Pozícia ministra zdravotníctva je vraj pevná

Pozícia ministra zdravotníctva Ivana Valentoviča je pevná, tvrdí to poslanec Smeru-SD Jozef Valocký. Jeho odvolanie sa nechystá iniciovať ani opozícia. „Nebudeme ho zatiaľ odvolávať za to, že nevie splniť ideologické predstavy premiéra Roberta Fica,“ uviedol v dnešnej relácii STV O päť minút 12 predseda zdravotníckeho výboru NR SR Viliam Novotný, ktorý kritizoval vládu, že nevie plniť svoje sľuby. „Táto vláda si dala ostré termíny. Nebude ani optimalizácia siete, ani redukcia... sme v bezútešnej situácii,“ konštatoval V. Novotný.

Správu o stave optimalizácie siete zdravotníckych zariadení aj Informáciu o programe racionalizácie hospodárenia poskytovateľov zdravotnej starostlivosti v pôsobnosti MZ SR v roku 2007 vláda vypustila v stredu z programu. Premiér R. Fico vyhlásil, že redukcia lôžok nebude ani nedôjde k rušeniu nemocníc.

„Ministerstvo urobilo analýzu, ktorú v pondelok predloží minister zdravotníctva na koaličnej rade, a teraz budeme diskutovať, ako ďalej,“ povedal poslanec J. Valocký. „Niektoré zariadenia budeme transformovať tak, aby sa platili z rozpočtu ministerstva práce. Nechajte nám čas.“

Podľa V. Novotného opozícia má víziu, ako situáciu v zdravotníctve riešiť a myšlienku na premenu nemocničných lôžok na sociálne nepovažuje za dobrú. „Je to len využitie nemocničných priestorov na sociálne účely,“ zdôraznil V. Novotný.

Vláda chce platy zvýšiť

Požiadavky Lekárskeho odborového združenia na 30-percentné zvýšenie platov lekárov považuje vláda podľa J. Valockého za oprávnené a potvrdil, že na ne bude mať. V. Novotný mu oponoval, že viac ako 10-percentné zvýšenie nie je vzhľadom na možné zdroje v slovenskom zdravotníctve reálne a prísľuby vlády považuje len za blafovanie.