Prázdnota z depresie

Liečim sa na depresiu už skoro rok, minulé leto som bola aj 2x hospitalizovaná, 1x 3 týždne a 2x 6 týždňov+ asi 6x ECT. Vtedy to pomohlo. Za posledné mesiace sa mi stav rapídne zhoršil. Dospelo to do takého štádia, že neviem čo so sebou. Nie som ani nahnevaná, ani smutná, ani nešťastná.

Otázka

Liečim sa na depresiu už skoro rok, minulé leto som bola aj 2x hospitalizovaná, 1x 3 týždne a 2x 6 týždňov+ asi 6x ECT. Vtedy to pomohlo. Momentálne beriem lieky zyloram ráno, 3x kventiax 100mg, esprital večer, a 3x lexaurin 1,5mg. Za posledné mesiace sa mi stav rapídne zhoršil, vlastne od manželovej vážnej autonehody, ktorú mal minulý rok v októbri. Dospelo to do takého štádia, že neviem čo so sebou. Nie som ani nahnevaná, ani smutná, ani nešťastná. Už nie som nič, žiadne pocity, nevnímam okolie, som spomalená, neviem sa vyjadrovať.

Cely deň preležím a chcem len spať. Som akoby odpojená od reality, ako by so mňa unikla duša. Akoby som sa len prizerala na svet okolo mňa. Nemám chuť ani komunikovať, domácnosť zanedbávam, prinútim sa len do nevyhnutných veci súvisiacich s opaterou manžela.Akoby som len čakala a čakala,že sa stane niečo ... niečo zlé. Neviem mojej rodine nič dať, nič zo mňa nemajú a klamala by som, keby som povedala že nerozmýšľam o tom či ma moja existencia nejaký ešte zmysel. Túžim už nebyť. Som úplne prázdna, mimo reality.

A tak neviem ani reálne zhodnotiť svoj stav, posúdiť ci je akútny ci nie, a ci by bolo vhodná návšteva psychiatra, ktorej sa tak hrozím a odkladám.

Odpoveď

Ak vám chýba odvaha začať, už ste sa vzdali. Začať na sebe pracovať. Meniť svoje emocionálne nastavenie. Meniť svoje hodnoty a postoje. Liečite sa na depresiu. Je to porucha, ktorá môže mať rôzne prestrojenia a podoby. Od krátko trvajúcich epizód až po dlhotrvajúce zmeny nálady. Tak ako to popisujete sa depresia skutočne aj prejavuje. Najväčším alebo najhorším príznakom depresie, je strata záujmu. Strata chuti niečo urobiť. Celý deň len ležať a nič nerobiť. A spoliehať sa na to, že beriete lieky. A potom už len pasívne čakať, čo sa bude diať. To ste už zabudli na to, aké to bolo, keď ste neboli depresívna? Čo ste robili a aké to bolo? Kto boli ľudia vo vašom okolí, ktorí vám boli blízki a tešili ste sa s nimi? Jedine tak, že niečo začnete hoci aj na silu robiť, dostanete zo seba to najlepšie. Poctivo si povedzte, či robíte pre seba všetko, čo by ste mohli urobiť. Či vaši blízki sú spokojní alebo aj šťastní, keď vidia, ako sama trpíte. Ak by to bolo opačne a niekto z vašich blízkych by mal vašu „chorobu“, čo by ste mu poradili? Čo by mal robiť? A čo by nemal vôbec robiť? Aký by bol ten najjednoduchší krok, ktorý by ste mu poradili aby urobil? Čo by mal urobiť ako prvé? A čo by mal robiť ďalej? Ťažké otázky, viem. Ale mali by ste si na nich dať odpoveď. A robiť všetko presne tak, ako by ste radili aby to robil niekto iný!

Podľa jednej indiánskej povesti, sú v každom človeku dvaja vlci. Jeden dobrý, to je radosť, pokoj, láska, nádej, vyrovnanosť a jeden zlý, to je hnev, závisť, depresia, smútok, sebaľútosť, nenávisť. A viete, ktorý vyhrá? TEN KTORÉHO KŔMITE. Teda ten, o ktorom rozmýšľate, dovolíte mu vniknúť do vášho vedomia a podvedomia, dovolíte mu, aby vládol. Nekŕmte v sebe „zlého vlka“. Nájdite v sebe silu (prinúťte sa lebo je to správne a dobré pre vás a vašich blízkych), nedovoľte depresívnym myšlienkam, aby vás ovládli. Nebojujte s nimi. Skúste si povedať alebo lepšie napísať, VÝHODY a NEVÝHODY rôznych aspektov vašej prítomnosti. Môže to byť napríklad :“Oslobodenie sa od depresívnych myšlienok – jeden stĺpček napíšete výhody, druhý budú nevýhody ; Byť opäť užitočná – výhody, nevýhody; Čakanie – výhody, nevýhody...a podobne.

Ak ste dočítali až sem, ste na dobrej ceste. V živote ste už veľa krát museli urobiť niečo, do čoho sa vám nechcelo pravda? Teraz ste v podobnej situácii. Nechce sa vám, ale musíte. Prinúťte sa. Zaslúžite si to.

V závere by som vám chcel zaželať naozaj veľa síl a odhodlania ale okrem toho čo už budete robiť pre zlepšenie vášho stavu by bolo múdre navštíviť aj vášho psychiatra – aj keď sa jej tak veľmi bojíte. Začnite kŕmiť „DOBRÉHO VLKA V SEBE“. A ešte by som vám rád odporučil, aby ste vyhľadali tiež psychologickú pomoc a skúsili aj psychoterapiu. Či už individuálnu alebo skupinovú. Dáte mi o sebe ešte vedieť?