Účinky pobytu v soľnej jaskyni

Pozitívny účinok pobytu v soľnej jaskyni na návštevníka sa dosahuje spojením psychorelaxácie a oddychu s haloterapiou.
Pozitívny účinok pobytu v soľnej jaskyni na návštevníka sa dosahuje spojením psychorelaxácie a oddychu s haloterapiou. Je všeobecne známe, že vysoké percento chorôb má základ v narušenej psychickej rovnováhe človeka, hlavne v každodennom strese. Haloterapia (z gréckeho slova halos = soľ) využíva liečivé účinky vdychovania aerosolových mikročastíc prírodnej soli ako minerálu (NaCl), soľ pôsobí antibakteriálne.

Haloterapia je podpornou metódou pri liečbe všetkých ochorení sprevádzaných sťaženým dýchaním a zhoršením kvality pokožky (Respiratory Medicine, 99, 1, str.27-31, 2005).

Vdychovanie aerosolových mikročastíc prírodnej soli za súčasného vdychovania a pôsobenia ďalších pre organizmus dôležitých prvkov sa odporúča pre každého bez ohľadu na vek a prípadné diagnózy záujemcu. Vzhľadom na to, že pozitívny účinok haloterapie sa dosahuje pri pomerne malej koncentrácii soli (niekoľko mg) v pomerne veľkom priestore, návšteva soľnej jaskyne na povrchu je úplne bezpečná aj pre návštevníkov napr. s vysokým krvným tlakom. Je vhodná pre tehotné i dojčiace ženy, ľudí fyzicky či psychicky preťažených. Má výrazné preventívne pôsobenie proti sezónnym ochoreniam, keďže podporuje činnosť imunitného systému návštevníka. Pobyt v soľnej jaskyni uľahčuje prekonávať nepríjemné prejavy alergických ochorení v peľovej sezóne.

Pozitívne účinky pobytu v soľnej jaskyni:

  • Pri diagnózach, ktorých doliečenie, resp. zmiernenie ich chronických prejavov vyžaduje zlepšenie dýchania, zlepšenie činnosti pľúc - napr. CHOPS I. a II. stupňa, laryngitída, astma, zápal pľúc, zápal horných a dolných dýchacích ciest, zápal nosných dutín, hrdla a hrtana, srdcovo cievne ochorenia - napr. doliečenie po mozgovej príhode, po infarkte myokardu, hypertenzia.
  • Pri neurózach, stavoch vyčerpanosti, strese.
  • Pri prejavoch rôznych typov alergií, napr. alergická astma, kožné ekzémy, zmiernenie ťažkostí počas peľovej sezóny.
  • Pri chronických zápalových stavoch.
  • Pri fajčiarskom kašli.
  • Pri ušných infekciách.
  • Pri zníženej funkčnosti imunitného systému.
  • Pri zníženej činnosti štítnej žľazy.
  • Ako prevencia pred sezónnymi chorobami.

Pobyt v soľnej jaskyni nevykazuje kontraindikácie. Napriek tomu odporúčame záujemcom s onkologickým ochorením, so zvýšenou funkciou štítnej žľazy a závažným ochorením ľadvín prvý vstup do jaskyne konzultovať s ošetrujúcim lekárom. Odborníci odporúčajú pre efektívny účinok haloterapie na ľudský organizmus 7 – 15 sedení v krátkom časovom intervale. Po takejto čistiacej kúre odporúčajú návštevy 1x za 7 – 14 dní ako dostatočné na udržanie stabilizovaného imunitného systému.

www.jaskynasolitera.sk/ucinky.html