Znepokojené zdravotnícke profesijné a stavovské organizácie

Zdravotnícke profesijné a stavovské organizácie vyjadrujú znepokojenie nad výsledkami zasadnutia pondelkovej koaličnej rady. Súčasné slovenské zdravotníctvo potrebuje predovšetkým riešenia najzávažnejších problémov, ktoré predstavuje sieť zdravotníckych zariadení, zadlžovanie, zle ohodnotené ľudské zdroje, ako aj samotná kvalita a efektivita služieb. Uvádza sa v stanovisku zdravotníckych profesijných a stavovských organizácií, ktoré ZDRAVIE.sk poskytol výkonný riaditeľ Združenia zdravotných poisťovní SR Eduard Kováč.

Koaličná rada na svojom zasadnutí 7. mája síce nepovedala “rozhodné áno” systému jednej štátnej zdravotnej poisťovne, uvažuje však o zmene súčasného systému. Koaliční lídri sú pripravení aj naďalej pripravovať návrhy, ktoré budú znamenať oslabenie plurality a slobody výberu v systéme verejného zdravotného poistenia.

Zdravotnícke organizácie pripomínajú, že od roku 1993, keď sa prijalo rozhodnutie o pluralitnom verejnom zdravotnom poistení, ani jedna vláda SR tento systém nezmenila a rešpektovala ho. Návrhy na oslabenie plurality sú pritom v rozpore s programovým vyhlásením, ktoré prijala súčasná vládna koalícia, uvádza sa v stanovisku.

E. Kováč zdôraznil, že 14. novembra 2006 podpísalo deväť reprezentatívnych zdravotníckych organizácií vyhlásenie, v ktorom okrem iného zdôraznili, že „trvajú na potrebe zachovať pluralitný model zdravotníctva a rovnocennosť štátnych a neštátnych poskytovateľov zdravotnej starostlivosti a štátnych a neštátnych zdravotných poisťovní“.

Koaličná rada sa nedohodla, či bude len jedna zdravotná poisťovňa