Vyrážka na prsníku – neodborné ošetrenie

Mám 19 rokov a chcem sa spýtať na jeden problém. Ešte kedysi sa mi na bradavke v hornej časti urobil pupienok, z ktorého keď som potlačila, vytieklo niečo ako hnis. Toto sa mi zopakovalo niekoľkokrát a teraz mi tá časť, kde to bolo, stvrdla. Je to ako keby taká menšia hrčka, ktorá je citlivá na dotyk a trocha pri dotyku bolí/

Otázka



![prev_rakoviny_vyrazka_zle_osetrenie](https://img.c.zdravie.sk/cache/article/201601/3S9pkwlUxDePAH5NaGGh.jpg "prev_rakoviny_vyrazka_zle_osetrenie") Zdroj foto: Shutterstock.com

Mám 19 rokov a chcem sa spýtať na jeden problém. Ešte kedysi sa mi na bradavke v hornej časti urobil pupienok, z ktorého keď som potlačila, vytieklo niečo ako hnis(niečo také, ako sa robí pupienok na tvári a keď vyzreje a stlačí sa z oboch strán, vyjde biela hmota). Toto sa mi zopakovalo niekoľkokrát a teraz mi tá časť, kde to bolo, stvrdla. Je to ako keby taká menšia hrčka, ktorá je citlivá na dotyk a trocha pri dotyku bolí/tlačí. Môžete mi prosím povedať, či niekto mal s niečím takým skúsenosť?

Odpoveď



Keď si nabudúce budete vytláčať akúkoľvek vyrážku, pripravte si aspoň nejaké dezinfekčné prostriedky či masti (peroxid vodíka, septonex, tee tree olej, framykoin a pod.) a po vytlačení si okamžite ošetrite vyrážku sterilným tampónom. No nesterilné vytláčanie niekoľkokrát po sebe vytvorilo zápal a zjazvenie a uzavretiu vyústenia žliazky. Pod ním je pravdepodobne zapálená žliazka a tá sa bude zväčšovať, keďže obsah sa nevie dostať von. Vytláčaním by ste zatlačila nesterilný obsah dovnútra.

To je riziko takéhoto konania, pri ktorom sa bakteriálny obsah môže dostať do krvi a rozniesť tak pôvodne lokálnu kožnú infekciu. Pretože pri nesprávnom vytláčaní a slabej dezinfekcii sa dostane do kapilár infekčný obsah (napr. streprokoky a pod.) a odtiaľ do krvi. Preto teraz už musíte ísť ku kožnému, aby vám to odborne ošetril, lebo sa to samo už nevyrieši a riskujete vznik hnisavého vriedku (abscesu).