Soľ a Helicobacter pylori sa kamarátia

BRATISLAVA 24. mája (WEBNOVINY) - Špirálovitý paličkovitý mikroorganizmus Helicobacter pylori (HP), ktorý spôsobuje žalúdočné vredy pravdepodobne spôsobuje toto ochorenie vo zvýšenej miere, pokiaľ jedinec prijíma v strave vyššie dávky soli. O zisteniach amerických vedcov informoval internetový portál news.bbc.co.uk.

**Dva gény spájané s potenciálnou aktivitou HP sa ukázali činné najmä pri konzumácii veľmi slaných jedál. Na konferencii Americkej mikrobiologickej spoločnosti (ASM) vedci navyše potvrdili, že množstvo soli v strave súvisí aj so vznikom rakoviny žalúdka.

Vedci sa vo svojom výskume zamerali na vzájomnú interakciu soli s HP. Mikroorganizmus žije v žalúdku a súvisí až s 90 percentami duodenálnych (črevných) vredov a 80 percentami žalúdočných vredov. Baktéria je o to nebezpečnejšia, že mnoho ľudí, hoci sa týka aj ich, o nej ani nevie. Jednoducho preto, že sa navonok nijako neprejaví. Podľa vedúceho štúdie, doktora Hanana Gancza a jeho kolegov bolo známe, že ľudia, ktorí držali vysokoslanú diétu, sa navyše vystavovali zvýšenému riziku rakoviny žalúdka, ale nikto si to nedával do súvislosti s prítomnosťou HP v ich žalúdku.

Jeho tím sa ale v laboratóriu zameral na meranie významu génu spojeného s aktivitou HP a zistili, že v čase vysokej koncentrácie soli sa znížil rast tejto baktérie. V rovnakom čase sa ale dva gény spájané s jedovatosťou baktérie prejavili oveľa silnejšie. "Epidemiologické dôkazy naznačujú, že medzi HP a skladbou diéty je isté spojenie. Týka sa to predovšetkým vysokoslaných diét," povedal doktor Gancz z Uniformed Services University of the Health Sciences v Bethesda (št. Maryland). "Myslíme si, že keď je v žalúdočnom prostredí vysoký obsah soli, HP produkuje viac faktorov, ktoré mu umožňujú prežiť. To však z dlhodobého hľadiska predstavuje vyššie riziko vzniku vredov aj rakoviny," dodal. Veľa soli tiež zvyšuje krvný tlak, ktorý spôsobuje srdcové infarkty alebo mŕtvice.

SITA** BRATISLAVA 24. mája (WEBNOVINY) - Špirálovitý paličkovitý mikroorganizmus Helicobacter pylori (HP), ktorý spôsobuje žalúdočné vredy pravdepodobne spôsobuje toto ochorenie vo zvýšenej miere, pokiaľ jedinec prijíma v strave vyššie dávky soli. O zisteniach amerických vedcov informoval internetový portál news.bbc.co.uk.