Zápal močového mechúra (cystitída) postihuje najmä ženy

Medzi najčastejšie zápalové ochorenia u ľudí patrí, po ochoreniach dýchacej sústavy, infekcia močového mechúra (cystitída). Cystitída sa spája s viacerými zápalovými ochoreniami ako je uretitída, pyolenefritída či cystopyelonefritída. Cystitída má svoje typické príznaky. Jej včasná diagnostika urýchľuje liečbu.

Čo je to cystitída?

Cystitída je zápal sliznice alebo celej steny močového mechúra. Najčastejšími vyvolávateľmi sú gramnegatívne baktérie (Escherischia coli, kmene Proteus, Pseudomonas, Enterococcus a i.) Do močového mechúra sa tieto mikroorganizmy dostanú cez močovú rúru a do nej z vonkajšieho genitálu.

Zriedka vznikne infekcia hematogénne (krvnou cestou pri sepse) alebo spojitosťou s okolím (pri zápale pobrušnice, apendikálnom abscese, zápale časti tenkého čreva – bedrovníka, tumoroch rekta, pohlavných orgánov). Príčinou cystitídy môžu byť aj baktérie prenášané pohlavným stykom (chlamýdia trachomatis). Zápal spôsobí narušenie zdravej činnosti mechúra.

Cystitída je často spojená so zápalom močovej rúry (uretritída). Preto sa používa aj názov infekcia dolných močových ciest. Niekedy zvykne vyústiť až do zápalového bakteriálneho ochorenia jednej alebo obidvoch obličiek (pyelonefritída), ktoré sa často spája aj so zápalom obličkovej panvičky a močového mechúra (cystopyelonefritída).

Aké sú rizikové skupiny?

Ochorenie postihuje hlavne ženy. Postihnutie žien po puberte je až 6-krát častejšie ako u mužov, pričom v prepuberte nie je prevaha žien až taká výrazná. Ženy majú kratšiu močovú trubicu, a preto sa infekcia z vonkajšieho prostredia dostane do močového mechúra skôr ako u mužov. Promiskuitné ženy (často striedajúce partnerov) alebo ženy s aktívnejším sexuálnym životom môžu trpieť infekciou častejšie, pretože dochádza k zvýšeniu rizika zanesenia baktérií do močovodov a močového mechúra.

U mužov dochádza k zápalu častejšie vo vyššom veku z dôvodu zúženia močovej rúry (baktéria sa ľahšie uchytí na sliznici močového mechúra).

Príznaky zápalu močového mechúra

Zápal močového mechúra má, podobne ako iné zápalové ochorenia, svoje typické príznaky (symptómy). Ak ide o akútnu formu zápalu, ich nástup je veľmi rýchly. Pri chronickom alebo opakujúcom sa zápale môžu byť niektoré príznaky menej intenzívne.

  • časté nutkanie na močenie, spojené s rezavou bolesťou a pálením, hlavne na konci močenia a možnosť výskytu krvi v moči (cystitis haemorhagica)
  • niekedy zvykne byť zvýšená teplota
  • ak sa zápal z moč. mechúra šíri vyššie, pridávajú sa bolesti v oblasti podbruška, pri rozšírení do obličiek nastávajú bolesti na chrbte (v oblasti obličiek), v boku, pridáva sa horúčka a triaška

Faktory zvyšujúce riziko vzniku cystitídy

Cystitída je ochorenie sprevádzané infekcou, najčastejšie bakteriologickej povahy. Ale existuje aj niekoľko faktorov, ktoré zvyšujú riziko vzniku zápalu:

  • baktérie, vírusy a kvasinky (E.coli, Stafylokoky, Candida albicans – najmä u žien),
  • oslabená imunita (môže byť spôsobená prekonanými infektmi, užívaním liekov- hlavne antibiotík, podchladenie organizmu),
  • ochorenia spojené s močovými cestami (inkontinencia, vrodené anatomické poruchy, ochorenie spojené so spätným tokom moču do močového mechúra, u mužov zväčšenie prostaty),
  • cukrovka (nadmerná prítomnosť cukru v moči u diabetikov vytvára vhodné prostredie pre baktérie a kvasinky),
  • častý pohlavný styk (odporúča sa, vždy po styku, vymočenie a dôkladná očista vonkajšieho genitálu),
  • nesprávna hygiena (pri nižšej alebo nesprávnej hygiene je možný prenos baktérií z oblasti konečníka na vonkajší genitál a z neho do močovej rúry),
  • používanie spodnej bielizne z textílií vytvárajúcich vhodné prostredie pre baktérie – odporúča sa nosenie bavlnenej bielizne,
  • tehotenstvo (počas gravidity niekedy plod tlačí na močový mechúr, hormonálne zmeny uľahčujú usadenie baktérií na steny mechúra).

