Návrh zákona o povinnom poistení poistencov štátu vo VšZP sa už pripomienkuje

Ministerstvo zdravotníctva SR predložilo na pripomienkové konanie návrh zákona, ktorým sa mení zákon č. 580/2004 Z.z. o zdravotnom poistení a o zmene a doplnení zákona č. 95/2002 Z.z. o poisťovníctve. Návrh zákona stanovuje povinné poistenie poistencov štátu vo VšZP, pre poistencov, ktorí si vyžadujú osobitnú zdravotnú starostlivosť alebo osobitnú ochranu osobných údajov sa navrhuje, aby boli poistení v Spoločnej zdravotnej poisťovni. Návrh zákona upravuje aj systém prerozdeľovania peňazí, ktorý zohľadňuje tzv. rizikových poistencov (deti, starší ľudia). Nový systém prerozdelenia má zohľadňovať aj nákladnosť liečby poistencov, nielen vekovú štruktúru. Zákon má nadobudnúť účinnosť 1. júla 2007.

Podľa predkladateľa je prijatie takého zákona potrebné, lebo „štát je platiteľom poistného za najväčší okruh účastníkov verejného zdravotného poistenia a je opodstatnené, aby mal zvýšenú kontrolu nad finančnými prostriedkami, ktoré do systému vkladá“.

V Spoločnej zdravotnej poisťovni majú byť podľa novely zákona povinne poistení príslušníci ozbrojených síl SR, členovia Policajného zboru, zamestnanci Slovenskej informačnej služby, Národného bezpečnostného úradu, Zboru väzenskej a justičnej stráže SR, Železničnej polície SR, Hasičského a záchranného zboru SR, Colnej správy SR a poberatelia výsluhového dôchodku.

Ostatní poistenci štátu sa stanú poistencami Všeobecnej zdravotnej poisťovne nadobudnutím účinnosti tohto zákona a možnosť voľby medzi zdravotnými poisťovňami so 100-percentnou účasťou štátu im vznikne až od 1. januára 2008.

Podľa dôvodovej správy navrhovaného zákona môže prvý veľký presun medzi poisťovňami po nadobudnutí účinnosti zákona spôsobiť problémy, pretože veľká časť poistencov štátu nebude vedieť, že si má podať prihlášku do Spoločnej zdravotnej poisťovne alebo Všeobecnej zdravotnej poisťovne. Preto návrh zákona stanovuje prechodné obdobie tak, že ku dňu nadobudnutia účinnosti tejto novely ostanú poistenci Spoločnej zdravotnej poisťovne v nej a poistenci Všeobecnej zdravotnej poisťovne vo VšZP.

Poistenci štátu ostatných zdravotných poisťovní dňom nadobudnutia účinnosti tejto novely sa automaticky zo zákona stanú poistencami Všeobecnej zdravotnej poisťovne.

Predložená novela zákona o zdravotnom poistení obsahuje aj zjednodušenie ročného zúčtovania, ktorým sa zužuje okruh osôb povinných podať ročné zúčtovanie poistného na verejné zdravotné poistenie. Ruší sa povinnosť poisťovne vracať malé sumy z preplatku ročného zúčtovania (do 100 Sk).

Navrhovaná novela ďalej očisťuje index rizika nákladov od finančne náročnej zdravotnej starostlivosti, navrhuje spôsob prerozdeľovania nákladnej zdravotnej starostlivosti a jeho zohľadnenie v mesačnom prerozdeľovaní preddavkov na poistné a v ročnom prerozdeľovaní poistného a obsahuje s tým súvisiace administratívno-technické úpravy.

Návrh zákona, ktorým sa mení zákon č. 580/2004 Z.z. o zdravotnom poistení