Hepatitída C – moderná liečba

Priateľ sa lieči na hepatitídu typu C, pichá si raz týždenne injekciu a užíva aj trikrát denne Victrelis(tie sa nemajú jesť na prázdny žalúdok) a ešte aj dvakrát denne Rebetol. Vôbec mu nechutí jesť a každý deň zvracia.

Otázka

Priateľ sa lieči na hepatitídu typu C, pichá si raz týždenne injekciu a užíva aj trikrát denne Victrelis(tie sa nemajú jesť na prázdny žalúdok) a ešte aj dvakrát denne Rebetol. Vôbec mu nechutí jesť a každý deň zvracia. Za celý deň zje jednu bagetu alebo trošičku z obeda a aj to nasilu. A keď si dá Victrelis tak to vyvráti. Už sme zúfalí, nevieme čo robiť. Jeho doktorka mu na žalúdok predpísala Degan,ten zo začiatku zaberal ale už mu ani ten neúčinkuje.

Odpoveď

Váš priateľ je liečený na hepatitídu C podľa nového protokolu trojkombináciou liečiv. Táto liečba zvyšuje účinnosť liečby z 10% (dvojkombináciou) na vyše 60% pomocou trojkombinácie.

Na druhej strane aj táto liečba je zaťažujúca pre organizmus a môžu sa vyskytnúť rôzne bočné a nežiadúce účinky. Traba o nich vždy včas informovať lekárov. Strata chuti do jedla a znížená tráviaca schopnosť patria k tým menej závažným. Musí dodržiavať diétu a jesť menej a malé dávky (mikrodávky), no a strava musí byť v rámci povolenej diéty pestrá, šťavnatá až tekutá a vitaminózna, veľmi ľahká a hlavne nemastná, ľahkostráviteľná. Rovnako nemožno požívať alkohol, vyprážané a na masti pečené potraviny a akékoľvek ťažkostráviteľné potraviny. Nemožno sa prejedať ani jesť naraz veľa jedla ani jesť na noc. Jedlá treba len variť alebo dusiť, nazberanú masť treba odstraňovať. Spotreba olejov, masti a margarínov a masla musí byť minimálna.

Jednoducho netreba nijako zaťažovať pečeň. Dôležitá je potrava prirodzená v čerstvom stave plná prirodzených vitamínov a enzýmov (ovocie, zelenina) prípadne spracovaná vo forme štiav a mixovaných krémov (všetko v malom množstve ako prídavok k celkovej stravovacej dávke). Na podporu trávenia bude potrebné pýtať od lekára ešte aj niečo iné okrem deganu. Bageta nie je vhodná diéta pre pacienta. Rýchle sa spojte s lekárom a s diétológom a zožeňte si špeciálnu diétu a doporučené potraviny pri tejto liečbe.