom?

Pred týždnom som bol na kontrole aj na sono a nevideli nič nezvyčajne. Aj volná tekutina, čo som mal po operácii v bruchu sa takmer úplne vstrebala (teraz som mal iba cca 2ml).

Odpoveď

Ide o črevnú anomálnu výduť, vzniknutú po zániku vrodeného embryonálneho divertikulu. Po operácii môžete mať nejaký čas popisované problémy a ešte to nemusí nič znamenať, ale vždy ich hláste pre istotu lekárovi. Dobre že ste boli na kontrole. Ak sa operácia podarí a správne dolieči tak sa nevyžaduje ďalšia liečba. Teraz dbajte o také zloženie potravy a výživy, aby ste nemal zápchu ani príliš riedku stolicu či hnačky. Pite hlavne vždy dosť vody počas jedla a po jedle, prípadne ak cítite nutkanie na stolicu a nejde to, hneď vypite aspoň 3-4 deci vody či inej vlažnej tekutiny napr. mätový čaj a pod. (nie čierny ani zelený čaj, lebo tie zastavujú stolicu). Na lekára ktorý vás lieči si nechajte telefonicky kontakt a akútne problémy vždy radšej hneď konzultujte. Taktiež ho poproste o konzultáciu (hoc aj platenú) a nech vám vysvetlí hlavné riziká a stravovacie a životosprávne zásady po operácii a všetko si zapíšte.

Taktiež si zožeňte a naštudujte nejakú literatúru o vašom probléme, alebo zvyknú mať v ordinácii nejaké brožúrky. Správnej diéte sa budete chvíľu učiť a sám prídete na mnohé správne výživové postupy. Dôležité je nemať nadváhu, neprejedať sa, jesť pravidelne a malé dávky a pri problémoch prejsť na ihneď na nejaký čas na doporučený liečivý režim a prípadne konzultovať s ambulanciou. Základ je, aby ste nedopustili a nezanedbali teraz ani v budúcnosti dlhodobé a opakované krvácanie do čreva bez kontroly a porady s lekárom, či už súvisí s touto operáciou, alebo s niečim iným.