Problémy po chudnutí

Mám 24 rokov, od februára minulého roka do apríla tohto roka som schudla 28 kilogramov. Cítim sa skvelo, len po roku chudnutia sa mi objavili ťažkosti. Pri prudšom pohybe, keď sa zohnem a postavím, teraz niekedy aj zo sedu sa mi zatočí hlava a zatmie sa mi pred očami, mám závraty.

Otázka

Mám 24 rokov, od februára minulého roka do apríla tohto roka som schudla 28 kilogramov. Cítim sa skvelo, len po roku chudnutia sa mi objavili ťažkosti. Pri prudšom pohybe, keď sa zohnem a postavím, teraz niekedy aj zo sedu sa mi zatočí hlava a zatmie sa mi pred očami, mám závraty. Pitný režim dodržiavam, pijem 2,5 až 3 litre vody, ak nie viac. Jem veľa zeleniny a ovocia. Celkovo som bledá a neviem, kde hľadať príčinu, preto by som sa Vás chcela opýtať, o čo by mohlo ísť.

Odpoveď

Príčin môže byť viac - pri rýchlom úbytku na váhe sa môže prejaviť nízky tlak hypotenzia. Prejavuje sa to práve Vami spomínanými príznakmi - náhla slabosť, pocit na odpadnutie, či dokonca „tma pred očami“, únava,... Na začiatok odporúčam zamerať sa na účinnú prevenciu. K tej patrí predovšetkým pravidelný pohyb, pri ktorom zapojíte všetky svalové skupiny – chôdza, turistika, plávanie a podobne. Vyhýbajte sa dlhému státiu a pitný režim si odsledujte mimoriadne starostlivo – denne treba prijať 2 až 3 litre tekutín. Pri sprchovaní sa mierne otužujte a striedajte teplú vodu so studenšou. Ak by však ťažkosti neprestávali, určite odporúčam navštíviť všeobecného lekára.