Minister zdravotníctva Valentovič odmieta kritiku opozície

BRATISLAVA 17. apríla (WEBNOVINY) - Minister zdravotníctva Ivan Valentovič dôrazne odmieta výroky opozície, ktoré odzneli na tlačových besedách SDKÚ-DS a SMK. Minister podľa hovorkyne Silvie Balázsikovej považuje doslova za trúfalosť, aby tí zástupcovia predchádzajúcej vlády rozprávali o tom, že sa treba vrátiť k ich reforme a pokračovať v transformácií zdravotníckych zariadení.

BRATISLAVA 17. apríla (WEBNOVINY) - Minister zdravotníctva Ivan Valentovič dôrazne odmieta výroky opozície, ktoré včera odzneli na tlačových besedách SDKÚ-DS a SMK. Minister považuje podľa hovorkyne Silvie Balázsikovej považuje doslova za trúfalosť, aby tí zástupcovia predchádzajúcej vlády rozprávali o tom, že sa treba vrátiť k ich reforme a pokračovať v transformácií zdravotníckych zariadení.

Podľa ministra totiž práve oni zdevastovali slovenské zdravotníctvo, z nemocničných komplexov odobrali lukratívne časti a teraz volajú po jeho dofinancovaní.

Strany súčasnej opozície podľa ministra počas svojho obdobia vládnutia spravili zo zdravotného poistenia obchod s poistencami a nesprávne nastavenou legislatívou umožnili podvodné prepoisťovanie poistencov. Z prostriedkov verejného zdravotného poistenia taktiež umožnili vytvárať zisk, ktorý sa môže použiť aj na iné účely, ako je nákup zdravotnej starostlivosti.

Zdravotné poisťovne môžu podľa ministra vinou legislatívy z predchádzajúceho obdobia míňať na svoje prevádzkové náklady neobmedzený finančný balík z vybratého poistného. "Zaťažili pacientov pre mnohých neúnosnými poplatkami a pripravili reformu zdravotníctva, ktorú odmietlo 70 % občanov SR," uviedol I. Valentovič.

Vyhlásenia opozície považuje minister za výsmech do očí poctivých občanov. Opozícia podľa neho stráca pevnú pôdu pod nohami a potrebuje niečím zaujať. "Keďže jej lídrom došli témy, vrhli sa na zdravotníctvo v snahe nazbierať na tejto agende cenné politické body," konštatuje minister.

Valentovič si však myslí, že namiesto politických bodov tieto nekompetentné vyjadrenia prinesú opozícii skôr politické fiasko. "Občania tohto štátu sa opozičných katastrofických prognóz a scenárov nemusia obávať, všetky pripravované kroky ministerstva zdravotníctva majú jediný cieľ, ktorým je kvalitná a všetkým rovnako dostupná zdravotná starostlivosť. Občania sa už za krátku dobu pôsobenia Ivana Valentoviča vo funkcii ministra zdravotníctva mali možnosť o tom presvedčiť," uzatvára ministerstvo svoje vyhlásenie.

SITA