MZ predĺžilo pripomienkové konanie k zákonu o ZP

BRATISLAVA 15. júna (WEBNOVINY) - Ministerstvo zdravotníctva (MZ) predĺžilo pripomienkové konanie k návrhu novely zákona o zdravotných poisťovniach (ZP). Ako MZ oznámilo na svojej internetovej stránke, záverečný termín na poslanie pripomienok sa posúva z pôvodne stanoveného dátumu 13. júna na 26. júna. Dôvod predĺženia pôvodne skráteného pripomienkového ...

BRATISLAVA 15. júna (WEBNOVINY) - Ministerstvo zdravotníctva (MZ) predĺžilo pripomienkové konanie k návrhu novely zákona o zdravotných poisťovniach (ZP). Ako MZ oznámilo na svojej internetovej stránke, záverečný termín na poslanie pripomienok sa posúva z pôvodne stanoveného dátumu 13. júna na 26. júna. Dôvod predĺženia pôvodne skráteného pripomienkového konania MZ nekonkretizovalo.

Skrátené pripomienkové konanie kritizovali iniciátori hromadnej pripomienky k návrhu novely. Signatári výzvy, zástupcovia Občianskej konzervatívnej strany, Health Policy Institute, Konzervatívneho inštitútu M. R. Štefánika a Inštitútu ekonomických a spoločenských analýz INESS to považovali za porušenie legislatívnych pravidiel vlády. Na skrátené konanie totiž podľa nich nebol dôvod, stanovený pravidlami. Ministerstvo argumentovalo tým, že musí dodržať termíny stanovené uznesením vlády.

Návrh novely zákona o zdravotných poisťovniach znižuje maximum peňazí, ktoré môže poisťovňa použiť na vlastnú správu, na 3 % z vybraného poistného zo súčasnej úrovne 4 %. Zároveň tiež stanovuje, že kladný hospodársky výsledok môže poisťovňa použiť výhradne na úhradu zdravotnej starostlivosti.

SITA