Neprehliadnite súvisiace témy:

Ako prebieha vyšetrenie močového mechúra pomocou kamery tzv. cystoskopia?

Brusnica - superpotravina, ktorá pomôže pri zápale močových ciest


Ako prebieha diagnostika ochorenia?

Tak ako pri zápale močových ciest, aj pri zápale močového mechúra je dôležitá a nevyhnutná diagnostika a potvrdenie zápalu. Základom vyšetrenia je:

  1. anamnéza (rozhovor lekára s pacientom a zistenie konkrétnych príznakov a rizikových faktorov, kde lekár zisťuje ako dlho má pacient problémy, aké závažné sú, či menia svoju intenzitu, ako veľmi znepríjemňujú jeho život a cielene sa pýta na červený-krvavý moč, pretože bezbolestná hematúria ja najčastejším prvým príznakom nádorov).
  2. vyšetrenie moču (prítomnosť leukocytov, erytrocytov a baktérií)
  3. kultivačné vyšetrenie moču (o aký druh baktérie ide, s testom citlivosti na atb, jej množstvo a podľa výsledku nasadenie antibiotickej liečby
  4. vyšetrenie ultrazvukom-USG, pčítačovou tomografiou-CT, magnetickou rezonanciou- MRI (týka sa celých močových ciest, za účelom zistenia rozšírenia infektu)

Diagnostika je veľmi dôležitá pre správny typ liečby, pretože nesprávne liečená alebo neliečená cystitída sa môže šíriť ďalej až do obličiek.

Liečba by mala byť v kompetencii lekára

Lekárska liečba zápalu močového mechúra spočíva hlavne v predpísaní antibiotík.

Pokroky v základnom výskume infekcií močových ciest prinášajú nové poznatky, ktoré sa uplatňujú v presnejšej diagnostike a v zavedení nových liečebných metód a preventívnych stratégií. Použitie molekulárnej genetiky, vytvorenie „molekulárneho ochranného štítu“ s prirodzeným spomalením pôsobenia bakteriálnych endotoxínov a podporou likvidácie mikroorganizmov s využitím viacerých , antibiotikám podobných látok, sú metodikami s veľkou perspektívou do budúcnosti.

Pri liečbe (a nielen pri nej) je veľmi dôležitý pitný režim (8 – 10 pohárov tekutín denne). Dostatočným príjmom tekutín dochádza k častejšiemu močeniu, a tým prečisťovaniu močového mechúra. Je dôležité vynechať kávu, alkohol a sladené limonády (na infekciu majú opačný vplyv).

Okrem pitného režimu je vhodné prispôsobiť aj stravovanie (vyhýbať sa dráždivým jedlám, s vyšším obsahom korenín), dodržiavať kľudový režim, nenamáhať sa. Ženy by mali dodržiavať dokonalú hygienu po stolici, ako aj močenie pred a po pohlavnom styku. Pozor treba dávať aj na parfumovanú kozmetiku. Je dôležité sa vhodne a primerane sa obliekať a dodržiavať zásady pravidelného otužovania a primeraný telesný pohyb.

Domáca liečba je len doplnkovou. Platí to hlavne u starších ľudí a u žien počas gravidity a dojčenia. Domáca liečba by mala fungovať len ako prevencia alebo doplnok antibiotickej liečby. Užívajú sa rôzne bylinné čaje (urologický, feniklový, brusnicový, zlatobyľový a iné).

Prevencia zápalu močového mechúra

Najspoľahlivejšou prevenciou infekcie močového mechúra je pravidelná hygiena, ale pozor aj na nadmernú hygienu vonkajších genitálií. Dôležitý je aj dostatočný (primeraný) príjem tekutín a časté močenie s kompletným vyprázdnením močového mechúra.


Literatúra:

Marenčák, J.: Zápaly močového mechúra (cystitídy) – súčasný stav diagnostiky, liečby a prevencie. Lek.Listy, 2016, 11

Marenčák, J.: Možnosti prevencie zápalov močového mechúra, Lek.Listy, 2017, 12