Až 81 percent Američanov viní filmy za fajčenie mladých

BRATISLAVA 14. februára (WEBNOVINY) - Najnovšia štúdia Centra pre výskum sociálnych vied pri Mississippskej štátnej univerzite ukázala, že až 81 percent dospelých v USA súhlasí s tým, že mládež je náchylnejšia na fajčenie cigariet, keď sleduje filmy, v ktorých sa fajčí.

BRATISLAVA 14. februára (WEBNOVINY) - Najnovšia štúdia Centra pre výskum sociálnych vied pri Mississippskej štátnej univerzite ukázala, že až 81 percent dospelých v USA súhlasí s tým, že mládež je náchylnejšia k fajčeniu cigariet, keď sleduje filmy, v ktorých sa fajčí.

Až 70 percent opýtaných by súhlasilo, aby sa filmy, v ktorých sa užívajú tabakové výrobky, označovali ako nevhodné pre mládež, okrem prípadov, v ktorých by sa vo filmoch priamo znázorňovali nepriaznivé účinky fajčenia.

Podpora označovania filmov ako nevhodných pre mládež vzrástla medzi rokmi 2005 a 2006 o 12 percent. Dve tretiny dospelých by chceli, aby sa v kinách pred filmami s tabakovým obsahom uvádzala reklamná kampaň proti fajčeniu (nárast o päť percent). Viac ako 60 percent dospelých opýtaných by chcelo zo všetkých filmových scén odstrániť reklamy tabakových výrobkov (nárast o sedem percent).

SITA/AP