Ministri EÚ prijali reformu, ktorá sa týka ovocia a zeleniny

BRATISLAVA 13. júna (WEBNOVINY) - Ministri poľnohospodárstva Európskej únie sa v utorok dohodli na reforme spoločnej organizácie trhu, ktorá sa týka ovocia a zeleniny. "Slovensko dosiahlo v súvislosti s dotáciami adresnosť vo vzťahu k pestovateľom ovocia a zeleniny, pričom pôvodný návrh Európskej komisie (EK) zahŕňal platby na ovocie a zeleninu ...

BRATISLAVA 13. júna (WEBNOVINY) - Ministri poľnohospodárstva Európskej únie sa v utorok dohodli na reforme spoločnej organizácie trhu, ktorá sa týka ovocia a zeleniny. "Slovensko dosiahlo v súvislosti s dotáciami adresnosť vo vzťahu k pestovateľom ovocia a zeleniny, pričom pôvodný návrh Európskej komisie (EK) zahŕňal platby na ovocie a zeleninu v rámci priamych platieb na pestovateľskú plochu," uviedol v stredu na brífingu po rokovaní vlády minister pôdohospodárstva Miroslav Jureňa. Ako doplnil, na Slovensku sa ovocie a zelenina pestuje približne na 20 tis. hektároch a dotácia na jeden hektár by mala dosiahnuť 51 eur. Reforma spoločnej organizácie trhu ovocia a zeleniny vstúpi do platnosti v roku 2008.

Jedným z hlavných cieľov spomínanej reformy je priblížiť sektor produkcie ovocia a zeleniny ostatným oblastiam reformovanej spoločnej poľnohospodárskej politiky. Účelom týchto opatrení je tiež zmeniť európske poľnohospodárstvo tak, aby sa stalo konkurencieschopnejším a trhovo orientovanejším. Reforma by mala povzbudiť ďalších pestovateľov, aby vstúpili do organizácií výrobcov, poskytne týmto organizáciám širšiu paletu nástrojov na zvládanie krízového manažmentu, integruje sektor ovocia a zeleniny do režimu jednotnej platby a vyžiada si minimálnu úroveň investovania do opatrení na ochranu životného prostredia. Prostredníctvom reformy sa zvýšia sa aj príspevky EÚ na ekologickú výrobu i propagačné opatrenia a zrušia subvencie na vývoz ovocia a zeleniny.

SITA