Zdravotné poisťovne Dôvera a Sideria sa zlúčili

Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou súhlasil so zlúčením zdravotných poisťovní Dôvera a Sideria. Rozhodnutie je právoplatné od 12. novembra 2006. Pre ZDRAVIE.sk to uviedla hovorkyňa Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou Radoslava Miklášová. Zanikajúcou spoločnosťou pri zlúčení zdravotných poisťovní je zdravotná poisťovňa Sideria, a.s. Dňom zlúčenia zaniká aj platnosť zdravotnej poisťovne Sideria na vykonávanie verejného zdravotného poistenia. Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou stanovil lehotu na zlúčenie zdravotných poisťovní do 90 dní odo dňa právoplatnosti rozhodnutia o vydaní predchádzajúceho súhlasu.

Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou dostal 3. októbra 2006 žiadosť zdravotnej poisťovne Dôvera, a. s. a zdravotnej poisťovne Sideria, a. s. o vydanie predchádzajúceho súhlasu. „Podľa zákona o zdravotných poisťovniach bez predchádzajúceho súhlasu Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou je každý úkon, na ktorý sa vyžaduje predchádzajúci súhlas, neplatný,“ vysvetľuje R. Miklášová.

Podľa posledných dostupných údajov Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou k augustu 2006 mala zdravotná poisťovňa Sideria 397 671 poistencov a zdravotná poisťovňa Dôvera 348 398 poistencov. Po zlúčení by sa tak mala stať zdravotná poisťovňa Dôvera druhou najväčšou zdravotnou poisťovňou na Slovensku. Všeobecná zdravotná poisťovňa, najväčšia zdravotná poisťovňa v SR, k 31. augustu 2006 evidovala 3 405 318 poistencov.