Nezdravý - sedavý spôsob života

Mám 16 rokov a potreboval by som poradiť. Už asi mesiac a pol mám zväčšenú uzlinu pod pravou stranou sánky. Na dotyk je tvrdá a trochu bolí. Okrem toho ma občas ráno bolí pod ľavým rebrom a niekedy aj chrbát. Taktiež občas, keď sa postavím sa mi trocha zahmlí pred očami.

Otázka

Mám 16 rokov a potreboval by som poradiť. Už asi mesiac a pol mám zväčšenú uzlinu pod pravou stranou sánky. Na dotyk je tvrdá a trochu bolí. Okrem toho ma občas ráno bolí pod ľavým rebrom a niekedy aj chrbát. Taktiež občas, keď sa postavím sa mi trocha zahmlí pred očami. Dosť sedávam pred počítačom a v poslednom čase mávam dosť často opary na perách. Inak žiadne problémy nemám.

Odpoveď

Vo vašom mladom veku vediete sedavý - nezdravý spôsob života. Vedie to tiež k sebasledovaniu a namýšľaniu si zdravotných problémov (hypochondrii). Pritom nejde o nijaké závažné problémy, ale o následky zlého životného štýlu. Tak napr. zahmlenie sa pred očami keď vstanete je normálny jav nazývaný „orthostatický reflex“ alebo tiež „baroreceptorový reflex“ ktorý slúži na reguláciu a vyrovnanie krvného tlaku, keď náhle zmeníme polohu v leže, alebo v sede a prudko sa postavíme. Zdravý človek to ani nepocíti no keď oslabený človek leží dlho (napr. chorý) na lôžku, alebo sedí hodiny za počítačom, klesá mu tlak a keď sa náhle postaví, pocíti zatočenie hlavy a zahmlenie, než sa tlak vyrovná s oneskorením. Je to z dôvodu oslabenia srdcovocievného systému dlhým ležaním či sedením, alebo veľmi nízkym tlakom a teplým prostredím (v horúcom lete), alebo aj nedostatkom tekutín.

To vysedávanie pred PC vám teda oslabuje srdce a cievy, z toho vás môže bolieť aj chrbát, znižuje sa vám otužilosť a preto aj imunita a tak ľahšie dostanete infekcie, virózy a spustí sa vám herpes (opar na perách). Tá uzlina môže byť zväčšená z nejakej bakteriálnej či vírusovej infekcie, ale aj od pokazeného či mŕtveho zubu a pod. To treba ukázať lekárovi a vyšetriť.

Mal by ste zmeniť svoj nezdravý životný štýl a začať pravidelne s fyzickými aktivitami, posilňovaním, pohybom na vzduchu a slnku, otužovaním a dopriať si aspoň 4x týždenne včasný a dostatočný spánok. Pri tom nezabúdajte na pestrú vitaminóznu výživu. Ste vo vývine a váš mladý organizmus sa ešte dá rýchlo do poriadku a podobné problémy aké popisujete ustúpia. No a s tou uzlinou choďte určite k lekárovi.